Του Απόστολου Κουρουπάκη
Στις 15 Δεκεμβρίου του 2021 η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) ανακοίνωσε συμφωνία με την αντίστοιχη τ/κ συντεχνία, την Türk-Sen, για την εργοδότηση Τ/κ σε διάφορους τομείς, κυρίως όμως στον επισιτισμό και την τουριστική βιομηχανία, τομείς στους οποίους παρουσιάζεται έλλειψη εντόπιου ανθρωπίνου δυναμικού. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να ενεργοποιηθεί πολύ σύντομα, μιας και ήδη 150 άτομα έχουν περάσει από τη διαδικασία συνέντευξης, για άμεση εργοδότηση στις ελεύθερες περιοχές και τις επόμενες ημέρες δρομολογούνται και άλλες συνεντεύξεις, με 540 περίπου άτομα να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Σύμφωνα δε και με δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Yeni Duzen», 130 πρόσωπα αναμένεται να ξεκινήσουν εργασία τις αμέσως επόμενες ημέρες. Οι θέσεις αυτές μπορούν να πληρωθούν από Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι κάτοχοι ταυτότητας ή διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η εργοδότησή τους θα γίνει βάσει των συλλογικών συμβάσεων που ισχύουν στον κάθε τομέα, στον οποίο θ’ απασχοληθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΣΕΚ, περισσότερα από 450 άτομα είχαν εκφράσει ενδιαφέρον μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022, με τα τελευταία στοιχεία της Turk-Sen να ανεβάζουν τον αριθμό στα 540 άτομα.
Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ κος Ανδρέας Μάτσας ανέφερε στην «Κ» πως το ζήτημα προέκυψε στη βάση των καταγεγραμμένων αναγκών της αγοράς εργασίας, αναφέροντας σχετικά: «Θελήσαμε να δούμε πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες αυτές από ντόπιο εργατικό δυναμικό, αξιοποιώντας και κοινοτικούς –δόθηκε έμφαση σε Ελλαδίτες, ιδιαίτερα στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία, αλλά και από Τουρκοκύπριους» και έτσι προέκυψε και η συμφωνία με την Türk-Sen.
Η ΣΕΚ θέλει να διασφαλίσει πως όσοι Τ/κ εργαστούν στις ελεύθερες περιοχές θα έλθουν συγκροτημένα και συντονισμένα.
Οσον αφορά τη συμφωνία με την Türk-Sen, ο κ. Μάτσας είπε πως αυτή είναι εγγεγραμμένη στον Έφορο Συντεχνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεργάζονται ήδη από το 1974 ως μέλη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) και στη Διεθνή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ITUC).
Ο κ. Μάτσας τόνισε πως ορισμένοι Τ/κ εργαζόμενοι έχουν ειδοποιηθεί ιδιωτικά από ενδιαφερόμενους εργοδότες, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείο, όμως αυτό η ΣΕΚ θέλει να το αποφύγει, αφού θα πρέπει να διασφαλιστεί πως όσοι θα εργαστούν στις ελεύθερες περιοχές θα έλθουν συγκροτημένα και συντονισμένα, «έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ως Συντεχνία ότι θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από τις συλλογικές συμβάσεις, για να αποτρέψουμε τυχόν εκμετάλλευση, αλλά και για να περιορίσουμε τις πιθανότητες να υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός, ο οποίος τελικά θα λειτουργούσε εις βάρος και των Ε/κ, αλλά και των Κοινοτικών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχετικά με την αποδοχή της πρωτοβουλίας αυτής ο κ. Μάτσας σημείωσε πως ο γενικός γραμματέας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων έχει εκφράσει την ευαρέσκειά του γι’ αυτή μας την πρωτοβουλία και φυσικά στηρίζει την προσπάθειά μας αυτή, ενώ και στην Κύπρο αυτή έτυχε θερμής υποδοχής τόσο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από την υπουργό Εργασίας και από τα περισσότερα κόμματα, πλην του ΕΛΑΜ, χωρίς κανένα πολιτικό υπόβαθρο, λέγοντας: «Η ΣΕΚ ως ανεξάρτητη οργάνωση δεν υπεισέρχεται σε λογικές κομματικές, αυτό που λέμε είναι πως ανεξαρτήτως του πώς τοποθετείται κάθε κόμμα ή άλλο οργανωμένο σύνολο σχετικά με τη μορφή λύσης του Κυπριακού, θα πρέπει να δει θετικά αυτή την προσέγγιση, γιατί αναδεικνύει τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στέλνουμε ένα θετικό μήνυμα στους Τ/κ, πως δεν τους αποβάλλουμε, αλλά σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία γι’ αυτούς μπορούμε να λειτουργήσουμε πάνω σε μία κοινή βάση».
Από την πλευρά του ο κος Cevdet Akgür, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Εκπαίδευσης της Türksen, είπε στην «Κ» πως μέχρι σήμερα περισσότεροι από 540 εργαζόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση στην ε/κ πλευρά και όπως είχαν συμφωνήσει με τη ΣΕΚ οι αιτήσεις τους αφορούν στον επισιτιστικό και κατασκευαστικό τομέα, καθώς και στον τουρισμό. Ο κος Akgür σημείωσε επίσης ότι μετά από σχεδόν δεκαοκτώ χρόνια από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, το 2003, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι αλληλοεπιδρούν και οι δύο συντεχνίες Türk-sen και ΣΕΚ συνεργάζονται εδώ και πολλά χρόνια, όντας αμφότερα μέλη της ITUC και της ETUC. «Με αυτές τις πρωτοβουλίες των δύο συντεχνιών, κάνουμε τα πρώτα βήματα για μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στην Κύπρο». Ο κος Akgür ευχαρίστησε μάλιστα και τον γενικό γραμματέα της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα για αυτή την όμορφη δράση αλληλεγγύης. Ο κ. Μάτσας συμπλήρωσε επίσης για την εν λόγω συμφωνία, πως αυτή αναδεικνύει και σε διεθνές αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το Κυπριακό και δείχνει επίσης ότι αναδεικνύεται ο ρόλος και η σημασία που μπορεί να έχει και σ’ εργασιακά ζητήματα και γενικότερα στην κοινωνική διάσταση αυτή η συμφωνία, στέλνοντας και ένα μήνυμα ότι το μέλλον των Τ/κ δεν είναι στην αγκαλιά της Τουρκίας.
Σχετικά με την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στα Κατεχόμενα, ο κος Akgür σημείωσε στην «Κ» πως η πανδημία του Covid-19 επηρέασε καταλυτικά και τους Τ/κ. «Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους Τ/κ. Όσοι έχουν δάνεια σε ξένο νόμισμα αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής των οφειλών τους».