ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τοποθέτηση Ιωάννου για κατεδάφιση ιστορικού κτηρίου

Σημείωσε ότι ο δήμος Λευκωσίας δεν αξιοποίησε καταγραφή που έκανε το 2016

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην κατεδάφιση κτηρίου στη γωνία των οδών Αρνάλδας και Λεωφόρου Στασίνου, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο κτήριο ποτέ δεν υποβλήθηκε επίσημα στον Κλάδο Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως (ΤΠΟ) προς αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι περιλαμβανόταν σε καταγραφή και κατηγοριοποίηση που είχε κάνει το 2016 ο Δήμος Λευκωσίας, όταν εκπόνησε το Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λευκωσίας, στο οποίο, όπως σημείωσε, δεν αξιοποίησε την εν λόγω καταγραφή για να περιλάβει αξιόλογα κτήρια προς κήρυξη.

Σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ εξήγησε ότι κηρύσσονται διατηρητέα τα κτήρια που βρίσκονται εντός των Περιοχών Ειδικού Χαρακτήρα, όπως ο παλιός πυρήνας Στροβόλου, και ιστορικού πυρήνα, όπως η περιοχή παλίας Λευκωσίας. Ωστόσο, όσα δεν εμπίπτουν σε αυτές τις περιοχές, τότε μπορούν να αξιολογηθούν από Τμήμα Πολεοδομίας ως τέτοια, εάν ζητηθεί είτε από τον ιδιώτη είτε από την τοπική αρχή, κάτι που, όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου, δεν έγινε.

«Δυστυχώς, είναι λυπηρό -και οφείλω να ομολογήσω- το γεγονός ότι ένα κτήριο αξιόλογης αρχιτεκτονικής αξίας έχει κατεδαφιστεί, αλλά η διαδικασία είναι δεδομένη που ακολουθείται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μέσω αυτής της διαδικασίας έχουν αξιολογηθεί και έχουν κηρυχθεί πέραν των 7.000 οικιών ως διατηρητέες σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, και είναι σε στάδιο αξιολόγησης άλλες 4.000 αιτήσεις», ανέφερε εξάλλου σήμερα σε δημόσιες δηλώσεις του ο υπουργός.

Παράλληλα, για την περίπτωση του Διδασκαλικού Μεγάρου στην Λεωφόρο Μακαρείου στην Λευκωσία, ο κ. Ιωάννου είπε πως «και αυτό το κτήριο, όπως και άλλα κτήρια μοντερνισμού, δηλαδή σύγχρονης αρχιτεκτονικής αξίας, δεν είναι σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, άρα δεν έχουν αξιολογηθεί», και δεν εμπίπτουν στα υφιστάμενα κριτήρια για να αξιολογηθεί ως διατηρητέο. Όπως είπε ο κ. Υπουργός, έχοντας εντοπίσει αυτό το κενό, σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ θα προχωρήσει η καταγραφή και η αξιολόγηση όλων αυτών των κτηρίων, ώστε να καθοριστούν τα μέτρα, για να κηρυχθούν διατηρητέα και αυτά τα κτήρια.

Από τον Μάρτιο ελεγκτές δόμησης για «θεραπεία» των αυθαιρέτων 

Σε σχέση με τις αυθαίρετες δομήσεις, είπε ότι η εικόνα που επικρατεί σήμερα θα αλλάξει με τον θεσμό των ελεγκτών δόμησης, που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Θα ελέγχουν την πιστή εφαρμογή των μελετών. Οι έλεγχοι αυτοί θα επεκτείνονται στα εργοτάξια και στα τρία στάδια κατασκευής (θεμελίωση, ολοκλήρωση φέροντα οργανισμού - πλήρωση του κελύφους και ολοκλήρωση οικοδομής), όπως εξήγησε, με σκοπό την περάτωση των έργων σύμφωνα με τα σχέδια και την κείμενη νομοθεσία. Στις περιπτώσεις που θα διαπιστώνονται αυθαίρετες δομήσεις, οι ελεγκτές δόμησης θα πρέπει να ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες πολεοδομικές αρχές με σκοπό τη διακοπή των οικοδομικών εργασιών μέχρι να αρθούν οι παράνομες εργασίες.

Σε 40 μέρες πλέον η έκδοση αδειών για ανέγερση οικίας

Αναφέρθηκε συγχρόνως στην υλοποίηση μιας ακόμα σημαντικής φάσης της μεταρρύθμισης του τομέα της αδειοδότησης της ανάπτυξης, που αφορά την ταχεία έκδοση άδειας οικοδομής για αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου μέχρι δύο οικιστικών μονάδων. «Στο εξής, ο χρόνος έκδοσης των απαιτούμενων αδειών για ανέγερση ενός σπιτιού μειώνεται αισθητά, σε συνολικά 40 εργάσιμες μέρες. Είκοσι ημέρες για την πολεοδομική και 20 για την άδεια οικοδομής», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου, λέγοντας, επίσης, ότι με το νέο σύστημα αδειοδότησης, «μειώνουμε τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία και διευκολύνουμε τους πολίτες στον προγραμματισμό τους για την ανέγερση της κατοικίας τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση