ΚΥΠΕ
Την κοινή βούλησή τους να εργαστούν για την αναβάθμιση του Τσιρείου σταδίου, ώστε να μην αφεθεί το ιστορικό γήπεδο της Λεμεσού στη φθορά του χρόνου, αλλά να αναβαθμιστεί σε Εθνικό Στάδιο Στίβου Β’, που θα μπορεί να φιλοξενεί και ποδοσφαιρικούς αγώνες, εξέφρασαν όλοι οι φορείς που συμμετείχαν το πρωί σε σύσκεψη στις εγκαταστάσεις του Τσιρείου, στη Λεμεσό.
Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, οι Δήμαρχοι Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς, η ηγεσία του ΕΒΕΛ, του ΚΟΑ και της ΚΟΕΑΣ, συζήτησαν το θέμα, με τον ιδιοκτήτη/διαχειριστή ΓΣΟ, ο οποίος ζητά εκ νέου στήριξη για την αναβάθμιση του Τσιρείου, μετά την ακύρωση της προηγούμενης διαδικασίας από τον ΚΟΑ.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Παύλος Μυλωνάς «είναι καθήκον μας να δούμε ποιο είναι το μέλλον του Τσιρείου και ευρύτερα της περιοχής, μιας περιοχής που μπορεί να είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, για τις επόμενες γενιές κυρίως, ένας πνεύμονας πρασίνου, αθλητισμού και κοινωνικής σύναξης και συναπαντήματος μεταξύ των ανθρώπων, κάτι που μας λείπει στον σύγχρονο κόσμο».
Λέγοντας πως «δεν μπορεί να αφεθεί το Τσίρειο να γίνει ερείπιο», ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως «ως Βουλή, θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον ΓΣΟ, τον Δήμο Λεμεσού και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη της επιτροπής στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια.
Θα τεθούν, συνέχισε, κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα, «τα οποία θα στηρίξουμε» και διαβεβαίωσε ότι «θα παλέψουμε για να πετύχουμε το όραμα της πόλης και των Λεμεσιανών».
Η παρουσία του Δήμου Λεμεσού στέλνει το μήνυμα πως βρισκόμαστε δίπλα στον ΓΣΟ, ανέφερε εξάλλου ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, προσθέτοντας πως «ως Τοπική Αρχή γνωρίζουμε τις αναπτυξιακές ανάγκες του Δήμου, το Τοπικό Σχέδιο και θέλουμε να συμβάλουμε σε ένα διάλογο που πρέπει να αρχίσει για να προχωρήσει το έργο».
Θα πρέπει, συνέχισε, να γίνουν άμεσες και μεσοπρόθεσμες ενέργειες «για να γίνει το γήπεδο ένα Εθνικό Στάδιο Β’ και να συνεχίσει να λειτουργεί ως χώρος και ποδοσφαίρου αλλά και διεξαγωγής διεθνών και εθνικών αθλητικών διοργανώσεων».
Μέσα από την αναβάθμιση του Τσιρείου, υπέδειξε ο κ. Νικολαΐδης, θα συνεχιστεί «μια πολύ επιτυχημένη πορεία που άρχισε τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά την αθλητική ανάπτυξη της πόλης».
Επιπρόσθετα, ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για αξιοποίηση του αθλητικού χώρου, ώστε να ενταχθεί μέσα στους γενικότερους σχεδιασμούς για την ανάπτυξη της πόλης, ώστε «αυτός ο χώρος να έρθει να στηρίξει αναπτυξιακά την πόλη και στον αθλητικό τομέα και στον κυκλοφοριακό και στον εμπορικό και στον οικονομικό και στον περιβαλλοντικό και στον πολιτιστικό».
Ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους για το ενδιαφέρον τους, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΓΣΟ, Κυριάκος Τσολάκης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, παρά την καθυστέρηση, «θα βρούμε τις δυνατότητες και την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε, έστω και κατά φάσεις και μερικώς, τη δυνατότητα να επαναφέρουμε το στάδιο όπως αρχικά ήταν».
Ερωτηθείς σχετικά με το ναυάγιο των διαδικασιών για τα βελτιωτικά έργα που από το 2014 είχαν εγκριθεί από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, ο κ. Τσολάκης είπε πως «εμάς ως ΓΣΟ, όποτε μας ζητείτο κάναμε όλες τις ενέργειες για την άμεση προώθηση του θέματος».
«Είναι γεγονός ότι έγιναν καθυστερήσεις τόσο στον ΚΟΑ όσο και από τον υπεύθυνο που ανέλαβε να αξιολογήσει και να ετοιμάσει την προσφορά, αλλά κοιτάζουμε μπροστά», ανέφερε και σημείωσε πως «εκείνο που θέλουμε είναι να βρούμε τις λύσεις για να αναβαθμίσουμε το Τσίρειο στάδιο, τόσο για σκοπούς κλασικού αθλητισμού, όσο και για ποδοσφαιρικούς αγώνες, προς όφελος των αθλητών μας, των φιλάθλων της Λεμεσού και της Κύπρου γενικότερα».
Σημειώνεται ότι δεν έγιναν δηλώσεις από τον Πρόεδρο του ΚΟΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος αναχώρησε πριν την έναρξη τους.