ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκίνησε η ετοιμασία του πλαισίου άρσης του Lockdown

Σε τρεις ή τέσσερις φάσεις η σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων της 10ης Ιανουαρίου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σχεδόν δέκα μέρες πριν την εκπνοή των περιοριστικών μέτρων, που ισχύουν από τις 10 Ιανουαρίου και το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται ήδη σε τροχιά προετοιμασίας για το τι μέλει γενέσθαι μετά την εκπνοή των υγειονομικών διαταγμάτων στις 31 Ιανουαρίου. Η ικανοποιητική ημερήσια επιδημιολογική εικόνα το τελευταίο διάστημα, δημιουργεί σε κυβέρνηση και επιδημιολόγους βάσιμες ελπίδες για προσεκτικές κινήσεις που θα οδηγήσουν σε εκτόνωση της υφιστάμενης κατάστασης, από πλευράς περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τις «Κ», με οδηγίες του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, η διευρυμένη ομάδα θα ετοιμάσει και θα υποβάλει εισηγήσεις για το πλαίσιο άρσης του Lockdown. Εν αντιθέσει με τον περασμένο Μάϊο όπου το πακέτο άρσης των περιορισμών ετοιμάσθηκε από το Υπουργείο Υγείας, στην προκειμένη περίπτωση εμπλοκή θα έχουν όλα τα Υπουργεία που επηρεάζονται από τα μέτρα που έχουν ληφθεί (Υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας κ.α). Οι εισηγήσεις θα υποβληθούν στον Υπουργό Υγείας και στη συνέχεια με τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων θα παρουσιασθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις

Το μοντέλο άρσης

Στη Συμβουλευτική Ομάδα είναι ξεκάθαρο πως το υφιστάμενο πακέτο μέτρων θα αρθεί σταδιακά και μετά από την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, κάθε φορά. Όπως ανάφερε ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Ομάδας Κωνσταντίνους Τσιούτης στην έντυπη έκδοση της «Κ» την περασμένη Κυριακή, η άρση των μέτρων θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη το μοντέλο αποκλιμάκωσης του πρώτου κύματος της πανδημίας. «Αυτό που πρέπει και έχουμε το παράδειγμα είναι μια πολύ σταδιακή και στοχευμένη αποκλιμάκωση-χαλάρωση, όπως έγινε τον περασμένο Μάϊο. Τον Μάϊο αυτό έγινε, υπήρχε ένα στρατηγικό σχέδιο αποκλιμάκωσης που μπήκε σε εφαρμογή και είχε διάρκεια ουσιαστικά μέχρι τον Σεπτέμβρη, πάρα πολύ αργή. Κάτι τέτοιο πρέπει να μπει και τώρα». Στο σκεπτικό αυτό η ομάδα που θα ετοιμάσει τις εισηγήσεις θα λάβει υπόψη τα μέτρα που πάρθηκαν την περασμένη άνοιξη τα οποία θα προσαρμόσει στα δεδομένα των μέτρων που λήφθηκαν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά και στη συμπεριφορά του ιού. «Στην Κύπρο ο άσχημος μήνας ήταν ο Δεκέμβρης, αλλά τις τελευταίες τέσσερις – πέντε μέρες φαίνεται ότι αρχίζει και μετριάζει η κατάσταση, ακριβώς επειδή δεν υπήρχαν χαλαρώσεις. Αντίθετα πάρθηκαν επιπλέον μέτρα. Άρα, όταν χαλαρώνεις, έχεις αύξηση. Επειδή όλες οι χώρες της Ευρώπης πάμε παράλληλα με σφιχτά μέτρα και Lockdown, αναμένεται μόλις θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε θα δούμε μια νέα έξαρση» είναι η επιστημονική άποψη του κ. Τσιούτη. Στη λογική αυτή το επιτελείο που επεξεργάζεται τις εισηγήσεις θα αναζητήσει την φόρμουλα προκειμένου να αξιοποιηθούν ευρέως τα rapid test.

Οι φάσεις

Με την κατεύθυνση των επιδημιολόγων τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν σε βάθος χρόνου. Ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Ομάδας ερωτηθείς από την «Κ», έκανε λόγο για τρείς ή τέσσερις φάσεις διάρκειας τριών εβδομάδων η κάθε μία. Λαμβάνοντας υπόψη την πρακτική του περασμένου Μαΐου, αναμένεται πρώτα η χαλάρωση των περιορισμών στη διακίνηση με προσεχτική άρση κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων στη συνέχεια. Τον περασμένο Μάϊο οι περιορισμοί στην διακίνηση αρχικά χαλάρωσαν με αύξηση των γραπτών μηνυμάτων και κάποιων κατηγοριών στις συναθροίσεις, στην επόμενη αξιολόγηση καταργήθηκε πλήρως το μέτρο των SMS με περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στις συναθροίσεις, με πλήρη άρση των περιορισμών στην επόμενη αξιολόγηση.

Οικονομία

Κατά την πρώτη φάση άρσης των μέτρων του πρώτου κύματος, ιδιαίτερη προσοχή είχε επιδειχθεί στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Στην παρούσα φάση και με δεδομένο ότι κάποιοι τομείς της οικονομίας συνεχίζουν την δραστηριότητά τους, προσοχή αναμένεται θα δοθεί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρό υγειονομικό πλαίσιο. Σε αυτή την προσπάθεια εξετάζεται το σενάριο να επιβληθεί πλαφόν πραγματοποίησης rapid test σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Την περασμένη άνοιξη κατά την πρώτη φάση είχε αποφασισθεί η επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων, εκτός από εκείνα που στεγάζονται εντός εμπορικών κέντρων/πολυκαταστημάτων. Κατά την δεύτερη φάση του πρώτου κύματος άνοιξαν:

- Κομμωτήρια/ κουρεία/ ινστιτούτα αισθητικής.

- Υπηρεσίες εστίασης, εξυπηρέτηση μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

- Βιβλιοθήκες.

- Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί χώροι.

- Πρακτορεία Στοιχημάτων

Στην τρίτη φάση άρθηκαν πλήρως τα μέτρα σε Εμπορικά Κέντρα/Πολυκαταστήματα Υπηρεσίες εστίασης, Θέατρα και σινεμά Γυμναστήρια

Εκπαίδευση

Στο κομμάτι των μέτρων αποκλιμάκωσης που αναμένεται να αποφασισθούν οι μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις, σε σχέση με το πρώτο κύμα, αναμένονται στην εκπαίδευση. Κατά το πρώτο κύμα η περίοδος λήψης των μέτρων αποκλιμάκωσης συνέπεσε με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους διευκολύνοντας το κυβερνητικό επιτελείο. Η θέση του Υπουργείου Παιδείας είναι σταθερή υπέρ της λειτουργίας των σχολείων, με φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών ωστόσο κάτω από ποιες συνθήκες θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία θα αποφασισθεί κατά τα τελικά στάδια λήψης των νέων αποφάσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X