ΚΥΠΕ
Μόνο 16 αιτήματα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από την Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ) για ένταξη νέων φαρμάκων στο ΓεΣΥ λέει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), προσθέτοντας ότι ο ισχυρισμός σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ημερομηνίας 25/01/2022, ότι «600 φάρμακα για σοβαρές παθήσεις παραμένουν εκτός ΓεΣΥ», δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Σε συνέχεια του δημοσιεύματος, ο ΟΑΥ διευκρινίζει σε σχετική ανακοίνωση ότι κατά το 2021, η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ) αναθεώρησε τα πρωτόκολλα που αφορούσαν 70 καινοτόμα φάρμακα για 15 διαφορετικές παθήσεις. Εντός του 2022, η Επιτροπή προγραμματίζει την αναθεώρηση και τη δημιουργία περαιτέρω 15 πρωτοκόλλων που αφορούν τουλάχιστον άλλα 18 φάρμακα, προστίθεται.
Η ανακοίνωση του ΟΑΥ διευκρινίζει ότι κατά το 2021, η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ) αναθεώρησε τα πρωτόκολλα που αφορούσαν 70 καινοτόμα φάρμακα για 15 διαφορετικές παθήσεις. Εντός του 2022, η Επιτροπή προγραμματίζει την αναθεώρηση και τη δημιουργία περαιτέρω 15 πρωτοκόλλων που αφορούν τουλάχιστον άλλα 18 φάρμακα, συμπληρώνεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία και τα κριτήρια ένταξης φαρμάκων στο ΓεΣΥ συνάδουν με την πρακτική που ακολουθούν τα πλείστα Κράτη Μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνεται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΓεΣΥ καλύπτει περίπου 2100 φάρμακα, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος του αριθμού φαρμάκων που κάλυπτε το δημόσιο. Στον πιο πάνω αριθμό περιλαμβάνονται πέραν των 500 καινοτόμων φαρμάκων.
Ο ΟΑΥ δηλώνει «ότι συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την αξιολόγηση νέων καινοτόμων φαρμάκων αναθεωρώντας τη θέση τους στα υφιστάμενα πρωτόκολλα θεραπείας ή/και καθορίζοντας νέα πρωτόκολλα όπου αυτό απαιτείται. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί εξειδίκευση και πολλούς ανθρώπινους πόρους».
Κοινός στόχος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, του Υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου παραμένει η ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση των δικαιούχων σε καινοτόμες θεραπείες, καταλήγει η ανακοίνωση.