ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενδιαφέρον Ισραηλινών για κέντρο καινοτομίας

Μεγάλο πρόβλημα οι υποδομές και η γραφειοκρατία – Aντληση βέλτιστων πρακτικών από το Χονγκ Κονγκ

Της Δωρίτας Γιαννακού

Της Δωρίτας Γιαννακού

Προοπτικές αλλά και προβλήματα διαβλέπουν οι ξένοι επενδυτές στην Κύπρο. Το ασφαλές και συνάμα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, αποτελεί ένα μεγάλο ατού για τους επίδοξους επενδυτές. Οι τομείς της τεχνολογίας και της ναυτιλίας αποτελούν ιδιαίτερα υποσχόμενους κλάδους για επενδύσεις, ενώ την ίδια ώρα, υπάρχουν και άλυτα ζητήματα τα οποία εμποδίζουν την επενδυτική ανάπτυξη της χώρας, όπως για παράδειγμα η γραφειοκρατία αλλά και η έλλειψη των υποδομών. Οι επιχειρηματίες Sunil Kapoor και Uzy Zwebner μίλησαν στην «Κ» για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που εντοπίζουν στην Κύπρο, ενώ καυτηρίασαν και τα ζητήματα στα οποία υστερούμε ως επενδυτικός προορισμός. Οι δυο επιχειρηματίες βρέθηκαν στην Κύπρο στα πλαίσια του 20ού Ετήσιου Συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία.

Ο κ. Kapoor είναι Ινδός επιχειρηματίας ο οποίος ζει και εργάζεται στην Κύπρο από το 2007, δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλίας και είναι εταίρος και ανώτερος επιχειρησιακός διευθυντής στην εταιρεία Oesterreichischer Lloyd (OL) Shipping με έδρα τη Λεμεσό. Διαθέτει πέραν των 40 χρόνων εμπειρίας στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία και άρχισε την καριέρα του από το Χονγκ Κονγκ.

Ο κ. Zwebner με καταγωγή από το Ισραήλ είναι ιδρυτής και CEO της εταιρείας Innovation BaseCamp. Η φιλοσοφία της εταιρείας του βασίζεται στη δημιουργία μιας γέφυρας που συνδέει την κυβέρνηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία με έναν ωφέλιμο και βιώσιμο τρόπο. Ασχολείται συγκεκριμένα με τη δημιουργία νέων υψηλής τεχνολογίας οικοσυστημάτων και αποτελεί μια ενεργή πλατφόρμα επιχειρηματικότητας.

Το όραμα

Το 2007, έφτασα στην Κύπρο με μια βαλίτσα και ένα όραμα για τις ναυτιλιακές προοπτικές του νησιού αυτού και αυτό μετατράπηκε σε κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο, ανέφερε ο κ Kapoor. Ενώ τότε είχα έρθει με κύρια επιδίωξή μου να ανοίξω στην Κύπρο ένα υποκατάστημα της εταιρείας στην οποία εργαζόμουν στο Χονγκ Κονγκ, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν, όμως αποφάσισα να μείνω στο νησί αυτό, πρόσθεσε. Σήμερα η Κύπρος είναι το σπίτι μου, την ίδια ώρα όμως αποτελεί ορόσημο για την καριέρα μου, είπε ο επιχειρηματίας. Εδώ και 18 χρόνια που είμαι εδώ ασχολούμαι με τη διαχείριση πλοίων στην ευρωπαϊκή αγορά και ειδικότερα στην Ελλάδα, τη Νορβηγία, το Όσλο και τη Δανία, σημείωσε. Ο κ. Kapoor ανέφερε ακόμα ότι «σήμερα διαχειριζόμαστε 45 πλοία μέσω της επιχείρησης αυτής στη Λεμεσό. Εντοπίζω πολλές δυνατότητες για επέκταση των επενδυτικών δραστηριοτήτων μου στην Κύπρο κυρίως λόγω των ευνοϊκών επιχειρηματικών συνθηκών αλλά και τη σύνδεση της χώρας με τις ευρωπαϊκές αγορές», υπογράμμισε.

Το πάθος

«Θετικά είναι τα σχόλια των Ισραηλινών αλλά και άλλων επενδυτών με τους οποίους συνεργάζομαι για το κυπριακό επιχειρείν», ανέφερε ο κ. Zwebner. Ενώ ο ίδιος δεν έχει ακόμα επενδυτική παρουσία στην Κύπρο, εντούτοις πραγματοποίησε διάφορες συναντήσεις με αξιωματούχους και αρμόδιους φορείς με στόχο τις συνέργειες και κοινοπραξίες μεταξύ κυπριακών και ισραηλινών συμφερόντων.

Πιστεύω ότι η Κύπρος προσφέρει ένα σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις με στρατηγική τοποθεσία, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και ποιοτικό τρόπο ζωής για τους εργαζομένους της, υπογράμμισε. Εντυπωσιάστηκα πραγματικά από το πάθος που καταδεικνύεται από την κυβέρνηση αλλά και τους ιδιωτικούς φορείς της χώρας της Κύπρου να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις στη χώρα και να προβάλουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, είπε χαρακτηριστικά.

Οι υποσχόμενοι τομείς

Αποκάλυψε μάλιστα ότι σημαντικοί επενδυτικοί φορείς του Ισραήλ έχουν την πρόθεση να εξετάσουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο, εστιάζοντας σε τομείς όπως η καινοτομία και η τεχνολογική ανάπτυξη. Ένα παράδειγμα το οποίο συζητείται είναι η δυνατότητα ίδρυσης κέντρων καινοτομίας στο νησί, τόνισε ο κ. Zwebner. Αν και υπάρχει η πρόθεση, ωστόσο εκκρεμεί η εξεύρεση υποδομών και χρηματοδότησης η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω συνεργειών και κοινοπραξιών, διευκρίνισε. Θεωρώ ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα σημαντικό κέντρο καινοτομίας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά αυτό θα απαιτήσει υπομονή και συνεχή προσπάθεια, πρόσθεσε ο Ισραηλινός επιχειρηματίας. Εργαζόμαστε παγκοσμίως, με δύο κέντρα καινοτομίας στο Ισραήλ και αναπτύσσουμε και άλλα στο Σαν Ντιέγκο και στη Βραζιλία, οπότε γιατί όχι και στην Κύπρο, επισήμανε ο Ισραηλινός.

Πολύ υποσχόμενος είναι ο τομέας της κυβερνοασφάλειας, της αγροτεχνολογίας, αλλά και της ναυτιλίας, σημείωσε τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για αυτούς τους τομείς. «Η εταιρεία μου Innovation BaseCamp μπορεί να εξεύρει και να εκπαιδεύσει το ανθρώπινο δυναμικό για τους συγκεκριμένους τομείς με κύρια επιδίωξη η Κύπρος να αποτελέσει παράδειγμα για την περιοχή».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Zwebner είναι και ο συνιδρυτής του τεχνολογικού πάρκου της πόλης Μπερσέβα, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Τελ Αβίβ και ενώ πριν μερικές δεκαετίες ήταν μια έρημος, σήμερα φιλοξενεί τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου, από την NVidia και την Oracle μέχρι την ΙΒΜ, την Intel και τη Μicrosoft. Σε βάθος 15ετίας το ύψος της ισραηλινής επένδυσης αναμένεται να φτάσει στα €200 εκατ., ενώ εντός του ιδίου χρονοδιαγράμματος οι εργαζόμενοι στο ισραηλινό «πάρκο μέσα στο πάρκο» υπολογίζεται να ξεπεράσουν τους 3.000.

Προκλήσεις και ευκαιρίες

Το τουρκικό εμπάργκο αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της κυπριακής ναυτιλίας, αφού επηρεάζει αρνητικά και σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του κυπριακού στόλου και των κυπριακών λιμανιών καθώς και την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία, ενώ αποθαρρύνει ακόμη ναυτιλιακές εταιρείες να διατηρούν ή να εγγράφουν τα πλοία τους κάτω από την κυπριακή σημαία, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της μοναδικής εμπορικής δραστηριότητας της Κύπρου ως ενός από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα, υποστήριξε ο κ. Kapoor. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά πολλών επιχειρήσεων στο Ντουμπάι και σε άλλες χώρες ενώ υπό άλλες συνθήκες θα έρχονταν στην Κύπρο, πρόσθεσε. Βαρίδι ακόμα αποτελούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και πρακτικές από τις οποίες η Κύπρος δεν κατάφερε ακόμα να απαλλαγεί και αποτελούν ανασταλτικό επενδυτικό παράγοντα, σημείωσε. Επισήμανε μάλιστα ότι το Χονγκ Κονγκ αποτελεί ένα καλό παράδειγμα από το οποίο η Κύπρος θα μπορούσε να αντλήσει βέλτιστες πρακτικές αναφορικά με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με στόχο να καταστήσει το επιχειρηματικό της κλίμα ακόμα πιο ευνοϊκό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση