ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εντός Σεπτεμβρίου προωθείται το ν/σ για επίδομα ασθενείας σε εργαζόμενους άνω των 63

Την ικανοποίησή του για τις ρυθμίσεις του εν λόγω νομοσχεδίου, άλλωστε, εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση και το Υπουργείο Οικονομικών

ΚΥΠΕ

Εντός Σεπτεμβρίου φιλοδοξεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προωθήσει στην Ολομέλεια προς ψήφιση το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το δικαίωμα των εργαζομένων άνω των 63 ετών για τη λήψη επιδόματος ασθενείας. Το θέμα τέθηκε εκ νέου σήμερα ενώπιον της Επιτροπής, με την πλειοψηφία των κοινωνικών εταίρων να εκφράζουν την ικανοποίησή τους, εκτιμώντας ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Την ικανοποίησή του για τις ρυθμίσεις του εν λόγω νομοσχεδίου, άλλωστε, εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση και το Υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2021, η Βουλή είχε ψηφίσει νομοθεσία για τη ρύθμιση του δικαιώματος των εργαζομένων άνω των 63 σε επίδομα ασθενείας και ανεργίας. Μετά την αναφορά της νομοθεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, αυτό αποφάσισε ότι οι αλλαγές που επέφερε η νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή ήταν αντισυνταγματικές. Το νομοσχέδιο που βρίσκεται τώρα ενώπιον της Βουλής, σκοπό έχει να ρυθμίσει το κενό που αφορά στο επίδομα ασθενείας των εργαζομένων άνω των 63, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του ανεργιακού επιδόματος.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής ο Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, η ηλικιακή ομάδα των εργαζομένων άνω των 63 υφίσταται δυσμενή διάκριση αφού της αποστερείται το δικαίωμα στο επίδομα ασθενείας. «Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει λάβει υπόψη τη θέση των κοινωνικών εταίρων, αλλά και της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων και κατέθεσε νέο νομοσχέδιο με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο. Επιπρόσθετα, δεν προώθησε τις αναλογιστικές μελέτες, ως είχε δεσμευτεί, για ρύθμιση της παροχής ανεργιακού επιδόματος σε άτομα που συμπληρώνουν το 63ο έτος της ηλικίας τους», σημείωσε ο κ. Καυκαλιάς.

Εξέφρασε, δε, τη θέση ότι η περίληψη στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση πρόσθετων προϋποθέσεων για τη λήψη επιδόματος ασθενείας από εργαζόμενους άνω των 63, «τιμωρεί διπλά τη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων, αφού από τη μία τα άτομα αυτά τιμωρούνται με την επιβολή του πέναλτι ύψους 12% στη σύνταξη τους, εάν επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, και από την άλλη, εάν επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά το 63ο έτος της ηλικίας τους, τους αποστερεί σημαντικά εργασιακά δικαιώματα, όπως το επίδομα ασθενείας και ανεργίας».

Κατέληξε, δε, ότι με σεβασμό προς την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις αλλαγές που επέφερε η Βουλή, καθώς αυτές αυξάνουν το κρατικό προϋπολογισμό, «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συζητήσουμε και να προωθήσουμε το νομοσχέδιο, ώστε το συντομότερο δυνατό να υπάρξει ρύθμιση του προβλήματος».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, στις δηλώσεις του για το θέμα μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι το κόμμα του, όχι μόνο θα στηρίξει το νομοσχέδιο, αλλά θα προσπαθήσει έτσι ώστε η συζήτηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και το θέμα να επιλυθεί «γιατί και σήμερα που μιλούμε έχουμε συμπολίτες μας, οι οποίοι αδικούνται», όπως είπε.

«Όταν κλείσουμε αυτό το θέμα θα προσπαθήσουμε μέσα από το διάλογο με το Υπουργείο Εργασίας να βρεθεί τρόπος έτσι ώστε, εάν υπάρχει πολιτική βούληση, να κατατεθεί νομοσχέδιο για να δικαιούνται αυτοί οι συμπολίτες μας και δικαίωμα ανεργιακού επιδόματος, όπως δικαιούνται και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας», πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ