ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νοσοκομείο Αναφοράς: Ανεμβολίαστο το 85% των νοσηλευόμενων

Ο νεαρότερος σε ηλικία ασθενής είναι 31 ετών και ο γηραιότερος 93

ΚΥΠΕ

Το 85% των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, είναι χωρίς ιστορικό εμβολιασμού, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε πως «σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 50 ασθενείς εκ των οποίων οι 11 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση. O μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που νοσηλεύονται είναι τα 69 έτη, ο νεαρότερος σε ηλικία ασθενής είναι 31 ετών και ο γηραιότερος 93 και οι δύο χωρίς ιστορικό εμβολιασμού».

Σημείωσε ότι «ποσοστό που ανέρχεται στο 85% των ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς, δεν έχουν λάβει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας νοσηλεύονται σήμερα 29 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων οι 4 σε συνθήκες ΜΑΦ»

Στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden «φιλοξενούνται 98 άτομα θετικά στο κορωνοϊό, ενώ 31 ασθενείς νοσηλεύονται στον θάλαμο Post Covid. Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να λάβουν εξιτήριο άτομα, που ήταν θετικά στον κορωνοϊό, τα οποία ύστερα από δέκα μέρες, με βάση το πρωτόκολλο θα αποδεσμευτούν, αλλά και ασθενείς που νοσηλεύονταν στον θάλαμο Post Covid».

Σε σχετική ερώτηση η κα. Χατζηγιάννη απάντησε πως «φαίνεται να υπάρχει σταθεροποίηση στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Αναφοράς. Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, παρόλη την κόπωση του προσωπικού το οποίο συνεχίζει να εργάζεται με ιδιαίτερο ζήλο».

Χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε «κρίσιμο σταυροδρόμι για την πορεία του κορωνοϊού, αφού ναι μεν τα κρούσματα στην κοινότητα έχουν μειωθεί και οι νοσηλείες ασθενών παραμένουν σταθερές, ωστόσο η νόσος εξακολουθεί να αποτελεί μια δυσάρεστη κατάσταση, με τον Covid-19 να βρίσκεται ακόμα ανάμεσα μας. Ταυτόχρονα δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί ο ιός, ενδεχομένως να υπάρξουν νέες παραλλαγές του, μπορεί ακόμα και να μεταλλαχθεί, αλλά ο εμβολιασμός φαίνεται ότι αποτελεί ένα όπλο στη φαρέτρα των γιατρών και των επιστημόνων, που σώζει κόσμο από το θάνατο, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια».

Σύμφωνα με την κα. Χατζηγιάννη «ο εμβολιασμός μειώνει τόσο τη νοσηρότητα όσο και τη θνητότητα. Την ίδια ώρα υπάρχουν νέες και βελτιωμένες θεραπείες που διευκολύνουν τους γιατρούς στη θεραπεία των ασθενών και ενδεχομένως να οδηγήσουν και προς την έξοδο από την πανδημία». Σημείωσε, επίσης, πως «ο εμβολιασμός του κοινού και η πιστή τήρηση των μέτρων από τον κόσμο, μπορούν να προστατεύσουν τον καθένα».

Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος θεωρείται προνομιούχα χώρα αφού εκτός από τον εμβολιασμό, διαθέτει πολλές καινοτόμες θεραπείες για αντιμετώπιση του κορωνοϊού και αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί δεόντως από τους επιστήμονες και τους γιατρούς, προς όφελος πάντα των συνανθρώπων μας».

Οσον αφορά τους εμβολιασμούς στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου η κα. Χατζηγιάννη είπε πως «συνεχίζουν με τους ίδιους ρυθμούς, αφού καθημερινά μεταβαίνουν στα Εμβολιαστικά Κέντρα για να λάβουν την 1η, 2η και την 3η δόση του εμβολίου, περίπου 400 άτομα. Το ίδιο εντατικά συνεχίζεται και ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5 – 11 ετών, αφού εβδομαδιαίως μεταβαίνουν για το εμβόλιο περίπου 70 - 80 παιδιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X