Kathimerini.gr
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της χώρας του να υιοθετήσουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε να μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Την ίδια ώρα μαίνεται στη Γερμανία η διαμάχη για το εάν, σε περίπτωση ελλείψεων σε αέριο, θα πρέπει να τεθούν πρώτα εκτός λειτουργίας βιομηχανικές μονάδες ή να διακοπεί η παροχή σε κατοικίες. Η γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει προσωρινά υπό τον έλεγχό της τις υποδομές φυσικού αερίου της χώρας, ώστε να μπορέσει, αν χρειαστεί, να εφαρμόσει έκτακτα μέτρα.
Τα περισσότερα μέτρα εξοικονόμησης, παραδείγματος χάριν μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, της επέκτασης υποδομών μαζικής μεταφοράς κ.λπ., απαιτούν χρόνο και χρήμα. Για τον λόγο αυτόν ο οικονομολόγος Μάρσελ Φράτσερ ζήτησε από την κυβέρνηση ένα «μαζικό πρόγραμμα επενδύσεων». Αλλά στη συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Funke, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ εστίασε στα άμεσα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι πολίτες.
«Παρακαλώ καθέναν και καθεμία να συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας», είπε ο πολιτικός των Πρασίνων. «Μπορούμε να εξαρτιόμαστε λιγότερο από τη ρωσική ενέργεια μόνο αν το αντιμετωπίσουμε ως μια μεγάλη, κοινή προσπάθεια. Ενας γενικός κανόνας είναι ότι εξοικονόμηση κατά 10% είναι πάντα εφικτή», σημείωσε.
«Αν τη νύχτα κλείνουμε τις κουρτίνες (σ.σ. στα περισσότερα γερμανικά σπίτια δεν υπάρχουν παντζούρια) αποφεύγουμε έως και 5% απώλειες ενέργειας. Αν χαμηλώσουμε τον θερμοστάτη κατά ένα βαθμό εξοικονομούμε 6%. Ισως δεν θα είμαστε το ίδιο άνετα, αλλά ούτε θα παγώσουμε». Η αναφορά στην «παγωνιά» ήταν μια έμμεση απάντηση στον πρώην πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος στις αρχές Μαρτίου είχε ζητήσει από τους συμπατριώτες του να «παγώσουν μια φορά για την ελευθερία».
Ο Χάμπεκ ερωτήθηκε αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να καθιερώσει Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο, μέτρο που είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ολλανδία στην ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970. Ως πολιτικός των Πρασίνων, ο Χάμπεκ έχει δώσει μάχες επί χρόνια για την κατασκευή υποδομών που επιτρέπουν τις μετακινήσεις χωρίς αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα η Γερμανία να διαθέτει σήμερα χιλιάδες χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων και υποδομών ήπιας κυκλοφορίας.Γερμανικές οδηγίες για
«Ηδη μπορεί κανείς να αφήσει το αυτοκίνητο, και όχι μόνο την Κυριακή», απάντησε ο Χάμπεκ. «Κάθε χιλιόμετρο που δεν διανύουμε με αυτοκίνητο μάς βοηθάει να χρησιμοποιούμε λιγότερη ρωσική ενέργεια. Εκτός αυτού, προστατεύουμε και το κλίμα», είπε.
Τηλεργασία
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας απηύθυνε έκκληση προς τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στα μοντέλα εργασίας εξ αποστάσεως. «Οπου αυτό είναι εφικτό, θα μπορούσε κανείς να επιστρέψει στην εργασία από το σπίτι μία – δύο φορές την εβδομάδα. Και αν μπορεί κανείς να φύγει για διακοπές το Πάσχα με το τρένο ή με το ποδήλατο, θα είναι καλό. Θα προστατέψει το πορτοφόλι του και θα ενοχλήσει τον Πούτιν».
Ο Χάμπεκ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μη χρειαστεί να διαλέξει ανάμεσα σε οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, σημειώνοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι αδύνατο να βρεθούν σωστές λύσεις, «μόνο λιγότερο λανθασμένες».