ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας: Αναγνώριση του έργου της ΚΔ ο συντονισμός δράσης Χώρου Δεδομένων Υγείας ΕΕ

Τι ανέφερε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο Athens Digital Health Week 2024

ΚΥΠΕ

Ο συντονισμός της Κοινής Δράσης για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας από την Κύπρο αποτελεί αναγνώριση του έργου που γίνεται στη χώρα σε τεχνικό επίπεδο, και κυρίως στο νομοθετικό πλαίσιο, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανού κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο ''Athens Digital Health Week 2024'', τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας Χρίστος Σχίζας.

Όπως ανέφερε, η διοργάνωση αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία σε μία περίοδο εκτεταμένων αλλαγών και τεχνολογικής προόδου, με στόχο τη συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ευρώπη, με έμφαση στην ηλεκτρονική υγεία, για εξυπηρέτηση του Ευρωπαίου πολίτη εθνικά και διασυνοριακά, ώστε να υποστηρίξει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας, να καλλιεργήσει τις συνέργειες και τις συνεργασίες μεταξύ των πρωτοβουλιών και των έργων της ηλεκτρονικής υγείας, να προωθήσει τη συζήτηση για κανονιστικά και νομικά θέματα και να συμβάλει στην υλοποίηση του οράματος για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

Συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο αυτό η Πρόταση Κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας που προωθείται για συζήτηση και ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο, αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα του συνεδρίου, με την Κύπρο να έχει ενεργό συμμετοχή κατά τη συζήτηση του εν λόγω Κανονισμού στη βάση της εθνικής της νομοθεσίας και της ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας που έχει υιοθετήσει για την προώθηση και εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας.

Προσέθεσε ότι τις θέσεις αυτές ασπάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αντικατοπτρίζονται στην αρχική πρόταση του Κανονισμού για τον χώρο δεδομένων υγείας για ένα κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας που θα προωθεί την καλύτερη ανταλλαγή και πρόσβαση σε διαφορετικούς τύπους δεδομένων υγείας (ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, δεδομένα γονιδιωματικής, δεδομένα από μητρώα ασθενών - Ηλεκτρονικούς Φακέλους Υγείας κ.λπ.) και έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων, όχι μόνο για την υποστήριξη της παροχής υγειονομικής περίθαλψης, την λεγόμενη πρωτογενή χρήση δεδομένων, αλλά και για σκοπούς έρευνας για την υγεία και χάραξη πολιτικής για την υγεία, την λεγόμενη δευτερογενή χρήση δεδομένων υγείας.

Σημείωσε ακόμη ότι ολόκληρο το σύστημα δεδομένων υγείας θα χτιστεί σε διαφανή θεμέλια που προστατεύουν πλήρως τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και ενισχύουν τη φορητότητα των δεδομένων υγείας τους, όπως αναφέρεται στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (GDPR).

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τα Κράτη Μέλη, συμμετέχει στις προπαρασκευαστικές εργασίες και στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας, με τα Κράτη Μέλη να υποστηρίζονται από μια νέα συγχρηματοδοτούμενη από το Πρόγραμμα Υγείας της ΕΕ «Κοινή Δράση για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας» για διευκόλυνση της ανταλλαγής δεδομένων υγείας για τη δημόσια υγεία, τις θεραπευτικές αγωγές, την έρευνα και την καινοτομία στην Ευρώπη, ένα θέμα που, όπως είπε, συζητήθηκε εκτενώς από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ηλεκτρονικής Υγείας, με τη σύστασή του προς την Επιτροπή να ήταν θετική και υποστηρικτική για υιοθέτηση του Κανονισμού.

Προσέθεσε πως ταυτόχρονα, έχουν ανακοινωθεί οι Κοινές Δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την στήριξη του προτεινόμενου κανονισμού και άρχισε ήδη η χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος EU4Health.

Με βάση τα παραπάνω, η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας της Κύπρου έχει προταθεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ηλεκτρονικής Υγείας eHealth Network και ανάλαβε τον συντονισμό Κοινής Δράσης (Joint Action) η οποία χρηματοδοτείται για τη δημιουργία των προδιαγραφών και συστάσεων σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας και την πρωτογενή χρήση, συνέχισε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι η έναρξη του έργου έγινε στις 29 Νοεμβρίου 2023 στις Βρυξέλλες και θα διαρκέσει 30 μήνες με συνολικό προϋπολογισμό 5,9 εκ. ευρώ, με τη συμμετοχή των αρμόδιων αρχών ηλεκτρονικής υγείας όλων των 27 κρατών μελών και της Νορβηγία.

Συμπλήρωσε ότι κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη όλων των προτύπων και ο καθορισμός των προδιαγραφών που αφορούν τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του Πολίτη (περιεχόμενο, ασφάλεια, διακίνηση, διαχείριση, και διαλειτουργικότητα) έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εθνική και η διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη μεταξύ των Κρατών Μελών.

«Ο συντονισμός της Κοινής Δράσης από τη χώρα μας αποτελεί αναγνώριση του έργου που γίνεται στην Κύπρο σε τεχνικό επίπεδο, και κυρίως στο νομοθετικό πλαίσιο που εκφράζεται από τον περί Ηλεκτρονικής Υγείας Νόμο του 2019. Η νομοθεσία αυτή αποτελεί μοναδικό παράδειγμα γιατί θεσπίζει όλα τα θέματα διαχείρισης και χρήσης δεδομένων υγείας με επίκεντρο τον πολίτη, και είναι αυτή τη φιλοσοφία που προσπαθεί να θεσπίσει και η Ευρώπη για όλα τα Kράτη Mέλη με την εισαγωγή του Κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας», υπογράμμισε ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας ότι η Κύπρος προσβλέπει και επενδύει στην εφαρμογή του νέου κανονισμού για το χώρο δεδομένων υγείας και στην καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας ως μέτρα ενίσχυσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση