ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποχωρεί από τη ρωσική αγορά η γαλλική Société Générale

Διακόπτει επ’ αόριστον τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και η Ericsson

Kathimerini.gr

Εκτός Ρωσίας τίθεται ο σουηδικός κολοσσός δικτύων και εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Ericsson, καθώς αποφάσισε να διακόψει επ’ αόριστον τις δραστηριότητές του εκεί. Η δε γαλλική τράπεζα Société Générale είναι η πρώτη από τις δυτικές που εξέρχεται από τη Ρωσία. Έπρεπε να εξεύρει λύση για τη ρωσική τράπεζα Rosbank που είχε στην ιδιοκτησία της και κατέληξε στο να επιλέξει μια «πορεία προς τα πίσω». Ειδικότερα, πώλησε την εν λόγω μονάδα της στον Ρώσο μεγιστάνα Βλαντιμίρ Ποτάνιν, από τον οποίο και την είχε αρχικά αγοράσει.

Τηλεπικοινωνιακή έξοδος

Έξι εβδομάδες αφότου ο σουηδικός όμιλος άρχισε να εξετάζει το πώς οι κυρώσεις της Δύσης θα επηρεάσουν τις δραστηριότητές του στη Ρωσία, έλαβε την απόφαση να τις αναστείλει για όσο χρειαστεί. Παράλληλα, έθεσε τους υπαλλήλους του σε καθεστώς άδειας μετ’ αποδοχών. Το πρώτο τρίμηνο υπολογίζει πως θα επωμιστεί σε προβλέψεις το ποσό ρεκόρ των 900 εκατ. σουηδικών κορωνών, ήτοι 95 εκατ. δολάρια, ώστε να αντισταθμίσει τις ζημίες από την απώλεια περιουσιακών στοιχείων καθώς και άλλα εφάπαξ κόστη που σχετίζονται με την αποχώρησή του. Σημειωτέον, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ericsson, ότι στη Ρωσία απασχολεί σχεδόν 600 άτομα, ενώ διέκοψε τις πωλήσεις σε πελάτες της εκεί και η ανταγωνίστριά της, φινλανδική, Nokia στις αρχές Μαρτίου.

Εκατοντάδες δυτικές επιχειρήσεις έχουν απομακρυνθεί από τη Ρωσία ή έχουν «παγώσει» τις εκεί δραστηριότητές τους εξαιτίας της εισβολής της τελευταίας στην Ουκρανία. Οι δε δυτικές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο αναλυτής της PP Foresight Πάολο Πεσκατόρε, «η κίνηση της Ericsson ήταν αναπόφευκτη μετά τις κυρώσεις, ενώ το πλήγμα είναι δραστικό τόσο γι’ αυτήν όσο και για τη Νokia, διότι δεν θα πληρωθούν για τα δίκτυά τους». Επίσης, υπό διακύβευση τίθενται και τα μελλοντικά σχέδια της Ericsson στη Ρωσία, διότι το 2021 η τελευταία είχε δηλώσει ότι θα παρατείνει την ισχύ των αδειών λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών ομίλων πέραν του 2023, αρκεί να αρχίσουν να κατασκευάζουν τα δίκτυά τους με ρωσικό εξοπλισμό. Όσο για τη Nokia, αυτή πέρυσι τον Νοέμβριο ανακοίνωσε σχέδια να συστήσει κοινοπραξία με τη YADRO, μια κορυφαία ρωσική εταιρεία ανάπτυξης σέρβερ υψηλής απόδοσης και συστημάτων αποθήκευσης για την κατασκευή τηλεπικοινωνιακών σταθμών βάσης για δίκτυα 4ης και 5ης γενιάς.

Τραπεζική αναδίπλωση

Ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος Société Générale, τώρα, θα επωμιστεί ζημία 3 δισ. ευρώ περίπου. Aπορρέει από την πώληση της Rosbank στον όμιλο Interros Capital του Ρώσου ολιγάρχη Βλαντιμίρ Ποτάνιν, του πλουσιότερου ανθρώπου στη Ρωσία, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ο Ποτάνιν είναι και επικεφαλής του εξορυκτικού κολοσσού νικελίου Norilsk Nickel και του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον Καναδά, αλλά όχι από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή τις ΗΠΑ. Οι όροι της οικονομικής συμφωνίας δεν γνωστοποιήθηκαν, αλλά η Société Générale δήλωσε ότι θα διαγράψει 2 δισ. ευρώ από τη λογιστική αξία της Rosbank και το υπόλοιπο από την αντιστροφή της μετατροπής των ρουβλίων που διατηρεί σε αποθέματα. Συν τοις άλλοις, θα εισπράξει κιόλας σχεδόν 500 εκατ. ευρώ από ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης. Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις, τέλος, η Société Générale δεν παρεκκλίνει από τα σχέδιά της για εκ νέου αγορά μετοχών της 915 εκατ. ευρώ και μέρισμα 1,65 ευρώ ανά μετοχή για το 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση