Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών που είχε η Τράπεζα Κύπρου με επενδυτές την προηγούμενη Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, στο συνέδριο της JPMorgan και του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Athex). Η Τράπεζα Κύπρου ήταν η μόνη εισηγμένη που εκπροσώπησε τη χώρα στο συνέδριο και είχε αρκετές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με μεγάλα επενδυτικά ταμεία. Δύο εξ’ αυτών ήταν τα επενδυτικά ταμεία Millennium και Lazard, ενώ συγχρόνως, η διευθυντική ομάδα της Τράπεζας Κύπρου συναντήθηκε και με άλλα μεγάλα επενδυτικά ταμεία από την Αμερική. Είναι η πρώτο ταξίδι της Τράπεζας Κύπρου το 2024 με επενδυτικό χαρακτήρα και επόμενο ταξίδι αναμένεται μετά την παρουσίαση οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023 στο σύνολό του (έχει παρουσιάσει μόνο για το εννεάμηνο). Το επενδυτικό κοινό εστίασε στην καλή πορεία της οικονομίας της Κύπρου γενικότερα και κατ’ επέκταση στους καλούς οικονομικούς δείκτες της Τράπεζας Κύπρου, ενώ το ενδιαφέρον δεν «έκλεψαν» οι διαρροές των «Cyprus Confidential», ή οι παρούσες σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου. Για εκείνο που υπήρξε ερώτηση ήταν κατά πόσο τα τελευταία γεγονότα με τις επιθέσεις των Χούθι στα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα επηρεάζουν ή θα επηρεάσουν την οικονομία της Κύπρου. Παράλληλα, στο συνέδριο η διευθυντική ομάδα είδε και υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας, για να υπάρξει μία επικαιροποίηση στοιχείων και στόχων που έχουν τεθεί.
Το τελευταίο ταξίδι της BοC στο Λονδίνο έπεισε το Fidelity Fund να μπει στο μετοχικό της κεφάλαιο έστω και με ένα πολύ μικρό ποσοστό, με βλέψεις και αυτό το ταξίδι να φέρει ένα επίσης μεγάλο επενδυτικό ταμείο στην Αγία Παρασκευή.
Η διευθυντική ομάδα
«Είχαμε να κάνουμε συναντήσεις δια ζώσης στην Αμερική πριν από τον Covid-19», σημείωσε στην «Κ» η Εκτελεστική Διευθύντρια Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης & Δραστηριοτήτων Απομόχλευσης, κα. Ελίζα Λειβαδιώτου. Όπως εξήγησε λίγες ημέρες μετά το ταξίδι στην Νέα Υόρκη, «οι προοπτικές της χώρας και της τράπεζας είναι συγκοινωνούντα δοχεία και εκείνο που αποκομίσαμε είναι ότι είναι ευχαριστημένη η αγορά και με το στόρι των δύο». Η κα. Λειβαδιώτου υπέδειξε ότι, «οι εποχές που μας ρωτούσαν πόσα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουμε και πώς θα τα μειώσουμε, πέρασαν ανεπιστρεπτί, με τις ερωτήσεις πλέον να είναι πραγματικά επενδυτικού χαρακτήρα». Η εκτελεστική διευθύντρια Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης της BοC κατέληξε λέγοντας ότι οι προοπτικές είναι θετικές για την τράπεζα και αυτό ήταν κάτι το οποίο εισέπραξε από σημαντικό αριθμό επενδυτών που είχαν συναντήσεις.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στους οικονομικούς δείκτες αντί στις διαρροές των «Cyprus Confidential» ή στις σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου.
Μιλώντας στην «Κ» η διευθύντρια της Υπηρεσίας Investor Relations & ESG κα. Αννίτα Παύλου, που ήταν παρούσα στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι «τα ταμεία θεωρούν πως η Τράπεζα για να πετύχει τους στόχους που έχει ήδη δημοσιοποιήσει, δεν έχει τεράστιο έργο μπροστά της, όπως για παράδειγμα το έργο που έχουν να παράξουν οι ελληνικές τράπεζες βάσει των αντίστοιχων στόχων που έχουν θέσει». Η κα. Παύλου σχολίασε ότι «τα επενδυτικά ταμεία που συνάντησε η Τράπεζα ήταν ευχαριστημένα με το προφίλ της BοC, με τον τρόπο που αναμένεται να χειριστεί το βιβλίο της και το τι θέλει να πετύχει μακροπρόθεσμα». Η κα. Παύλου υπενθύμισε στο επενδυτικό κοινό δε, ότι η Κύπρος βγαίνει παραδοσιακά κερδισμένη από κρίσεις που γίνονται κοντά στην περιοχή καθώς είναι ένας ασφαλής ευρωπαϊκός προορισμός.