ΚΥΠΕ
Ευθυγραμμισμένοι με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ και την ευρωπαϊκή πολιτική για την εργασία στο παρόν και στο μέλλον, εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για τη διασφάλιση της επάρκειας των μισθών, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου τη Μεγάλη Τετάρτη, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΣΕΚ για την Εργατική Πρωτομαγιά στην έδρα της συντεχνίας.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο διαπιστώνεται καθημερινά ότι οι κοινωνικοί εταίροι λαμβάνουν την συνυπευθυνότητα που τους αναλογεί, ενώ εξήρε τη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας ότι «όταν η οικονομία εξελίσσεται θετικά τα οφέλη της ανάπτυξης θα πρέπει να κατανέμονται δίκαια για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
Η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας βασίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, συνέχισε ο κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας πως καθοριστικός για την πορεία κάθε κράτους είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει και αξιοποιεί τους ανθρώπους της.
«Η Κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή για την εφαρμογή ανθρωποκεντρικής πολιτικής και οι πολίτες αποφάσισαν ότι θέλουν να υιοθετηθεί αυτή η πολιτική. Έτσι, ευθυγραμμισμένοι με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ και την ευρωπαϊκή πολιτική για την εργασία στο παρόν και στο μέλλον, εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για τη διασφάλιση της επάρκειας των μισθών», υπογράμμισε ο Υπουργός.
Σημείωσε ως προς τα επιτεύγματα που καταγράφηκαν στη διάρκεια του έτους που μεσολάβησε από την προηγούμενη επέτειο της Πρωτομαγιάς την αύξηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού στα 1000 ευρώ και τη συμφωνία για αύξηση του ποσοστού κατανομής της ΑΤΑ στο 66,7% , και για κατάληξη σε ολοκληρωμένη συμφωνία για το μέλλον του θεσμού ως τα μέσα του 2025.
Σημείωσε επίσης ως προς το κόστος της παραπάνω συμφωνίας για τα δημόσια οικονομικά ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών ενώπιον της Βουλής, αυτό ανήλθε στα €15,4 εκατ. το 2023 και το 2024 στα €36,6, εκατ., προσθέτοντας πως πρόκειται για ποσά για τα οποία υπήρχε η δυνατότητα μέσα από τα δημόσια οικονομικά να αξιοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό, καθώς η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών στην ΕΕ σε σχέση με τα πλεονάσματα που καταγράφει η οικονομία.
Η εξωτερική ρευστότητα και τα γεγονότα που επισυμβαίνουν στην περιοχή μας, αλλά και τον κόσμο, και επηρεάζουν άμεσα την οικονομία της χώρας μας, επιβάλλουν την επίτευξη απόλυτης σταθερότητας και ομαλότητας στο εσωτερικό, με μεταξύ μας συμφωνημένες λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν, συνέχισε ο κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι εφόσον οι συντελεστές της τριμερούς κοινωνικής εργασίας καταφέρουν να διασφαλίσουν την εργατική ειρήνη θα συνεισφέρουν σημαντικά στην ικανότητα του κράτους να διαχειριστεί τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.
Είπε επίσης πως μεταξύ των σημαντικότερων προς διαχείριση ζητημάτων περιλαμβάνονται η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, η οποία, όπως είπε, λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις με πολυεπίπεδες αρνητικές επιπτώσεις, και η επικείμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Κλείνοντας, ο Υπουργός Εργασίας ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της ΣΕΚ με αφορμή και τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυσή της, αλλά και στο συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα, ο ρόλος του οποίου, όπως είπε, θα πρέπει να είναι δημιουργικός και συνεργατικός.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε στη δική του ομιλία ότι δημιουργείται προβληματισμός από τη διαφορετική, όπως είπε, θεώρηση που παρατηρείται ως προς την κατανόηση του κοινωνικού διαλόγου, κατακρίνοντας παράλληλα μια διαμορφούμενη, όπως ανέφερε, κουλτούρα με φαινόμενα υποβάθμισης της αρχής της αλληλεγγύης και του σεβασμού προς τους εργαζόμενους, την οποία η ΣΕΚ δεν θα επιτρέψει να εξελιχθεί.
Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της συντεχνίας έναντι πρόσφατης δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ σχετικά με τη διασύνδεση της ΑΤΑ με την παραγωγικότητα των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι για τη ΣΕΚ η ΑΤΑ εδράζεται στη φιλοσοφία της αποκατάστασης της αγοραστικής δύναμης των μισθών.
Προσέθεσε ότι η συντεχνία θα αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τη δυνατότητα που της δίνεται ως το καλοκαίρι του 2025 για την περαιτέρω βελτίωση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, διασυνδέοντάς τον με την ωριαία του απόδοση και διασφαλίζοντας την ενιαία προσέγγιση όλων των εργαζομένων.
Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή οφείλουμε να μην ξεχνούμε και να διεκδικούμε στη βάση των αρχών και των αξιών της ΕΕ, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μάτσας, προσθέτοντας ότι οφείλουμε παράλληλα να προβούμε στις μεταρρυθμίσεις που θα δίνουν μόνιμες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας, όπως η ακρίβεια και το στεγαστικό, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την πλήρη αξιοποίηση του κοινωνικού διαλόγου.
Στάθηκε επίσης και στο ζήτημα της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, σημειώνοντας πως κατά τη γνώμη της ΣΕΚ ακολουθείται λάθος πορεία, καθώς έχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση ως προς τον στόχο της πράσινης μετάβασης, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο φορολογικής επιβάρυνσης στη βάση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας χωρίς να έχουν προηγηθεί αντισταθμιστικά μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και της κοινωνίας, και εισηγήθηκε τη διαχείριση του ζητήματος στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής.
Κλείνοντας, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ενόψει των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων ότι η συντεχνία δεν πρόκειται να υποστηρίξει πολιτικές και τοποθετήσεις που οδηγούν σε λιγότερη Ευρώπη και κάλεσε τους ψηφοφόρους να αξιοποιήσουν το δικαίωμά τους για να ενισχύσουν την ίδια τη δημοκρατία.
«Η ΣΕΚ διεκδικεί αυτήν την Πρωτομαγιά, και θα πετύχει γιατί το επιβάλλουν οι ανάγκες των καιρών και των εργαζομένων, αυξήσεις μισθών και εδραίωση της ασφάλειας και αξιοπρέπειας στην εργασία, μέσα και από την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων για όλους, ενίσχυση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων του κράτους δικαίου και πρόνοιας, και δημιουργία συνθηκών πλήρους ασφάλειας και υγείας στην εργασία, στο πλαίσιο και των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής», κατέληξε ο κ. Μάτσας.
Της εκδήλωσης προηγήθηκε κατάληξη συμβολικής πορείας 80 ποδηλατών στο Άγαλμα Εργατικών και Κοινωνικών Αγώνων στο προαύλιο του κτιρίου της ΣΕΚ, καθώς και κατάθεση στεφάνων από τον Υπουργό Εργασίας, την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των δημοτικών αρχών της πόλης της Λευκωσίας.