ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ενεση» 148 δισ. δολ. για να σωθεί ο κλάδος κατασκευών στην Κίνα

Πρωτοβουλία της κεντρικής τράπεζας για να αντιμετωπιστεί η κρίση

Kathimerini.gr

Αντιμέτωπη με την κρίση σε μία από τις σημαντικότερες μηχανές ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και την κοινωνική και οικονομική αστάθεια που αυτή έχει προκαλέσει, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε χθες κρατική ενίσχυση ύψους 148 δισ. δολαρίων, δηλαδή ενός τρισ. γουάν, που θα διαθέσει για την ενίσχυση του κλάδου των κατασκευών. Η πρωτοβουλία της κεντρικής τράπεζας αντανακλά τις διαστάσεις που έχει πάρει η παρατεταμένη κρίση των κατασκευαστικών εταιρειών και της αγοράς στέγης και απειλεί να κλονίσει τη δεύτερη οικονομία του κόσμου σε μια εξαιρετικά εύθραυστη διεθνή συγκυρία. Σε δεύτερο επίπεδο προδίδει και τον βαθμό στον οποίο έχει στηριχθεί η ανάπτυξη της Κίνας στον υπερβολικό δανεισμό.

Τα κεφάλαια που θα δοθούν υπό μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους και συγκεκριμένα με επιτόκιο περίπου 1,75% ετησίως, προορίζονται για την ολοκλήρωση οικοδομών, κατοικιών και διαμερισμάτων, των οποίων οι εργασίες έχουν διακοπεί σε πολλές περιπτώσεις από πέρυσι. Αιτία η υπερχρέωση πολλών από τις κατασκευαστικές αλλά και η συνήθης τακτική τους να πουλούν κατοικίες και διαμερίσματα ενώ βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής. Σε ό,τι αφορά τις πτωχεύσεις των κατασκευαστικών οφείλονται εν μέρει και στους αυστηρότερους όρους δανεισμού που επέβαλε το Πεκίνο. Πολλές κατασκευαστικές με προεξάρχουσα την China Evergrade Group είχαν ήδη διακόψει τις πληρωμές σε πιστωτές αλλά και εργολάβους προτού διακόψουν τις οικοδομικές εργασίες.

Ο κλάδος των ακινήτων αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 του συνολικού ΑΕΠ της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Σε συνδυασμό με τις υπερβολικές καθυστερήσεις στην παράδοση των κατοικιών, οι πτωχεύσεις έχουν οδηγήσει στην ανάδυση ενός πρωτοφανούς κινήματος «δεν πληρώνω» μεταξύ των δανειοληπτών στεγαστικών που δεν καταβάλλουν τους τελευταίους μήνες τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων. Παράλληλα, όμως, με τη μη αποπληρωμή των δανείων, η οποία τείνει με τη σειρά της να προκαλέσει μια μικρή τραπεζική κρίση, οι αγανακτισμένοι δανειολήπτες διοργανώνουν τους τελευταίους μήνες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που προβληματίζουν και ανησυχούν έντονα το Πεκίνο.

Ο κλάδος των ακινήτων αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 του συνολικού ΑΕΠ της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο. Η παρατεταμένη επιβράδυνσή του σε συνδυασμό με τα αλλεπάλληλα lockdowns για την ανάσχεση της πανδημίας ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ασυνήθη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε ισχνή ανάπτυξη της τάξης μόλις του 0,4%. Οπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το Πεκίνο ευελπιστεί πως με μόχλευση οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν πενταπλάσια ποσά από τα κεφάλαια που θα διαθέσουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος και έτσι θα μπορέσουν και να καλύψουν μερικώς το όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρχει για την ολοκλήρωση των κατασκευών. Αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν πάντως πως το σχήμα της Τράπεζας της Κίνας μπορεί να αποδώσει καρπούς μόνον αν είναι προσοδοφόρες οι κατασκευές για τις οποίες προορίζονται τα δάνεια και αν μπορούν οι κατασκευαστικές να αντλήσουν αρκετά από τις πωλήσεις ή και τις ενοικιάσεις όσων διαμερισμάτων ή κατοικιών δεν έχουν πουληθεί. Διαφορετικά οι κατασκευαστικές δεν θα μπορέσουν ενδεχομένως να αποπληρώσουν τα νέα δάνεια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Everbright Bank με έδρα το Πεκίνο, οι κατασκευαστικές έχουν διακόψει τις εργασίες περίπου 8 εκατ. κατοικιών. Για την ολοκλήρωσή τους θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 2 τρισ. γουάν, ποσό διπλάσιο δηλαδή από αυτό που διαθέτει η Τράπεζα της Κίνας για τη στήριξη του κλάδου. Και στο μεταξύ, αυξάνονται οι δανειολήπτες που προσχωρούν στο κίνημα «δεν πληρώνω» και δηλώνουν στα κινεζικά ΜΜΕ ότι δεν πρόκειται να καταβάλουν καμία δόση των στεγαστικών τους δανείων προτού τους παραδοθούν ολοκληρωμένα τα ακίνητα που έχουν αγοράσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση