ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το φαινόμενο της MetaMax, οι καταγγελίες και τα ποσά που έχασαν τα θύματα

Πόνταραν στο εύκολο κέρδος και έχασαν

Του Έκτορα Γεωργίου

Του Έκτορα Γεωργίου

Έχασαν περισσότερες από 100 χιλιάδες ευρώ οι επηρεαζόμενοι στην Κύπρο, με τις καταγγελίες να απαριθμούν τις 30 μέχρι στιγμής, ενώ οι Αρχές προχώρησαν σε μια σύλληψη που θεωρείται ως ηγέτης της εταιρείας στην Κύπρο. Η εταιρεία δραστηριοποιείτο κυρίως σε Αφγανιστάν, Φιλιππίνες, Νιγηρία, Βουλγαρία και Κύπρο.

Η Αστυνομία διαμήνυσε ότι δεν αποκλείεται να αυξηθούν οι συλλήψεις, ενώ ο συλληφθέντας αρνείται όσα του προσάπτουν, υποστηρίζοντας ότι έπεσε και αυτός θύμα.

Πως λειτουργούσε η εταιρεία

Για να συμμετέχουν οι χρήστες θα πρέπει να ενεργοποιήσουν ένα πακέτο 600$ για παράδειγμα και στη συνέχεια θα λαμβάνουν 20 δολάρια κάθε για 3 μήνες, μόνο και μόνο βαθμολογώντας βίντεο και διαφημίσεις.

Παράλληλα σε περίπτωση που κάποιος προσκαλέσει κόσμο στην πλατφόρμα θα εισπράττει το 10% του πακέτου που ενεργοποίησε ο νέος χρήστης.

Παράδειγμα σε περίπτωση που κάποιος εγγραφεί μέσω του συνδέσμου πρόσκλησης και ενεργοποιήσει ένα πακέτο με 300 δολάρια θα πάρει ως προμήθεια 30 δολάρια λόγω της πρόσκλησης.

Στην πραγματικότητα, η εταιρεία χρησιμοποιεί τα χρήματα από νέα άτομα που επενδύουν για την πληρωμή προηγούμενων χρηστών, με το μοτίβο αυτό να συνεχίζεται καθιστώντας την μια εταιρεία πυραμίδα.

Πως έγινε γνωστή η MetaMax στην Κύπρο

Όπως κάθε «απάτη», η μάλλον καλύτερα όπως κάθε εταιρεία τύπου «πυραμίδα» γίνεται γνωστή στο ευρύτερο κοινό αστραπιαία μέσω των ΜΚΔ, είτε από εγχώριες αναρτήσεις είτε από το εξωτερικό, προβάλλοντας πάντα το εύκολο και γρήγορο κέρδος. Στη χώρα μας η MetaMax έκανε την εμφάνιση της τον Απρίλιο με αποκορύφωμα τον Ιούνιο όπου και αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για απάτη.

Κάποιοι φαίνεται να εντόπισαν την εταιρεία, έβγαλαν μερικά κέρδη και στη συνέχεια αρχίσαν να την προωθούν όχι για να βοηθήσουν και άλλους να αποκτήσουν επιπλέον εισόδημα, αλλά για να εισπράξουν προμήθεια με του που θα ενέγραφαν νέους πελάτες.

Ο ανύπαρκτος Διευθύνων Σύμβουλος και τα εικονικά γραφεία

Ενδεικτικό της απάτης είναι, το άτομο που απεικονίζεται στην σελίδα της εταιρείας ως Διευθύνων Σύμβουλος, είναι ένα avatar που δημιουργήθηκε από Τεχνητή Νοημοσύνη. Επίσης σύμφωνα τα όσα εντοπίσαμε στο διαδίκτυο, η διεύθυνση της εταιρείας βρίσκεται στον Καναδά, ωστόσο δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα εικονικό γραφείο.

Ο ρόλος τους 54χρονου συλληφθέντα και η έκρηξη βόμβας

Και ενώ άρχισαν να πληθαίνουν οι αναφορές ότι πρόκειται για απάτη, η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη 54χρονου από τη Λεμεσό, μετά και από καταγγελίες πολιτών, ενώ μαρτυρία εναντίον του, έφτασε και από την Ιντερπόλ, με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, ο ύποπτος φέρεται να έπεισε συγγενείς και άλλους πολίτες να επενδύσουν στην Metamax χρήματα, ενώ παρουσιαζόταν ως ο «ηγέτης της Metamax στην Κύπρο». Μάλιστα όπως έλεγε σε υποψήφια θύματα, είχε εισπράξει μέχρι και 30 χιλιάδες ευρώ, ενώ πραγματοποιούσε διαδικτυακές συγκεντρώσεις ούτως ώστε να προωθήσει την εταιρεία, ωστόσο ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έπεσε και αυτός θύμα της απάτης.

Στο μεταξύ έκρηξη βόμβας σημειώθηκε, γύρω στις 2:30 τα ξημερώματα της 8ης Ιουλίου σε οικία στον Μαζωτό, στην οποία διέμενε ο 54χρονος που τελεί υπό κράτηση. Η υπόθεση καταγγέλθηκε στην Αστυνομία το απόγευμα της Δευτέρας από τους ιδιοκτήτες του σπιτιού οι οποίοι το ενοικίαζαν στον 54χρονο.



Στο στόχαστρο η Κύπρος

Οι δραστηριότητες της εταιρείας φαίνεται να στοχεύουν άτομα σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Κύπρος, Βουλγαρία και οι Φιλιππίνες, με βάση το Google Trends.



Ξεκάθαρή «Πυραμίδα» λέει ειδικός - Τι γίνεται με τα χρήματα που έχασαν

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην «Καθημερινή», ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Managed Services Director στην Odyssey Cybersecurity, τόνισε ότι ο κόσμος θα πρέπει να συνεργάζεται με εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες από την κεφαλαιαγορά της εκάστοτε χώρας και θα πρέπει να ψάχνει την κάθε εταιρεία εμπεριστατωμένα.

Επίσης όπως τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης, ήταν ένα ξεκάθαρο Ponzi scheme το οποίο είναι παράνομο και ήταν ύποπτο σαν απάτη λόγω της τεράστιας απόδοσης των επενδύσεων, ο κόσμος σε τέτοιες περιπτώσεις αν θέλει να δοκιμάσει την τύχη του δεν θα πρέπει να βάζει λεφτά τα οποία δεν είναι διατεθειμένος να χάσει.

Σε ερώτηση μας, αν είναι εφικτό να επιστραφούν τα χρήματα στους χρήστες που εξαπατηθούν, απάντησε αρνητικά.

Οι καταγγελίες και τα ποσά που έχασαν

Σε σχέση με τις καταγγελίες που έχει ενώπιον της η Αστυνομία, είναι περίπου στις 30 χωρίς να αποκλείονται να αυξηθούν. Σύμφωνα με την Αστυνομία οι παραπονούμενοι έχασαν πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ. Στο μεταξύ οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη με τις διωκτικές Αρχές να μην αποκλείουν και νέες συλλήψεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Έκτορα Γεωργίου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση