ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημητριάδης: Μια δυνατή ναυτιλία διασφαλίζει μια ενεργειακά ανεξάρτητη Ευρώπη

Οι ξένοι σύνεδροι έχουν εξάρει την προσπάθεια της Κύπρου για τη θετική συμβολή της στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα δήλωσε ο Υφυπουργός

Οι ξένοι σύνεδροι και επίσημοι προσκεκλημένοι του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2022» έχουν εξάρει την προσπάθεια της Κύπρου για τη θετική συμβολή της στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα δήλωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι μια δυνατή ναυτιλία διασφαλίζει μια ενεργειακά ανεξάρτητη Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο έναρξης των επίσημων εργασιών του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος», στη Λεμεσό, ο κ. Δημητριάδης είπε πως οι φετινές συμμετοχές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο (πέραν των 900 συνέδρων από 35 χώρες) και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για συζήτηση των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η ναυτιλία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ενεργειακή κρίσης.

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τον ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών, που για πρώτη φορά έχουμε στην Κύπρο από το 2017, αλλά και σημαίνοντες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας, ένδειξη του εύρους και της εμβέλειας της κυπριακής ναυτιλίας στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά ναυτιλιακά δρώμενα», συμπλήρωσε.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα του για παραγωγικές συζητήσεις κατά το τριήμερο του συνεδρίου, ο Υφυπουργός έστειλε το μήνυμα πως «η ναυτιλία μας χρειάζεται να γίνει πιο πράσινη, να συμβάλει στην κλιματική αλλαγή, αλλά την ίδια ώρα πρέπει, ως ρυθμιστικές αρχές και βιομηχανία, να εργαστούμε για να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα της».

Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, συνέχισε, «μια δυνατή ναυτιλία διασφαλίζει αυτό που όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε, μια ενεργειακά ανεξάρτητη Ευρώπη, με μια οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα, μια πράσινη οικονομία, που θα μπορεί στο μέλλον να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις».

Ερωτηθείς πώς η Κύπρος συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, ο Βασίλης Δημητριάδης υπενθύμισε ότι η χώρα μας συμμετέχει ήδη ενεργά εντός της ΕΕ, κάτω από τη δέσμη μέτρων «Fit for 55», αλλά και μέσα από τη συμμετοχή της στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό «έτσι που με τις προτάσεις της να συνεισφέρει ώστε η ναυτιλία να προχωρήσει, μέσα από αυτή τη δύσκολη μεταβατική περίοδο, να χρησιμοποιήσει καύσιμα μη ορυκτής προέλευσης αλλά και άλλα μέτρα».

Ήδη, υπογράμμισε, η Κύπρος είναι η μόνη που έχει εφαρμόσει πράσινα φορολογικά κίνητρα «για να μπορέσουν πλοιοκτήτες και πλοιοδιαχειριστές, μέσα από τις πρακτικές τους, να μειώσουν τις εκπομπές (ρύπων)», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως «το επόμενο διάστημα θα πάρουμε και πρωτοβουλίες έτσι που, σε διεθνές επίπεδο, να διαμορφωθεί το πλαίσιο για παγκόσμιες λύσεις στην ναυτιλία».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο οι σύνεδροι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας δήλωσε πως «υπάρχει ένας προβληματισμός κατά πόσο αυτές οι προσπάθειες για απανθρακοποίηση της ναυτιλίας πρέπει να επιταχυνθούν ή να επιβραδυνθούν λόγω του ουκρανικού προβλήματος και των κυρώσεων».

Παράλληλα όμως, κατέληξε στη δήλωση του, «οι 900 σύνεδροι, αλλά ειδικά όλοι αυτοί οι επίσημοι που είναι εδώ, έχουν εξάρει την προσπάθεια της Κύπρου για ανάπτυξη του τομέα για θετική συμβολή στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες και μέσα από την εθνική μας στρατηγική».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση