ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έσοδα 140 δισ. από τον φόρο στα κέρδη εταιρειών ενέργειας

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή κρίση

Kathimerini.gr

Τη συγκέντρωση άνω των 140 δισ. ευρώ για την ανακούφιση των καταναλωτών από τη ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Reuters, «παίρνοντας» ένα κομμάτι των εσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρισμού χαμηλού κόστους και υποχρεώνοντας τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να μοιραστούν τα τεράστια κέρδη τους. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε χθες τις προτάσεις της σε μια περίοδο κατά την οποία τα 27 κράτη-μέλη παλεύουν με τον εφιάλτη της ενεργειακής κρίσης, ο οποίος εξαπλώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη «ρίξει» εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για μειώσεις φόρων αλλά και την παροχή επιδομάτων και επιδοτήσεων, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την κρίση που έχει προκαλέσει ο καλπάζων πληθωρισμός. «Σε αυτές τις χρονικές περιόδους, τα κέρδη πρέπει να μοιράζονται και να αποδίδονται σε όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη», ανέφερε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας πως τα σχέδια έχουν στόχο να συγκεντρώσουν 140 δισ. ευρώ για τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη ώστε να τα ανακατευθύνουν και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές. Οι χώρες της Ε.Ε. χρειάζεται να διαπραγματευτούν τις προτάσεις της Κομισιόν και να συμφωνήσουν στις τελικές πτυχές τους. Οπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο δεν περιελάμβανε την αρχική ιδέα της επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου, ωστόσο οι προτάσεις της Κομισιόν αφορούν τον καθορισμό πλαφόν 180 ευρώ/μεγαβατώρα στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρισμό μέσω αιολικών, ηλιακών και πυρηνικών σταθμών.

Από την άλλη, αρκετές εταιρείες ενέργειας αμφιβάλλουν για τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η Κομισιόν, καθώς αρκετοί παραγωγοί, όπως στην περίπτωση της αιολικής ενέργειας, πωλούν σε μια σταθερή τιμή, κάτι που σημαίνει ότι δεν απολαμβάνουν τα τεράστια κέρδη τα οποία προκύπτουν από τις πολύ υψηλές τιμές στην αγορά. «Οι προτάσεις για επιβολή πλαφόν στα έσοδα των παρόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα κινδυνεύουν να προκαλέσουν ζημία στην εμπιστοσύνη των επενδυτών», επισήμανε ο Κρίστιαν Ρούμπι, γενικός γραμματέας του Eurelectric. Σύμφωνα με τα σχέδια της Ε.Ε., οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα πληρώσουν σημαντικό φόρο ώστε να ανακτηθούν τα κέρδη από τις καλπάζουσες τιμές που προκάλεσε η περικοπή της παράδοσης φυσικού αερίου απο τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ειδικότερα, οι εταιρείες πετρελαίου, αερίου, άνθρακα και διύλισης θα υποχρεωθούν να εισφέρουν το 33% του πρόσθετου φορολογητέου κέρδους τους κατά το οικονομικό έτος 2022, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ε.Ε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως η Ευρώπη εργάζεται ώστε να καθιερώσει έναν πιο αξιόπιστο δείκτη για τις τιμές φυσικού αερίου από το ΤΤF, βάσει του οποίου οι τιμές έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ εισηγήθηκε την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% κατά τη διάρκεια ωρών αιχμής. Δήλωσε, τέλος, πως η Ε.Ε. σχεδιάζει μια αναμόρφωση της ενεργειακής αγοράς της, ώστε να αποσυνδεθούν οι τιμές ενέργειας από την άνοδο του κόστους του φυσικού αερίου.

«Ναι» από την Αθήνα

Τις προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς κινούνται στο πλαίσιο που είχε σχεδιάσει και είχε υλοποιήσει εδώ και καιρό η Αθήνα στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων που πρότεινε η πρόεδρος της Επιτροπής εφαρμόζεται ήδη από την Ελλάδα, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί στην ανάγκη καθιέρωσης περισσότερο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου, την ανάγκη διαφύλαξης των όρων ανταγωνισμού και τη γρήγορη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Ενωμένη Ευρώπη, η οποία αναλαμβάνει κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η υιοθέτηση του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της ορθότητας του μηχανισμού που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επίσης καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων προς την Κομισιόν από τον Μάρτιο. Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί ότι αυτές είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ