ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραδόθηκε στα κατεχόμενα η συντηρημένη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Πραστειού

H υλοποίηση του έργου έγινε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κοινότητα.

ΚΥΠΕ

Παραδόθηκε σήμερα η συντηρημένη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Πραστειό της κατεχόμενης Αμμοχώστου στο πλαίσιο της «Υποστήριξης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς μεγάλης σημασίας για την Κύπρο».

Η παράδοση πραγματοποιήθηκε στις δέκα το πρωί και η υλοποίηση του έργου έγινε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κοινότητα.

Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Σώτος Κτωρής, Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά αναφέρει ότι  «ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Πραστειό Αμμοχώστου».

«Μία σημαντική εκκλησία της οποίας η πρώτη φάση χρονολογείται στον 17ο αιώνα με τοιχογραφίες και με ένα, ίσως, από τα ομορφότερα καμπαναριά της Κύπρου, με λιθανάγλυφα εξαιρετικής τέχνης, όπου αναγράφεται και το όνομα του αρχιτέκτονα Χριστόδουλου όπως και η ημερομηνία 15 Ιουλίου 1876», σημειώνει.

Ο κ. Κτωρής προσθέτει ότι «κατά τις εργασίες αποκαλύφτηκε εσωτερικός ζωγραφικός διάκοσμος, άγνωστος μέχρι σήμερα, που μπορεί να χρονολογηθεί στις αρχές του 20ου αιώνα. Πρόκειται κατά βάση για ανεικονικό διάκοσμο, εκτός τριών φτερωτών κεφαλών αγγέλων στο γυναικωνίτη, ο οποίος μιμείται αρχαιοελληνικές ορθομαρμαρώσεις».

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή, σημειώνει «είναι η διακόσμηση με μίμηση μαρμάρινων θωρακίων με ιωνικά αυγά σε βυσσινί χρώμα και γκριζόχρωμων πλακών, στο στηθαίο του γυναικωνίτη. Η αψίδα του Ιερού Βήματος διακοσμείται με αστέρια σε κυανό βάθος, παραπέμποντας σε έναστρο ουρανό, ενώ τα ανάγλυφα γύψινα στοιχεία της οροφής και αλλού (κιονόκρανα, φουρούσια) καλύπτονται με χρυσό ή ώχρα, δίνοντας πολυτέλεια στην όλη διακόσμηση».

Στην ανάρτηση του Σώτου Κτωρή, αναφέρεται επίσης ότι «το όλο έργο υπογράφεται από τον Ελλαδίτη ζωγράφο Ιωάννη Ζαμπούνη αναγράφοντας «Εργον Ιωάννου Ζαμπούνη Σαμίου» και πρόκειται για τον ίδιο ζωγράφο που ιστόρησε το καθολικό της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος στη Μύρτου».

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, ο Stefan Simosas, Επικεφαλής της Συνεργασίας για την Υποστήριξη του Κυπριακού Εποικισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «η προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί μέρος της εντολής της ΕΕ στην Κύπρο, καθώς πιστεύουμε ότι αυτό το ουσιαστικό μέρος του κυπριακού πολιτισμού είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για αμοιβαία κατανόηση, ειρήνη και συμφιλίωση».

Ο επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος  Jakhongir Khaydarov, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ΕΕ, την Τεχνική Επιτροπή και σε όλους όσοι διαδραμάτισαν καθοριστικό  ρόλο στην επιτυχή αποκατάσταση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, προσθέτοντας ότι «αυτό το επίτευγμα αντικατοπτρίζει τις βασικές αξίες των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας τον σεβασμό για τη συνύπαρξη και την ευθύνη της προστασίας, διατήρησης και μετάδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς στις μελλοντικές γενιές».

«Μέσα από τη συνεργασία, όχι μόνο συντηρήσαμε αυτό το ιστορικό μνημείο, αλλά επίσης ενισχύσαμε τη σημασία αυτών των αξιών για την προώθηση της ενότητας και τη διαφύλαξη της κοινής μας κληρονομιάς», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X