ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο άστεγος που έγινε βασιλιάς της ιχθυοκαλλιέργειας

Ο Ινδονήσιος Γκιμπράν ελ Φαρίζι έφτιαξε μια startup αξίας 1,4 δισ. δολαρίων

Kathimerini.gr

Πρώην άστεγος που έγινε ιχθυοκαλλιεργητής και στη συνέχεια διευθύνων σύμβουλος, ο Ινδονήσιος Γκιμπράν Χουζαϊφά Αμσί ελ Φαρίζι φέρνει επανάσταση στη σχετικά αναξιοποίητη αγορά υδατοκαλλιέργειας της Ινδονησίας, αξίας 5,4 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, σε μία υποβαθμισμένη συνοικία της Τζακάρτα και κατάφερε να δημιουργήσει μία startup αξίας 1,4 δισ. δολαρίων, την eFishery.

Γιος ενός εργοδηγού και μιας νοικοκυράς που δεν τελείωσε ποτέ το λύκειο και τον εκλιπαρούσε να σπουδάσει, γράφτηκε στο ελίτ Ινστιτούτο Τεχνολογίας Bandung. Οταν μπήκε ωστόσο στο πανεπιστήμιο, ο πατέρας του έχασε τη δουλειά του. Χωρίς χρήματα ή γνωστούς σε μια άγνωστη πόλη, έπρεπε να βρει ένα μέρος για να κοιμάται το βράδυ. Αλλοτε ήταν η πανεπιστημιούπολη, άλλοτε ένα τζαμί, ενώ πολλές φορές δεν έτρωγε μέρες ολόκληρες. Εκείνη την εποχή παρακολούθησε ένα μάθημα ιχθυοκαλλιέργειας, γοητεύτηκε από τις διαλέξεις του καθηγητή και συνειδητοποίησε ότι η ιχθυοκαλλιέργεια ήταν το μέλλον της τροφής και το πιο σημαντικό, ο δρόμος του για να ξεφύγει από την εξαθλίωση. Νοίκιασε αμέσως μια λίμνη για να εκτρέφει γατόψαρα και τρία χρόνια αργότερα, το 2012, λειτουργούσε 76 ιχθυοκαλλιέργειες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βίωσε από πρώτο χέρι τις προκλήσεις του κλάδου, όπως τα μικρά περιθώρια κέρδους λόγω του σημαντικού κόστους σίτισης και τις χαμηλές τιμές των ψαριών που απαιτούσαν οι μεσάζοντες που αγόραζαν τα αλιεύματά του. Με τη βοήθεια ενός φίλου με τεχνολογικό υπόβαθρο, κατασκεύασε ένα πρωτότυπο αυτόματο τροφοδότη χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Internet-of-Things για να εξαλείψει το πρόβλημα της υπερβολικής ή της ελάχιστης τροφής των ψαριών.

Η eFishery εξυπηρετεί σχεδόν 60.000 αγρότες και 280.000 ιχθυοκαλλιέργειες και είναι μία από τις μεγαλύτερες startups στον κλάδο.

Στη συνέχεια, το 2013, ξεκίνησε το eFishery που βοηθάει τους τοπικούς καλλιεργητές θαλασσινών να εξοικονομήσουν κόστος και να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους. Χρησιμοποιεί τεχνολογία έξυπνης τροφοδοσίας σε 20.000 εκτροφεία ψαριών και γαρίδων στο τεράστιο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, για να διασφαλίσει ότι τα ψάρια είναι υγιή και ελαχιστοποιούνται τα απόβλητα, ενώ μειώνει το κόστος κατά 21%. Οι αυτόματοι τροφοδότες εξαλείφουν τα προβλήματα της χειροκίνητης τροφοδοσίας. Ανιχνεύοντας τα επίπεδα πείνας των ψαριών και των γαρίδων μέσω των κινήσεών τους, οι αυτόματες ταΐστρες απελευθερώνουν τη βέλτιστη ποσότητα τροφής. Η startup δεν πουλάει μόνο προϊόντα, αλλά συλλέγει επίσης δεδομένα από τη διατροφή, την παραγωγή, την ποιότητα του νερού και τη συμπεριφορά των ψαριών, για να δημιουργήσει προγνώσεις για τους παραγωγούς.

 

Ο Χουζαϊφά πιστεύει ότι η επανάσταση στον αγροτικό τομέα μέσω της τεχνολογίας θα παίξει τεράστιο ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού που αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα: η πείνα. Σήμερα, η eFishery εξυπηρετεί σχεδόν 60.000 αγρότες και 280.000 ιχθυοκαλλιέργειες, καθιστώντας την μια από τις μεγαλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο. Στο εξής σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να επεκταθεί στην Ινδονησία και στην Ινδία προτού προχωρήσει σε μια αρχική δημόσια προσφορά στις ΗΠΑ ή στην Ινδονησία. «Θα θέλαμε να είμαστε παγκόσμιοι ηγέτες στον κλάδο τα επόμενα πέντε χρόνια και να μπούμε κάποια στιγμή στο χρηματιστήριο», είπε. «Το νωρίτερο θα ήταν το 2025». Μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, το μερίδιο του Χουζαϊφά και του συνιδρυτή του αξίζει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια το καθένα. Αλλά ο ίδιος λέει ότι η ζωή του δεν έχει αλλάξει πολύ. «Απλά αισθάνομαι καλά γιατί δεν χρειάζεται να ανησυχώ για τα οικονομικά προβλήματα που είχα μεγαλώνοντας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση