ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι συχνές αποδράσεις ακόμη ένα βαρίδιο για την Αστυνομία

Η δυσφορία της κυβέρνησης για τα κενά στις κρατήσεις συλληφθέντων, η αναζήτηση των αιτιών και οι αντιδράσεις των αστυνομικών

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Ξανά στο προσκήνιο ήρθε το θέμα των αποδράσεων από κρατητήρια της Αστυνομίας, με αφορμή τη διαφυγή 17χρονου από τον αστυνομικό σταθμό της Κοκκινοτριμιθιάς το απόγευμα της Κυριακής (18/2) και τρεις περίπου εβδομάδες (25/1) μετά την απόδραση κρατουμένου από τα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται να έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, με δημόσιες αναφορές να μετράνε 20 αποδράσεις τα τελευταία τρία χρόνια και να κάνουν σύνδεση με τον υπερπληθυσμό των φυλακών και των κρατητηρίων, την υποστελέχωση των αστυνομικών σταθμών, αλλά και την κατάσταση των κρατητηρίων. Το όλο ζήτημα απασχολεί έντονα αυτό το διάστημα την κυβέρνηση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και την Αστυνομία, δεδομένου ότι αποτελεί ακόμη ένα βαρίδιο στα συσσωρευμένα προβλήματα που ταλανίζουν το Σώμα και απασχολούν την κοινή γνώμη, από την έξαρση της εγκληματικότητας μέχρι τη βία στα γήπεδα.

Μετά την υπόθεση απόδρασης στη Λακατάμια δόθηκαν οδηγίες στο Γραφείο πρόληψης Αστυνομίας να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κρατητήρια στους αστυνομικούς σταθμούς της Κύπρου, δήλωσε στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, Χρίστος Ανδρέου. Επεσήμανε ότι οι αποδράσεις απασχολούν έντονα τις Αρχές, με τα μέλη της Αστυνομίας να εκπαιδεύονται για το συγκεκριμένο θέμα. Για το τελευταίο περιστατικό, με τον 17χρονο, είπε ότι αναμένεται έκθεση από τον Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας, όσον αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες απέδρασε. Υπενθυμίζεται ότι ακολούθως μέλη της ομάδας «Ζ» εντόπισαν τον δραπέτη, ο οποίος κρατείτο για υποθέσεις διαρρήξεων, στην περιοχή πλησίον του Κέντρου Υποδοχής Πουρνάρα.

Αναφέροντας ότι το πρόβλημα απασχολεί τόσο τον ίδιο όσο και την κυβέρνηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, δήλωσε στο «Σίγμα» ότι οφείλεται στον υπερπληθυσμό των φυλακών και των κρατητηρίων, αλλά και στην υποστελέχωση της Αστυνομίας. Τα κρατητήρια έχουν κηρυχθεί και φυλακές με βάση τη νομοθεσία, εξήγησε, προσθέτοντας ότι εκεί υπάρχουν και οι διοικητικοί κρατούμενοι, για παράδειγμα ύποπτοι για θέμα μεταναστευτικού. Για την υποστελέχωση στην Αστυνομία, είπε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα προσληφθούν 400 νέα άτομα που θα στελεχώσουν και τους αστυνομικούς σταθμούς.

Ο Αστυνομικός Σταθμός Κοκκινοτριμιθιάς, από όπου απέδρασε ο 17χρονος την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου. Κατόρθωσε να περάσει μέσα από παράθυρο της πόρτας του κελιού, ανοίγματος 30 επί 17 εκατοστών, διότι απουσίαζε από αυτό το μεταλλικό πλέγμα.

«Πώς γίνεται να εγκρίνονται τέτοια κρατητήρια;»

Τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφηκαν είκοσι αποδράσεις, όσες μπορεί να σημειώθηκαν από τότε που ιδρύθηκε η Αστυνομία (1960) μέχρι το 2020, δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Αστυνομικού Κλάδου Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, για να αναφέρει ως τρίτη αιτία του προβλήματος τις κτηριακές εγκαταστάσεις. Διερωτήθηκε συγχρόνως πώς γίνεται να εγκρίνονται από το Γραφείο πρόληψης Αστυνομίας τέτοια κρατητήρια, όπως αυτά στον αστυνομικό σταθμό Κοκκινοτριμιθιάς, από όπου απέδρασε ο 17χρονος. Όπως εξήγησε, η απόδρασή του έγινε από παράθυρο της πόρτας, ανοίγματος 30 επί 17 εκατοστών, διότι απουσίαζε από αυτό το απαραίτητο μεταλλικό πλέγμα. Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχουν κελιά ανηλίκων, εξού και το περιστατικό της Κυριακής, όπου ο 17χρονος πέρασε από ένα παραθυράκι, πρόσθεσε. «Στις μεταφορές κρατουμένων χρησιμοποιούνται συμβατικά οχήματα και όχι ‘‘κλούβες’’, ενώ λόγω του υπερπληθυσμού σε κρατητήρια τυχαίνει ένας κρατούμενος να μεταφέρεται από τη Λευκωσία στην Πόλη Χρυσοχούς για κράτηση και την επόμενη μέρα να μεταφέρεται πίσω στη Λευκωσία, για να παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Τόσο η μη χρήση των κατάλληλων οχημάτων όσο και οι μεγάλες αποστάσεις, αυξάνουν το ποσοστό ρίσκου αποδράσεων», είπε.

Σε σχέση με το ζήτημα της υποστελέχωσης, ανάφερε ότι σε έναν αστυνομικό σταθμό μπορεί να εργάζονται σε βάρδια μόνο δύο αστυνομικοί, οι οποίοι πρέπει συγχρόνως να προσέχουν τους κρατουμένους, να απαντούν τηλέφωνα, να πηγαίνουν σε επεισόδια και να εξυπηρετούν πολίτες, οι οποίοι μπαινοβγαίνουν στον σταθμό. «Δεν μας φταίνε οι εγκαταστάσεις, αλλά εντάξει, βρήκαμε τον εύκολο τρόπο, να βάζουμε σε διαθεσιμότητα αστυνομικούς και να λέμε ότι φταίνε αυτοί. Με συγκινεί αφάνταστα, όταν κάνουμε μαθήματα στους αστυνομικούς για τους κρατουμένους. Να έρθουν στον σταθμό, να καθίσουν μία ώρα, να απαντούν τηλέφωνα, να πηγαίνουν σε επεισόδια, να εξυπηρετούν τους πολίτες και να έχουν τον κρατούμενο πίσω στο κελί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση