Του Απόστολου Τομαρά
Από τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου και η Κύπρος εισέρχεται και τυπικά στη εποχή της νέα γενιά δικτύων, με το 5G να μπαίνει στην ζωή των πολιτών, αλλάζοντας ριζικά την καθημερινότητα έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα Η ολοκλήρωση της διαδικασίας πλειστηριασμού τεσσάρων αδειών 5G, ουσιαστικά αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν οι τέσσερις πάροχοι, λανσάρουν στην αγορά τα εξελιγμένα πακέτα υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας. Μια διαδικασία που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, φαίνεται να ξεπερνά τις όποιες αντιδράσεις καταγράφονται κατά καιρούς κυρίως των φερόμενων επιπτώσεων στη δημόσια υγεία. Ένα ζήτημα που βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε αρκετές χώρες, με τους αντιρρησίες να αναπτύσσουν σενάρια συνωμοσιολογίας για την επίδραση του 5G, στην ελευθερία του ατόμου αλλά και για επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών από τις ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές των επίγειων σταθμών. Ανησυχίες που δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί όπως υποστηρίζουν πανεπιστημιακοί. Η «Κ» αναζήτησε απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που τίθενται από τους αρνητές του 5G, τόσο στο υγειονομικό κομμάτι όσο και στις σαρωτικές αλλαγές που αναμένεται να επιφέρουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Ο Νίκος Κωνσταντίνου επίκουρος καθηγητής Γνωστικής Νευροεπιστήμης του TΕΠΑΚ, επί της αρχής δεν απορρίπτει πως οι ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές επιδρούν στην υγεία του ατόμου, πλην όμως διευκρινίζει πως οι εκπομπές που υπάρχουν, όχι μόνο στα δίκτυα κινητής, κινούνται εντός των ορίων που έχουν θεσπιστεί μετά από πολύχρονες μελέτες. Στο άλλο κεφάλαιο αυτό των επερχόμενων αλλαγών, ο Σάββας Χατζηχριστοφής αναπληρωτής καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις χαρακτηρίζει τα δίκτυα πέμπτης γενιά ως την επιτομή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Εντός ορίων
Όπως και στις περιπτώσεις της 3ης και 4ης γενιάς δικτύων, οι αρνητές εξέλιξης της τεχνολογίας επικεντρώνεται στις αρνητικές επιδράσεις, κατά τις απόψεις που εκφράζονται, της ακτινοβολίας στην δημόσια υγεία. Ένα ζήτημα που όπως τονίζει ο Νίκος Κωνσταντίνου έχει απασχολήσει κατά κόρον διεθνείς οργανισμού υγείας, χωρίς ωστόσο τα αποτελέσματα μακροχρόνιων μελετών να το επιβεβαιώνουν. Ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ χωρίς να παραγνωρίζει τις όποιες ανησυχίες εκφράζονται τονίζει πως σε επιστημονικό επίπεδο και όχι σε γενικόλογες θεωρίες, το υγειονομικό σκέλος από τη λειτουργία δικτύων πέμπτης γενιάς έχει απαντηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Με βάση τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δεν έχουν προκύψει δεδομένα που να δείχνουν πως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Στο σημείο αυτό ο καθηγητής Γνωστικής Νευροεπιστήμης διευκρινίζει πως οι αντιδράσεις που υπάρχουν δεν αφορούν την ακτινοβολία αλλά το συγκεκριμένο φάσμα, εντός του οποίου λειτουργεί το 5G. Σημειώνοντας πως οι εκπομπές και επιπτώσεις του 5G είναι το περισσότερο μελετημένο ζήτημα, αναφέρεται στην ευρωπαϊκή πρακτική που έχει εντάξει το δίκτυα πέμπτης γενιάς στην κατηγορία 2Β που δεν αποκλείει ότι υπάρχουν επιδράσεις, πλην όμως οι εκπομπές κινούνται εντός του αυστηρού πλαισίου που έχει καθορίσει της Ε.Ε
Η ακτινοβολία
Ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις όποιες αντίθετες φωνές, υπενθυμίζει πως ο άνθρωπος στην καθημερινή δραστηριότητά του, δέχεται την ακτινοβολία ουκ ολίγον συσκευών εντός και εκτός της οικίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανάφερε ο κ Κωσταντίνου, απευθυνόμενος σε όσους διαφωνούν, αφορά το γνωστό σε όλους μπιστολάκι μαλλιών, το WiFi ή της τηλεόρασης που εκπέμπουν ακτινοβολία, πλην όμως η λελογισμένη χρήση τους, επιτρέπει την απορρόφηση των όποιων εκπομπών από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο καθηγητής σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το σκεπτικό όσων διαφωνούν, παραπέμπει σε δυο πιθανές αιτίες Πρώτον στην πόλωση και στη συστηματική αντισυστημική συμπεριφορά τους και δεύτερον στην παρουσία των κοινωνικών δικτύων που επέτρεψαν την ομαδοποίησή τους.
Οι αλλαγές
Τα δίκτυα πέμπτης θα πάνε τον άνθρωπο στην επόμενη μέρα και θα οδηγήσει την Κύπρο στον ψηφιακό μετασχηματισμό, παρατηρεί ο Σάββας Χατζηχριστοφής αναπληρωτής καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις. Οι επερχόμενες αλλαγές θα είναι σαρωτικές με θετικές επιδράσεις σε κάθε φάσμα της καθημερινότητας, συμπληρώνει. Ο καθηγητής του πανεπιστήμιου Νεάπολις εμφανίζεται και αυτός συγκαταβατικός με τις λιγοστές αντιδράσεις που εκδηλώνονται, τις οποίες αποδίδει στο φόβο που προκαλεί κάθε τι νέο, στο κομμάτι της ιδιωτικότητας του ατόμου. Ο ίδιος θεωρεί υγιές φαινόμενο τις αντίθετες φωνές ωστόσο προτρέπει όσους διαφωνούν να δίνουν βάση στον επιστημονικό λόγο. Η επόμενη μέρα έλευσης του 5G θα κάνει πράξη το διαδίκτυο των πάντων και ενός κόμβου στον οποίο θα έχουν πρόσβαση όλες οι συσκευές εντός και εκτός σπιτιού. Το 5G, όπως μας εξηγεί, θα έχει καταλυτική επίδραση στην καθημερινή ζωή, όπως το κυκλοφοριακό το οποίο θα ρυθμίζεται στη βάση πραγματικών δεδομένων, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κάνει πράξει την αυτονομία στην οδήγηση, εξέλιξη που αναμένεται να μειώσει τα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων. Στην βιομηχανία αλλά και στις αγροτικές καλλιέργειας τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα κάνουν πράξη την εξ αποστάσεως, συνεχή παρακολούθηση της παραγωγής. Σε περιβαλλοντικά ζητήματα οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν να έχουν συνεχή εικόνα από περιοχές καταστροφών, οι οποίες εν αντιθέσει με σήμερα θα μπορούν να παρακολουθούνται συνεχώς. Αλλά και στον τομέα της υγείας το 5G έχει την δυνατότητα συνεργασίας και συνεχής παρακολούθησης ατόμων με προβλήματα και έγκαιρης ειδοποίησης όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Εφαρμογής θα έχουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς και στις δημόσιες συγκοινωνίες με την αυτοματοποιημένη λειτουργίας τους να μην είναι μακριά όπως τονίζει ο κ. Χατζηχριστοφής
Στην τελική ευθεία η διάθεση του 5G στην αγορά
Ο ημικρατικός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός είναι ένας από τους τέσσερις παρόχους που έχει λάβει άδεια για μετάβαση στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς. Η Cyta πολύ πριν την διαδικασία αδειοδότησης, προχώρησε στις αναγκαίες διαδικασίες προμήθειας και εγκατάστασης του εξοπλισμού λειτουργίας του 5G, προκειμένου να είναι σε θέση να διαθέσει εγκαίρως τα νέα τηλεπικοινωνιακά πακέτα. Ο ημικρατικός οργανισμός είναι ο μόνος πάροχος που έχει ξεκινήσει και έχει θέσει σε διαδικασία τεσταρίσματος το δίκτυο 5G. Σε πιλοτική βάση το δίκτυο της Cyta είναι στον αέρα, μια προσπάθεια που έχει ως στόχο να εκπαιδεύει το προσωπικό του οργανισμού προκειμένου να είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις, όταν θα ξεκινήσει η εμπορική διάθεση των εξελιγμένων υπηρεσιών στο κοινό.