Νευρικότητα επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου στον απόηχο της αιφνιδιαστικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ουκρανία σε ρωσική περιοχή κοντά σε μεγάλο κόμβο μεταφοράς ενέργειας, φέρνοντας την τιμή αναφοράς στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους.
Όσο η διεθνής αγορά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη ρωσική περιοχή Κουρσκ, τα προθεσμιακά συμβόλαια ενός μήνα στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, που αποτελούν ορόσημο για την ευρωπαϊκή αγορά, ενισχύθηκαν τουλάχιστον 2,6%, φτάνοντας έως και στα 39,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2023. Λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο μετά την ουκρανική επίθεση στα ρωσικά εδάφη, η τιμή έχει υποχωρήσει πιο κοντά στα 38,30 ευρώ, εξακολουθώντας όμως να κινείται σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τη φετινή πορεία.
Ο σταθμός της πόλης Σούτζα που βρίσκεται κοντά στα σύνορα των δύο χωρών είναι μέρος του τελευταίου αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Μολονότι η Ευρώπη έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες από το 2022 να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, υπάρχουν οικονομίες που εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτό.
Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε πως από τον σταθμό της Σούτζα αναμένεται να περάσει φυσικό αέριο 37,3 εκατ. κυβικών μέτρων την Πέμπτη, ελαφρώς χαμηλότερο από τα επίπεδα των 42 εκατ. που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η πτώση αυτή αποδίδεται στη χαμηλότερη ζήτηση από πελάτες.
Θα κοπούν οι ουκρανικές δίοδοι
Μετά το 2024 είναι πιθανό να σταματήσουν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, καθώς λήγει η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, εάν οι ροές σταματήσουν νωρίτερα και αιφνιδιαστικά, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σλοβακία και η Αυστρία, οι οποίες εξακολουθούν να βασίζονται στις ρωσικές προμήθειες, είναι πιθανό να δουν αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου, επιβαρύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Βέβαια, η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου παρουσίαζε ήδη αστάθεια πριν τις εξελίξεις στα ρωσικά εδάφη, καθώς τα κύματα καύσωνα που έπληξαν περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης και ενέτειναν τον ανταγωνισμό στις τιμές. Επίσης, ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί αντιμετώπισαν προβλήματα στις υποδομές τους λόγω συντηρήσεων ή ακραίων καιρικών φαινομένων.
Σε κάθε περίπτωση, τα προθεσμιακά αναφοράς της Ευρώπης έχουν ανέβει κατά περίπου 40% από την αρχή του Απριλίου.
Πηγή: moneyreview.gr, Bloomberg