ΚΥΠΕ
Με αίτημα τη διατήρηση του συμπλέγματος για τις όμορες κοινότητες της περιοχής Ακάμα–Λαόνα, 11 κοινότητες διοργάνωσαν εκδήλωση το μεσημέρι του Σαββάτου στα Γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρούσειας.
Κοινότητες της περιοχής του Ακάμα που έχουν ενταχθεί στους Δήμους Πέγειας και Πόλεως Χρυσοχούς εξακολουθούν να διαμαρτύρονται και να ζητούν τη διατήρηση του συμπλέγματος Ακάμα. Με πλακάτ, που κρατούσαν κάτοικοι τους, οι κοινότητες διαδήλωναν πως ένταξη των χωριών στους Δήμους αποτελεί την ταφόπετρα τους και την εξαφάνιση της υπαίθρου. Κάλεσαν επίσης τους βουλευτές να προχωρήσουν στην τροποποίηση του Νόμου που όπως υποστηρίζουν τους καταστρέφει, προσθέτοντας πως στις κοινότητες έκλεισαν τα σχολεία, τα ιατρεία και οι συνεργατικές και τώρα αναμένεται το κλείσιμο των κοινοτικών γραφείων.
Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους ο Στέλιος Κουπάρης κοινοτάρχης Δρούσειας αναφέρθηκε «στην αδικία που έχει ψηφίσει η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων εναντίον των κοινοτήτων του Ακάμα» και κάλεσε τους βουλευτές που «καταδικάσαν και διαχώρισαν τις κοινότητες του Ακάμα σε τρία συμπλέγματα, να επαναφέρουν το θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να αρθεί η αδικία».
Είπε πως το 2011 η Ένωση Κοινοτήτων τους είχε κατατάξει σε συμπλέγματα κοινοτήτων Ακάμα, χωρίς καμία κοινότητα να διαμαρτυρηθεί και ήταν πάντα «αγαπημένοι και ενωμένοι». Πρόσθεσε επίσης, πως λόγω της εξέλιξης, δύο κοινοτικά συμβούλια έχουν παραιτηθεί εις ένδειξη διαμαρτυρίας.
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Δέρβης Χαραλάμπους πρώην κοινοτάρχης Κρήτου Τέρρας ανέφερε πως η συγκέντρωση οργανώθηκε από όλες τις κοινότητες του τρίτου συμπλέγματος της περιοχής Ακάμα – Λαόνας με σκοπό τη στήριξη των κατοίκων της περιοχής να διατηρηθεί το Σύμπλεγμα.
«Δυστυχώς η Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους κάποιων κομμάτων σε μια νύχτα διέλυσαν το τρίτο σύμπλεγμα και τους ενέταξαν στους Δήμους Πόλης Χρυσοχούς και Πέγειας, ενώ τρία χωριά συμπεριλαμβάνονται στο σύμπλεγμα Στρουμπιού – Πολεμίου», είπε. «Εμείς είμαστε εναντίον της διάλυσης του συμπλέγματος και εκτιμούμε ότι έγινε για εξυπηρέτηση πολιτικών και προσωπικών συμφερόντων κάποιων κομμάτων», υποστήριξε. Προσπαθούμε συνέχισε «να επανορθώσουν αυτοί που ψήφισαν τον Νόμο και να καταθέσουν νέα τροποποίηση ώστε να παραμείνουμε το τρίτο σύμπλεγμα της περιοχής και να παραμείνουν τα χωριά με την οντότητα τους και τη δική τους ιστορία».
Ο πρώην κοινοτάρχης Νέου Χωρίου Ανδρέας Χριστοδούλου (Μάχιμος) ανέφερε πως η σημερινή συγκέντρωση στο Κ.Σ. Δρούσειας έχει ως σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τελευταία φορά, γιατί «η Βουλή, η κυβέρνηση και τα κόμματα παίζουν με την νοημοσύνη μας».
Σε περίπτωση συνέχισε ο κ. Χριστοδούλου που δεν εισακοστούν θα προχωρήσουν σε πολύ πιο δυναμικότερα μέτρα όπως η αποχή τους και από τις εκλογές. Πρόσθεσε πως σήμερα στις κοινότητες έχουν παραμείνει μόνο οι ηλικιωμένοι, σημειώνοντας πως την συννένωση κάποιων κοινοτήτων την επιθυμούν διότι, εξήγησε, κάποιες κοινότητες έχουν εισοδήματα, και επιθυμούν να τα «καταπιούν», όπως ισχυρίστηκε, οι Δήμοι.
Σημειώνεται πως με βάση την μεταρρύθμιση που έχει ψηφισθεί στον Δήμο Πέγειας αναμένεται να ενταχτούν οι κοινότητες Ίνειας, Πάνω και Κάτω Αρόδες, Κάθηκας, Ακουρσούς, Κισσόνεργα και Πέγεια.
Στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς αναμένεται να ενταχτούν οι κοινότητες Δρούσειας, Νέου Χωρίου, Ανδρολύκου, Κρήτου Τέρρα και Τέρρα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου Μιχάλης Νικάνδρου, βουλευτές και άλλοι κοινοτάρχες.