ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πορεία ΠΣΕΜ για το Πολυτεχνείο με συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης

Φώναξαν και συνθήματα κατά των ΗΠΑ

ΚΥΠΕ

«Ποτέ πια φασισμός» και αλληλεγγύη προς το λαό της Παλαιστίνης ήταν τα κύρια μηνύματα στην εκδήλωση μνήμης και τιμής του Πολυτεχνείου των μαθητριών και των μαθητών της ΠΣΕΜ, αλλά και φοιτητών πανεπιστημίων της Κύπρου οι οποίοι κρατώντας σημαίες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Παλαιστίνης, συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Λευκωσία, όπου κατέληξε η πορεία τους που ξεκίνησε από την ΠΑΣΥΔΥ.

Με συνθήματα όπως «Ψωμί–Παιδεία–Ελευθερία», «Κύπρος–Πολυτεχνείο, ποτέ πια φασισμός», «Ντροπή, ντροπή θα γράψει η ιστορία σε αυτούς που ξεπουλήσανε την Κύπρο στην Τουρκία», «Στη Γάζα σκοτώνουν ανθρώπους και παιδιά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Ελλάδα–Κύπρος–Παλαιστίνη, Αμερικάνος δεν θα μείνει» οι φοιτητές πορεύτηκαν έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία, 51 χρόνια μετά από την αιματοβαμμένη εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της Χούντας των Αθηνών.

Αντιπροσωπεία της ΠΣΕΜ και φοιτητών επέδωσε σε εκπρόσωπο της Αμερικανικής Πρεσβείας ψήφισμα, ενώ μαθητές της ΠΣΕΜ εναπόθεσαν κόκκινα γαρύφαλλα μπροστά από τα κιγκλιδώματα της Αστυνομίας που επόπτευε τον χώρο.

Η Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γεωργία Γρηγορίου, είπε ότι «δώσαμε το ψήφισμα στον Εκπρόσωπο της Πρεσβείας, ο οποίος μας ανέφερε ‘keep the peace’. Οι Αμερικάνοι δεν μπορούν να μας λένε για ειρήνη, ενώ ήδη σε όλη την γη προκαλούν πόλεμο». Πρόσθεσε ότι στο ψήφισμα γίνεται αναφορά και για την γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη.

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕΜ, Αποστόλης Αποστόλου, σε ομιλία του είπε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελούσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού, βρίσκοντας τη νεολαία στην πρώτη γραμμή. Σημείωσε ότι η εξέγερση κατάφερε να συσπειρώσει γύρω της, την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, καθώς τα αιτήματα της φοιτώσας νεολαίας δεν ήταν μόνο ακαδημαϊκά και συνδικαλιστικά.

Ανέφερε ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πολυτεχνείου διεκδίκησαν ανατροπή του φασιστικού καθεστώτος, δημοκρατία, ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία, σημειώνοντας ότι «τα αντιφασιστικά, αντιδικτατορικά συνθήματα, ‘Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ’ , ‘Ψωμί–Παιδεία–Ελευθερία’ δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ουσία της εξέγερσης». Δήλωσε ακόμη ότι η εξέγερση πνίγηκε στο αίμα με την παρέμβαση του στρατού, όμως οι αγωνιστές φοιτητές του Πολυτεχνείου δεν νικήθηκαν.

Ο κ. Αποστόλου είπε ακόμη ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απαλλαγή του ελληνικού λαού από το φασιστικό καθεστώς επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς πριν καταρρεύσει, η Χούντα κατάφερε να ολοκληρώσει τα καταστροφικά και προδοτικά σχέδια που σχεδιάστηκαν στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και με τη βοήθεια των εδώ οργάνων της, της ΕΟΚΑ Β’, εκτέλεσαν το φασιστικό πραξικόπημα της 15η Ιουλίου 1974». Σημείωσε ότι η Χούντα κατέρρευσε υπό το βάρος των ευθυνών της για τον ρόλο της στο δίδυμο έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, ο οποίος πληρώνει μέχρι σήμερα τις συνέπειες.

Επεσήμανε ακόμη ότι «εμείς ως μαθητές και μαθήτριες αγωνιζόμαστε για ένα κόσμο ειρηνικό, χωρίς πολέμους, όπου οι άνθρωποι θα ζουν αξιοπρεπώς και ελεύθεροι. Θέλουμε την πατρίδα μας ελεύθερη και επανενωμένη, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν αδερφωμένοι. Μια πατρίδα χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις, μακριά από το ΝΑΤΟ και τα παρακλάδια του».

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕΜ είπε επίσης, ότι οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Πολυτεχνείου έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς «δίπλα μας, στη γειτονική Παλαιστίνη το κράτος του Ισραήλ με τη σύμφωνο γνώμη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δολοφονεί παιδιά και αμάχους και επεκτείνει την πολυετή κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών». Εξέφρασε την αλληλεγγύη του μαθητικού κινήματος στο λαό της Παλαιστίνης απαιτώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός. Είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να αιματοκυλούν τους λαούς και να χαράζουν τα σύνορα για τα συμφέροντα των λίγων.

Ο Εκπρόσωπος της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Εφραίμ Χρίστου, είπε από πλευράς του ότι συμπληρώνονται φέτος 51 χρόνια από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, κατά την οποία η σπουδάζουσα νεολαία σήκωσε ανάστημα ενάντια στην καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, Χούντα των Συνταγματαρχών. «Η Χούντα δεν έφυγε απλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αλλά το αποτέλεσμα το βιώνουμε μέχρι σήμερα», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι εξαιτίας της Χούντας χάθηκε η μισή Κύπρος.

«Ως Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου Κύπρου τιμούμε τους ηρωικούς φοιτητές που τον Νοέμβριο του 1973 έγραψαν μια από τις πιο χρυσές σελίδες των λαϊκών αγώνων του ελληνικού λαού, παλεύοντας για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, απεξάρτηση από τους ιμπεριαλιστές και τους στρατιωτικούς εγκάθετούς τους», σημείωσε. Ανέφερε ακόμη ότι «ο αγώνας των φοιτητών του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο για τους αγώνες της δικής μας γενιάς ενάντια στον φασισμό σε όλες τις εκφάνσεις».

Από πλευράς του ο Εκπρόσωπος της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστήμιου Frederick, Ανδρέας Παναγίδης, δήλωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι φάρος αγώνα, πυξίδα της αντίστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την καταπίεση και την αδικία που μαστίζουν τον κόσμο.

Πρόσθεσε ότι τα αντιιμπεριαλιστικά μηνύματα που έστειλαν τότε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στην Αθήνα παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι όταν ο ιμπεριαλισμός σπέρνει τον θάνατο. Η Παλαιστίνη αιμορραγεί μπροστά στα μάτια μας. Βλέπουμε το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δολοφονεί έναν ολόκληρο λαό».

Ο Εκπρόσωπος της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστήμιου Frederick έψεξε την απόφαση της ΠΟΦΕΝ για απόρριψη της πρότασης της ΠΣΕΜ για συμμετοχή στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Η εκδήλωση περιελάβανε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια.

Η πορεία των μαθητών έληξε χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ έντονη ήταν η παρουσία της Αστυνομίας καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας, αλλά και έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X