Έχοντας ζήσει το ντε ζαβού της φθινοπωρινής έξαρσης που επιφέρει ένα ντόμινο αλλαγών και διαφοροποιήσεων για δύο συνεχόμενα χρόνια, η πάροδος του Αυγούστου σηματοδοτεί αυτομάτως μία περίοδο στην οποία ηχεί το καμπανάκι του κινδύνου. Η φετινή όμως χρονιά προδιαγράφεται εκ διαμέτρου διαφορετική. Οι ηπιότερες υπομεταλλάξεις, η μεγαλύτερη γνώση και εισροή στοιχείων που καθιστά ευκολότερη την αντιμετώπιση, αντιικά φάρμακα, εμβόλια και η συμπεριφορά των πολιτών που έχουν μάθει να ζουν πλέον με τον ιό δείχνουν την επαναφορά στην κανονικότητα. Πόσο διαφορετικός θα είναι όμως ο φετινός χειμώνας από τους προηγούμενους δύο;
Αρχικά ν ’αναφέρουμε πως η φθινοπωρινή έξαρση μπορεί να εξηγηθεί και δεν προκύπτει ημερολογιακά αλλά συγκροτείται από μία σειρά παραγόντων που επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα.
Πού οφείλεται η έξαρση κρουσμάτων φθινόπωρο και χειμώνα
Ας πάρουμε ως παράδειγμα την αλλαγή του καιρού. Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, οι καιρικές συνθήκες δεν είναι αυτές που επηρεάζουν την μορφολογία του ιού. Η πτώση της θερμοκρασίας αναγκάζει τον κόσμο να συγχρωτίζεται σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους κάτι που αυτομάτως καθιστά ευκολότερη την διασπορά. Οι κλειστοί χώροι παρέα με τον κακό εώς μηδαμινό εξαερισμό λειτουργούν δυστυχώς ευεργετικά για τη μετάδοση του ιού.
Χώρια από αυτό, η κάθοδος του φθινοπώρου συνδέεται με την αύξηση των περιστατικών εποχικής γρίπης κάτι που από μόνο του επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα ενώ εχθρό της ασπίδας ανοσίας αποτελούν οι διάφορες υπομεταλλάξεις αφού αναλόγως των χαρακτηριστικών καθορίζεται ο ρυθμός μεταδοτικότητας και διασποράς, η νοσηρότητα αλλά και τα κυριότερα χαρακτηριστικά και συμπτώματα.
Τέλος οι μάσκες, 100% η χωρητικότητα με το φθινόπωρο προ των πυλών
Ο φετινός χειμώνας όμως προμηνύεται αρκετά διαφορετικός. Μάλιστα η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου –η οποία προήλθε μετά από συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής- για την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους –τη στιγμή μάλιστα που οι μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές μονάδες και το φθινόπωρο κάνει ημερολογιακά την εμφάνιση του- μαρτυρά τόσο την βελτίωση των σκληρών δεικτών αλλά και την αισιοδοξία για επαναφορά στην κανονικότητα. Αυτό μεταφράζεται και από την επαναφορά της χωρητικότητας στο 100% σε χώρους εστίασης, χώρους συνεδριάσεων, καζίνο, γήπεδα, εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου την ίδια ώρα που η χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού και επικινδυνότητας παραμένει αποκλειστικά και μόνο υπό τη μορφή σύστασης.
Αποκρυπτογράφηση των χαλαρώσεων
Όλα τα άνωθεν συνηγορούν πως η διαχείριση της πανδημίας στην Κύπρο επαφίεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό πλέον στο αίσθημα ατομικής ευθύνης των πολιτών και όχι στην επιβολή ελέγχων ή ποινών για τήρηση των περιοριστικών μέτρων. Έχοντας παρ’όλα αυτά… καεί με το χυλό, επιδημιολόγοι και Υπουργείο Υγείας φυσάνε και το γιαούρτι αφού παρά την αισιοδοξία, στο συρτάρι υπάρχει και το σχέδιο Β σε περίπτωση πισωγυρίσματος. Για να προσδιοριστεί το επερχόμενα σχέδιο δράσης στο απευκταίο σενάριο, οι κινήσεις θα γίνουν σε συγκεκριμένες εστίες και κατευθύνσεις –καθαρά τοπικό χαρακτήρα- με σκοπό την απρόσκοπτη συνέχιση της καθημερινότητας. Εκτός από τα όπλα που είχαμε μέχρι σήμερα, στην αμυντική φαρέτρα αναμένεται να τοποθετηθεί και το νέο διδύναμο προσαρμοσμένα εμβόλιο.
Νέο όπλο στην φαρέτρα το προσαρμοσμένο εμβόλιο
Μόλις χθες (Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου) δόθηκε από τον ΕΜΑ η έγκριση για δύο προσαρμοσμένα στις υπομεταλλάξεις της Όμικρον εμβόλια. Πρόκειται για ειδικά προσαρμοσμένα εμβόλια της σύμπραξης BioNTech-Pfizer (Comirnaty) και της εταιρείας Moderna (Spikevax), ειδικά για την υποπαραλλαγή ΒΑ.1 της παραλλαγής Όμικρον.
Σε δήλωσή της, η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σημείωσε πως τα νέα προσαρμοσμένα εμβόλια θα ενισχύσουν την προστασία για τους πολίτες ενόψει του φθινόπωρου και του χειμώνα και του κινδύνου νέων κυμάτων μολύνσεων. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακόμα έναν χειμώνα με την COVID-19», είπε.
Όπως εξήγησε η κ. Κυριακίδου, η Κομισιόν θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς για την επίσημη έγκριση της κυκλοφορίας των τροποποιημένων εμβολίων, τα οποία, όπως είπε, «προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως ενισχυτικές δόσεις που στοχεύουν τον αρχικό ιό και την υποπαραλλαγή BA.1».