ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δικαίωμα στις Παγκύπριες οι τελειόφοιτοι ανεξεταστέοι - Ποιοι εξαιρούνται

Όλες οι λεπτομέρειες

ΚΥΠΕ

Δικαίωμα να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις θα έχουν οι τελειόφοιτοι ανεξεταστέοι, όπως αναφέρθηκε τη Δευτέρα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. Σημειώθηκε ότι εξαιρούνται του δικαιώματος αυτού όσοι για λόγους απουσιών δεν καλύπτουν την απαραίτητη παρουσία στα σχολεία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Επιτροπή Παιδείας πέρασε ομόφωνα πρόταση να συμπεριληφθούν οι μαθητές και απόφοιτοι του Γυμνασίου Λυκείου Κάτω Πύργου στο 10% των δικαιούχων - μαζί με τους απόφοιτους των Τεχνικών Σχολών- υπεράριθμων θέσεων για συγκεκριμένες Πανεπιστημιακές Σχολές και Τμήματα.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού συνήλθε τη Δευτέρα εκτάκτως σε συνεδρία της, για τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ο περί Διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου και της Ελλάδας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022» (Αρ. Φακ. 23.01.063.072-2022).

Η Επιτροπή Παιδείας, σύμφωνα με τον Κανονισμό 40Α της Βουλής, μελέτησε κατά προτεραιότητα το πιο πάνω νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου και της Ελλάδας Νόμου, ώστε να εναρμονιστεί η υφιστάμενη νομοθεσία με τους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμούς, να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς επίσης να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης τον Ιούνιο του 2022.

Η επιτροπή αποφάσισε την παραπομπή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του Δώματος την προσεχή Πέμπτη για λήψη τελικής απόφασης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι με ικανοποίηση ολοκλήρωσαν σήμερα τη συζήτηση για τις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Όπως είπε, θα έχουν δικαίωμα και οι ανεξεταστέοι να παρακαθίσουν στις εξετάσεις του σχολείου, ούτως ώστε να έχουν το δικαίωμα να παρακαθίσουν στις παγκύπριες εξετάσεις.

Εξαιρούνται, συνέχισε ο κ. Μυλωνάς, όσοι για λόγους απουσιών δεν καλύπτουν την απαραίτητη παρουσία στα σχολεία.

«Το δεύτερο σημείο που θέλω να πω και είναι με ιδιαίτερη μου χαρά, η Επιτροπή μετά από πολλές προσπάθειες καταφέραμε ομόφωνα να περάσουμε μια πρόταση για τη στήριξη της ακριτικής μας περιοχής της Τηλλυρίας, ούτως ώστε τα λίγα παιδιά που έχουν μείνει σε αυτή την περιοχή την απομονωμένη να έχουν τη στήριξη από το δημόσιο και από τα Πανεπιστήμια κατά τη διάρκεια των Παγκύπριων Εξετάσεων, ούτως ώστε να διευκολυνθούν στην πρόσβαση τους στα δημόσια πανεπιστήμια», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι είναι ελάχιστα τα παιδιά που φοιτούν εκεί.

«Είναι τρεις, τέσσερις μέχρι 11 μαθητές σε διάφορες τάξεις. Έχω επισκεφτεί πολλές φορές την Τηλλυρία με τους συναδέλφους της Επιτροπής. Θα τους δίνουμε την ευκαιρία που έχουν και οι μαθητές των Τεχνικών Σχολών, ούτως ώστε να μοριοδοτούνται και να έχουν μια επιπλέον μοριοδότηση για να καταλαμβάνουν από τις υπεράριθμες θέσεις» στα δημόσια πανεπιστήμια χωρίς να επηρεαστεί κανένας άλλος. Είναι κάτι που ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και βεβαίως η πολιτεία ανταποκρίθηκε σκεπτόμενη το δημόσιο καλό και το συμφέρον της πατρίδας. Είναι μια περιοχή που για να φύγετε από την Λευκωσία, αν πάτε μέσω κατεχομένων είναι 1,5 ώρα, αν πάτε μέσω άλλων περιοχών είναι 2,5 με 3 ώρες», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, «όταν πήγα εκεί τελευταία, μου έλεγε ένας πατέρας έτσι με δραματικό τόνο ότι χρειάζεται να φεύγει μετά το σχολείο, γύρω στις 2 από τον Πύργο Τηλλυρίας για να πάει στην Πάφο ή στην Λευκωσία, διαλέξετε και πάρετε, για να επιστρέψει στις 9,10 το βράδυ με το παιδί του από τα φροντιστήρια».

«Λοιπόν, κάναμε και κάτι καλό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν θα οδηγηθεί και αυτό το θέμα στην Ολομέλεια την Πέμπτη, ο κ. Μυλωνάς απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι θα πάει στην Ολομέλεια την Πέμπτη μαζί με το θέμα των Παγκύπριων Εξετάσεων και των ανεξεταστέων.

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε, παράλληλα, ότι στα γυμνάσια είχε δοθεί μια ημερομηνία μιας εβδομάδας για να παρακαθίσουν σε 6 μαθήματα εξετάσεις και μετά από προτροπή του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύσανθου Σαββίδη, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούη, ανέφερε ότι θα δοθούν άλλες δύο μέρες για να μην έχουν τέτοια πίεση οι μαθητές των γυμνασίων κατά τη διάρκεια των εξετάσεων του Μαΐου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας ολοκλήρωσαν τη συζήτηση των αλλαγών στο νόμο για τη διενέργεια και διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων πρόσβασης, έτσι ώστε αυτός ο νόμος να είναι πλήρως εναρμονισμένος με τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ένεκα και της εφαρμογής στην Γ΄ Λυκείου, φέτος για πρώτη φορά, των εξετάσεων τετραμήνων.

«Αυτό, το οποίο συμφωνήθηκε στην Επιτροπή και με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο και ευχαριστούμε για τη συνεχή συνεργασία και προνοητικότητα, είναι ούτως ώστε να αποκλειστούν από το δικαίωμα να παρακαθίσουν εξετάσεις τα παιδιά, τα οποία έχουν απουσίες πέραν από του προβλεπόμενου αριθμού, των 135 δηλαδή απουσιών από την τακτική τους φοίτηση, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά τα οποία υστερούν μαθησιακά θα έχουν το δικαίωμα να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις πρόσβασης», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι σήμερα η Επιτροπή Παιδείας συμφώνησε και κατέληξε ομόφωνα όσον αφορά στην παραχώρηση του δικαιώματος των παιδιών που προέρχονται από το γυμνάσιο και λύκειο Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, δηλαδή των απόφοιτων του λυκείου αυτού, να μπορούν να διεκδικούν θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια, ως υπεράριθμοι στη βάση της τακτικής, της λογικής των ειδικών κριτηρίων.

«Είναι μια σκληρή, μια απομακρυσμένη περιοχή, όπου ο πληθυσμός πρέπει να αναζωογονείται και να μην μένει σε μαρασμό, όπως λαμβάνουμε υπόψη και τα σχετικά ποσοτικά δεδομένα. Οι απόφοιτοι φέτος του Λυκείου είναι 11 παιδιά , ενώ του χρόνου θα είναι μόνο τέσσερις. Άρα, ο αριθμός τα επόμενα χρόνια, με βάση τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί στην Επιτροπή θα κυμαίνεται γύρω στους 10 μαθητές ετήσια. Άρα, οι απόφοιτοι του λυκείου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, θα έχουν αυτό το δικαίωμα στη βάση της επίδοσης σε εξετάσεις και του δικαιώματος να συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των ειδικών κριτηρίων, στη βάση μοριοδότησης να μπορούν να έχουν θέση ως υπεράριθμοι στα δημόσια πανεπιστήμια», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι πάει την Πέμπτη στην Ολομέλεια η αλλαγή που πρέπει να γίνει στην νομοθεσία, «ούτως ώστε να μπορέσουμε κανονικά να διεξαχθούν οι εισαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις φέτος, οι οποίες για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια θα είναι διπλές».

«Το πρώτο το οποίο πρέπει να σημειώσω είναι ότι ενώ υπήρχε απόφαση από την αρχή του χρόνου από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας για αυτή την εξέλιξη, δυστυχώς μείναμε τελευταία στιγμή και τρέχουμε για να καλύψουμε ένα νομοθετικό κενό για να μπορέσουν όλα να διεξαχθούν όπως πρέπει. Το δεύτερο, το οποίο θέλω να πω, είναι το εξής: Ότι όπως είχαμε πει από την πρώτη στιγμή και ξεκαθαρίσει δεν είναι δυνατόν όπως ήθελε το Υπουργείο Παιδείας να αποκλειστούν από τις εισαγωγικές εξετάσεις οι ανεξεταστέοι μαθητές, οι οποίοι θα κριθούν λίγες μέρες μετά από τις εισαγωγικές εξετάσεις κατά πόσον θα πάρουν απολυτήριο ή όχι», πρόσθεσε.

Η πλειοψηφία της Επιτροπής, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, «και θεωρώ και η πλειοψηφία της Βουλής έχει τοποθετηθεί».

«Πρέπει να δοθεί ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις και αν πάρουν κανονικά το απολυτήριο τους να πάρουν τη θέση που ενδεχομένως θα εξασφαλίσουν σε δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου ή της Ελλάδας», σημείωσε.

Το τρίτο, είπε ο κ. Χριστοφίδης, «είναι η βούληση και πάλι, νομίζω ομόφωνα, της Επιτροπής Παιδείας να υλοποιήσει αυτό το οποίο και εμείς είχαμε πει πολλές φορές σε αλλεπάλληλες επισκέψεις μας στις κοινότητες του μαρτυρικού Πύργου Τηλλυρίας ότι θα δοθούν κίνητρα για τα παιδιά αυτών των περιοχών, ούτως ώστε αυτή την απομόνωση την οποία βιώνουν εδώ και δεκαετίες πολλές, να προσπαθήσουμε να την εξισορροπήσουμε με μια μοριοδότηση των παιδιών αυτών στις εισαγωγικές εξετάσεις».

«Οπόταν έχουμε προσθέσει στην κατηγορία των αποφοίτων των Τεχνικών Σχολών, οι οποίοι δικαιούνται αριθμό θέσεων και την κατηγορία των αποφοίτων από το γυμνάσιο, λύκειο του Πύργου Τηλλυρίας. Θεωρούμε ότι όπως η πλειοψηφία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής έχει διαμορφώσει το νομοσχέδιο, είναι ικανοποιητικό και λύνει σοβαρά ζητήματα και ταυτόχρονα ανοίγει δρόμους», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση ότι οι πιέσεις φαίνεται να έχουν πιάσει τόπο σε σχέση με τους ανεξεταστέους, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι η αποστέρηση δεκάδων ενδεχόμενα και εκατοντάδων θέσεων στα πανεπιστήμια από αυτά τα παιδιά και λέω ενδεχομένως και εκατοντάδων θέσεων, διότι με όλη αυτή την κατάσταση φέτος γύρω από τα τετράμηνα δυστυχώς αναμένεται σημαντική αύξηση του αριθμού των ανεξεταστέων μαθητών στην Γ΄ Λυκείου, δεν θα περνούσε και δε θα περάσει από ότι ξεκάθαρα φαίνεται».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα στην έκτακτη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τροποποίηση του νομοσχέδιου σχετικά με τις Παγκύπριες και εισαγωγικές εξετάσεις.

Σημείωσε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων για να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των Παγκυπρίων εξετάσεων τον Ιούνιο του 2022.

Το νομοσχέδιο αυτό, είπε ο κ. Τρυφωνίδης, προνοεί τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης των Εξετάσεων Πρόσβασης αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απολυτηρίων εξετάσεων, την παραχώρηση σε όλους τους μαθητές της Γ Λυκείου, οι οποίοι δεν παραμένουν στάσιμοι λόγω απουσιών, το δικαίωμα συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης.

« Όσον αφορά τους ανεξεταστέους μαθητές, θα έχουν μεν το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις αλλά αν δεν καταφέρουν να αποκτήσουν απολυτήριο δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν θέση στο δημόσιο ΑΑΕΙ», σημείωσε.

Το νομοσχέδιο αυτό, συνέχισε ο κ. Τρυφωνίδης, προνοεί την κατάργηση της Επιτροπής Ελέγχου και τη δημιουργία μιας Επιτροπής Θεματοθέτησης αντί δυο για κάθε εξεταζόμενο θέμα και θα δίνεται η δυνατότητα στην αρμόδια αρχή να αναθεωρεί τον Οδηγό των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης μετά την 31η Ιανουαρίου.

«Θεωρώ μια μεγάλη κατάκτηση για όλη την περίκλειστη και ακριτική περιοχή της Τυλληρίας, την υιοθέτηση στο νομοσχέδιο της δικής μου πρότασης να περιληφθούν οι μαθητές και απόφοιτοι του Γυμνασίου Λυκείου Κάτω Πύργου στο 10% των δικαιούχων (μαζί με τους απόφοιτους των Τεχνικών Σχολών) υπεράριθμων θέσεων για συγκεκριμένες Πανεπιστημιακές Σχολές και Τμήματα», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση