ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κόκκινος» Οκτώβριος στο Χρηματιστήριο

Οι απώλειες στον Γενικό Δείκτη τον Οκτώβριο διαμορφώθηκαν στο 8,84%

Kathimerini.gr

Της Ελευθερίας Κούρταλη.

Μέτρια αντίδραση, σε σχέση με τη σφοδρότητα της πτώσης στην προηγούμενη συνεδρίαση, σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, κλείνοντας έτσι έναν ιδιαίτερα δύσκολο μήνα για την αγορά. Ο Γενικός Δείκτης αποχαιρέτησε τον Οκτώβριο κάτω από τις 600 μονάδες και στα χαμηλά έξι μηνών, με τον τραπεζικό δείκτη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι ρευστοποιήσεις της Πέμπτης δεν οδήγησαν τους επενδυτές σε κάποια δυναμική επιστροφή στους έντονα σφυροκοπημένους τίτλους του Χ.Α. χθες, εν αναμονή και των νέων περιοριστικών μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση και των όποιων επιπτώσεων θα έχουν στην πορεία της οικονομίας στο δ΄ τρίμηνο, καθώς και στο σύνολο του 2020. Κατά τα άλλα, όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ την προσεχή Τρίτη, το οποίο εδώ και καιρό έχει εντείνει τη νευρικότητα σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,81% στις 569,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 59,48 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,49% στις 1.329,42 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,81% στις 860,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,12% στις 236,10 μονάδες.

Οι απώλειες στον Γενικό Δείκτη τον Οκτώβριο διαμορφώθηκαν στο 8,84%, ενώ από τις αρχές του έτους φτάνουν το 37,87%. Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε «βουτιά» 22,14% σε επίπεδο μήνα, ενώ από τις αρχές του 2020 έχει βυθιστεί κατά 73,33%.

Η χρονιά οδεύει προς την τρίτη χειρότερη απόδοση των τελευταίων 30 ετών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, και σε αυτό έχουν παίξει ρόλο τρεις παράγοντες με διαρκώς εντεινόμενη αρνητική επίδραση: α) κορωνοϊός, β) γεωπολιτικά, γ) τραπεζικός κλάδος. Την εβδομάδα που πέρασε οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και τα κρούσματα ρεκόρ του κορωνοϊού σε Ελλάδα και Ευρώπη ώθησαν τις τιμές έως και στα επίπεδα του Μαρτίου, σε μια κίνηση που είχε μαζικότητα και ένταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις το Χ.Α. ξεκόλλησε από τους μέσους ημερήσιους τζίρους των 40 εκατ. ευρώ, με το ενδιαφέρον να μη συγκεντρώνεται πλέον στον τραπεζικό κλάδο. Οπως και τον Μάρτιο, έτσι και τώρα, διαμορφώνονται ικανοποιητικά επίπεδα για τοποθετήσεις σε μετοχές που έδειξαν αντοχές στα μέτρα περιορισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X