ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξανά στο Λονδίνο για επενδυτές η Τράπεζα Κύπρου

Επαφές και παρουσιάσεις λίγο μετά τις αποκαλύψεις των «Cyprus Confidential», περίοδο που το όνομα Κύπρος «έπαιξε» τόσο πολύ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ξανά στο Λονδίνο για επενδυτικές επαφές βρίσκεται η Τράπεζα Κύπρου, δύο μόλις μήνες μετά την τελευταία επίσκεψή της στον πυρήνα του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αυτή τη φορά στο «Greek Investment Conference» που διοργανώθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την Morgan Stanley, η διευθυντική ομάδα της Τράπεζας Κύπρου προχώρησε σε επαφές και παρουσιάσεις λίγο μετά τις αποκαλύψεις των «Cyprus Confidential» από τους δημοσιογράφους του ICIJ, περίοδος που το όνομα Κύπρος «έπαιξε» τόσο πολύ. Και όχι φυσικά με θετικό χρωματισμό. Η διευθυντική ομάδα της Τράπεζας Κύπρου, που είναι η μόνη τράπεζα που εκπροσωπεί την Κύπρο στο συγκεκριμένο συνέδριο, αποτελείται από τον CEO της BοC, κ. Πανίκο Νικολάου, την εκτελεστική διευθύντρια Οικονομικής Διεύθυνσης της Τράπεζας, Ελίζα Λειβαδιώτου και τη διευθύντρια του Τμήματος Σχέσεων Επενδυτών και ESG της τράπεζας, κα Αννίτα Παύλου, επιχειρεί με πειστικό τρόπο να προωθήσει την τράπεζα και κατ’ επέκταση την Κύπρο.

Εστιάζοντας στα της Τράπεζας Κύπρου, η διευθυντική ομάδα είχε συναντήσεις τις δύο ημέρες του συνεδρίου (27 και 28 Νοεμβρίου) με 16 «Long only» επενδυτικά ταμεία. Όπως σχολίασε στην «Κ» η διευθύντρια του Τμήματος Σχέσεων Επενδυτών και ESG της τράπεζας, κα Αννίτα Παύλου, είναι πολύ σημαντική πτυχή οι συζητήσεις με «Long only» επενδυτικά ταμεία, καθώς είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την επενδυτική ιστορία της Τράπεζας Κύπρου στα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία που εστιάζουν στην περιοχή. Η κα Παύλου στη σύντομη επικοινωνία που είχε με την «Κ» είπε πως η επενδυτική ιστορία της Τράπεζας Κύπρου συγκρίνεται ευνοϊκά με τις ελληνικές τράπεζες, επομένως θεωρεί ότι ήταν και μια εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιαστεί. Ζητώντας να κάνει ένα «namedroping» των επενδυτικών ταμείων με πρόθεση «Long» επενδύσεων, είπε ενδεικτικά τρία ονόματα, Amundi, Schroder και Fidelity. Στόχος των επαφών της Τράπεζας με επενδυτικά ταμεία με κατεύθυνση «Long» επενδύσεων είναι να μπουν είτε μετοχικά είτε για ομόλογα. Τέλος, για τα της τράπεζας, στο συνέδριο του Athex - Morgan Stanley - άρεσε το επενδυτικό «story» της Τράπεζας Κύπρου, εκείνο που απομένει πλέον είναι να υπάρξουν έργα και να μην παραμείνουν στα λόγια οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Υπενθυμίζεται πως, η Τράπεζα αναμένει την Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) για το 2023 να υπερβεί τον στόχο του 17% που έθεσε για το 2023, παρόλο που το ROTE για το 4o τρίμηνο 2023 προβλέπεται να μειωθεί ελαφρώς σε σύγκριση με τα επίπεδα του εννιάμηνου του 2023. Η Απόδοση ROTE για το εννιάμηνο του 2023 ήταν στο 24,6% και στο 25,6% για το 3ο τρίμηνο.

Η διευθυντική ομάδα είχε συναντήσεις τις δύο ημέρες του συνεδρίου (27 και 28 Νοεμβρίου) με 16 «Long only» επενδυτικά ταμεία.

Μηδέν ερωτήσεις για αποκαλύψεις

Όπως ειπώθηκε, οι επαφές και παρουσιάσεις στους επενδυτές έγιναν μερικές ημέρες μετά τις αποκαλύψεις των «Cyprus Confidential», που το όνομα της Κύπρου φιγούραρε παντού με αρνητικό πρόσημο. Εκείνο που μεταφέρθηκε στην «Κ» είναι πως παρά την αρνητικές αναφορές της Κύπρου δεν υπήρξε ούτε μία ερώτηση από τους ξένους επενδυτές που να εστίαζε σε αυτό το πλαίσιο, με τις ερωτήσεις αυστηρά να επικεντρώθηκαν στην εξέλιξη της τράπεζας και τα έργα που έχει πετύχει.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάστηκε για τους οικονομικούς δείκτες που παρουσιάζει η χώρα, όπως το ρυθμό ανάπτυξης, ανεργία, δημόσιο χρέος και άλλα. Όπως γίνεται αντιληπτό, σκοπός είναι να εξερευνήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο σε διευρυμένη βάση.

Σε επενδυτική βαθμίδα

Όπως σημειώνει στα πρόσφατα αποτελέσματά της η Τράπεζα Κύπρου για το εννιάμηνο του 2023 που παρουσίασε κέρδη 349 εκατ. ευρώ, η χρηματοοικονομική επίδοση του Συγκροτήματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με το οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Κύπρο. Τον Νοέμβριο 2023, ο οίκος Fitch Ratings αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τράπεζας σε ΒB από B+, διατηρώντας παράλληλα θετική προοπτική. Η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αντικατοπτρίζει ένα συνδυασμό της βελτιωμένης αξιολόγησης του κυπριακού λειτουργικού περιβάλλοντος από τον οίκο Fitch Ratings καθώς και της συνεχιζόμενης βελτίωσης του πιστωτικού προφίλ της Τράπεζας, των ενισχυμένων κεφαλαίων, του μειωμένου αποθέματος παλαιών προβληματικών στοιχείων ενεργητικού και της βελτιωμένης κερδοφορίας.

Τον Οκτώβριο 2023, ο Moody’s Investors Service αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας σε επενδυτική βαθμίδα Baa3 από Ba1, διατηρώντας τη θετική προοπτική. Όπως καταγράφεται, οι κύριοι παράγοντες για την αναβάθμιση αυτή είναι η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της Κυπριακής Οικονομίας και των συνθηκών δανεισμού καθώς και η συνεχιζόμενη βελτίωση στην φερεγγυότητα της Τράπεζας, η περαιτέρω σταθερή βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και των κεφαλαιακών δεικτών, αλλά και η σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας της Τράπεζας που προκύπτει από καθαρές τραπεζικές δραστηριότητες.

Τον Απρίλιο 2023, ο οίκος S&P Global Ratings επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας σε BB- και αναθεώρησε την προοπτική σε θετική από σταθερή. Η αναθεωρημένη προοπτική αντικατοπτρίζει την πιθανότητα περαιτέρω προόδου στο λειτουργικό περιβάλλον της Κύπρου, και ειδικότερα με ουσιαστική μείωση των κινδύνων χρηματοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση