ΚΥΠΕ
Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβούλιου και τον Γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ απέστειλε η ΕΥΡΙΚ, η οποία θεωρεί υποχρέωση της να εκφράσει την στήριξη της στον Γιάννη Νικολάου, Διευθυντή Ειδήσεων του ΡΙΚ, για την «αξιοπρεπή και ορθή» του στάση σε όλες τις φάσεις της διαχείρισης του ανθρωπιστικού θέματος της Δέσποινας Ρούσσου, το οποίο κατέληξε να συζητηθεί και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου.
Στην επιστολή της, η ΕΥΡΙΚ τοποθετείται για το θέμα της παραίτησης του Διευθυντή Ειδήσεων του ΡΙΚ και τάσσεται υπέρ της «αποκατάστασης της αλήθειας», ενώ καλεί τη Διοίκηση και Διεύθυνση του Ιδρύματος, την πολιτεία, αλλά και την κοινωνία ευρύτερα, όπως «κινηθούν προς την κατεύθυνση της ορθής ανάγνωσης των γεγονότων, ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια την οποία ο κ. Νικολάου αρνήθηκε δημόσια να εκφράσει, για αιτίες που δυστυχώς δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας».
Τονίζει εκ νέου στην επιστολή της ότι «κάποιοι δυστυχώς εκμεταλλεύτηκαν το θέμα της Δέσποινας (γεγονός απάνθρωπο και ευκαιριακό), για να κάνουν πολιτική κατά συγκεκριμένων διευθυντών και κατά του ΡΙΚ».
«Λόγω της φύσης του θέματος και επειδή το ΡΙΚ συνειδητά αποφάσισε να το αφήσει να ξεφουσκώσει και λόγω του ότι στη Βουλή οι μεμονωμένες φωνές που προσπάθησαν να υπεραμυνθούν των καθ’ όλα ανθρώπινων χειρισμών του ΡΙΚ στο συγκεκριμένο θέμα καταπιέστηκαν, εμείς ως ανεξάρτητη συνδικαλιστική οργάνωση με το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, αναγνωρίζουμε και καταθέτουμε δημοσίως ότι το κλίμα στην Βουλή δεν επέτρεψε να αναφυεί η αλήθεια. Μέσα από αυτή μας την επιστολή αναλαμβάνουμε να στηρίξουμε την φωνή που σίγησε στην Βουλή, τον συνάδελφο Γιάννη Νικολάου. Η επιστολή αυτή που απευθύνεται προς τη Διεύθυνση του ΡΙΚ έρχεται να θέσει το θέμα ξανά στην ορθή του βάση», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με την ΕΥΡΙΚ απώτερος της στόχος είναι να αρθεί η απόφαση που οδήγησε τον Γιάννη Νικολάου να παραιτηθεί από την θέση του, κίνηση την οποία θεωρεί «άδικη» βάσει των γεγονότων, όπως η ίδια τα αναγιγνώσκει.
Η ΕΥΡΙΚ θεωρεί ότι ένας συνάδελφος, όπως τον κ. Νικολάου, με την συνολική δημοσιογραφική του προσφορά προς το ίδρυμα και την κοινωνία δεν πρέπει να τερματίσει την καριέρα του με αυτόν τον τρόπο, ενώ θεωρεί επίσης ότι «με όσα γνωρίζουμε ότι προστάτευσε και διαφύλαξε στον απόλυτο βαθμό τα ανθρώπινα δικαιώματα της Δέσποινας, προτάσσοντας ανιδιοτελώς την δική του παραίτηση».
«Μόνο από αυτή του την πράξη, εμείς κρίνουμε ότι αυτός ο άνθρωπος αποκλείεται να είχε ή να έχει θίξει τα συμφέροντα της συναδέλφου ή να έχει συμπεριφερθεί με έλλειψη σεβασμού η ευαισθησίας. Κανείς από όσους τον έχουν επικρίνει δεν μπορούν να συγκριθούν με το μεγαλείο ψυχής που έχει καταθέσει με την λιτή και γεμάτη ανθρωπιά τοποθέτηση του προχωρώντας με την απρόσμενη για εμάς και απ’ ότι φαίνεται συνειδητή απόφαση του να παραιτηθεί από τη θέση του», προσθέτει στην επιστολή της.
Ζητά όπως η διεύθυνση προχωρήσει με την αντικειμενική και θεσμοθετημένη διαδικασία παραπομπής της συναδέλφου σε Ιατροσυμβούλιο ώστε το θέμα να αντιμετωπιστεί επιστημονικά και όχι μόνο σε συναισθηματικό, ηθικό επίπεδο και θεωρεί ότι είναι υποχρέωση του οργανισμού, η οποία πηγάζει από τον νόμο, για την ασφάλεια και υγεία στο χώρο εργασίας.
Όπως σημειώνει «μπορεί η επιστημονική προσέγγιση να καταδείξει ότι η οδός που ακολουθείται από την διεύθυνση ή και ότι οι προτροπές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να είναι λανθασμένες, και να δοθεί ένα πλαίσιο αντιμετώπισης του θέματος που να είναι ακόμα πιο επωφελές προς την συνάδελφο για την οποία, το τονίζουμε ξανά, όλοι νοιαζόμαστε, όχι μόνο οι βουλευτές ή άλλοι που έτρεξαν να την βάλουν κάτω από το πέπλο προστασίας τους».
Τέλος, εύχεται «η παραίτηση του συναδέλφου και Διευθυντή Ειδήσεων, Γιάννη Νικολάου, να μην υποβληθεί κάτω από το φως της αλήθειας, όπως εμείς το έχουμε αναγνώσει και αποτυπώσει».