ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κύπρος: Kαταγράφονται 700 καρδιακές ανακοπές κάθε χρόνο

Ποσοστό κάτω του 2% επιβιώνει

ΚΥΠΕ

Στην Κύπρο καταγράφονται 700 καρδιακές ανακοπές κάθε χρόνο, με το ποσοστό επιβίωσης να μην ξεπερνά το 2%, αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας «Επανεκκίνησης της Καρδίας», η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου.

Με το σύνθημα «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή», το Υπουργείο Υγείας διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων μεταξύ 9 - 16 Οκτωβρίου του 2023, οι οποίες περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, ενημέρωση των πολιτών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), καθώς και για τη χρήση του αυτοματοποιημένου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).

Στόχος των εκδηλώσεων η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση του κοινού στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και στη χρήση του Απινιδωτή), ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα επιβίωσης για ανθρώπους, που θα υποστούν καρδιακή ανακοπή.

Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη ανέφερε πως η καρδιακή ανακοπή αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο, σημειώνοντας ότι στην Ευρώπη καταγράφονται 400 χιλιάδες περιστατικά αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών, με το ποσοστό επιβίωσης να παραμένει πολύ χαμηλό, σε επίπεδα κάτω από 10%.

Σύμφωνα με την Δρ. Κανάρη «η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστά, κάτω του 10%», για να προσθέσει ότι «περίπου το 50% αυτών των περιπτώσεων συμβαίνουν στην παρουσία ενός ή και περισσοτέρων ατόμων».

Όπως είπε «μελέτες έχουν δείξει ότι από τα πρώτα λεπτά της καρδιακής ανακοπής μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου, εφόσον οι παρευρισκόμενοι ξεκινήσουν άμεσα Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και κάνουν έγκαιρα χρήση του απινιδωτή, μπορούν να αυξήσουν τη πιθανότητα επιβίωσης μέχρι και στο 90%’, ενώ πρόσθεσε ότι «σε αντίθετη περίπτωση, εάν κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν κάνει ΚΑΡΠΑ ή χρήση του απινιδωτή, το ποσοστό επιβίωσης αυτών των ατόμων, μειώνεται κατά 10% για κάθε λεπτό που περνά».

Η Υπουργός Υγείας ανέφερε πως η εκστρατεία επικεντρώνεται στη μείωση των θανάτων μετά από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, ενώ συμπλήρωσε πως «η μείωση των θανάτων επιτυγχάνεται, πρωτίστως, με την εκπαίδευση των πολιτών που μπορεί να είναι παρόν σε περιστατικό καρδιακής ανακοπής».

Επιπλέον, είπε ότι «εκπαιδεύουμε τους πολίτες για να σώζουν ζωές είναι το μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας επανεκκίνησης της καρδιάς.

Αναφερόμενη στις δράσεις που ανέπτυξε το Υπουργείο τα για τη μείωση των θανάτων μετά από καρδιακή ανακοπή, είπε ότι πραγματοποιούνται συχνές εκπαιδεύσεις σε εκπαιδευτικούς δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, για να σημειώσει ότι «από την αρχή του τρέχοντος έτους έχουν εκπαιδευτεί πέραν των 2000 εκπαιδευτών, σε Δημοτική, Μέση και Τεχνική εκπαίδευση».

Επίσης, είπε ότι στην προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας συμβάλει σημαντικά και το πρόγραμμα «Tour For Life», το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Spiritus Invictus Foundation και στόχο έχει την δωρεά εκπαίδευση των πολιτών, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες κοινότητες, στις Πρώτες Βοήθειες και στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής. Σημείωσε μάλιστα ότι όπου κρίθηκε αναγκαίο παραδόθηκαν και δωρεάν απινιδωτές.

Επιπρόσθετα, η Δρ. Κανάρη είπε ότι ένα νέο πρόγραμμα εγκαινιάστηκε την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, όπου θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση του στόχου του Υπουργείου Υγείας για την επανεκκίνηση της καρδίας.

«Το πρόγραμμα αφορά στους Απινιδωτές Δημόσιας Πρόσβασης. Είναι οι απινιδωτές που τοποθετούνται σε εξωτερικό χώρο, σε ειδικά διαμορφωμένα κουτιά ασφαλείας, που μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε πολίτης 24 ώρες το 24ωρο σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τo μη κερδοσκοπικό οργανισμό Spiritus Invictus, με την παραχώρηση του απινιδωτή, καθώς και την Τράπεζα Κύπρου και SupportCy, για την παραχώρηση του χώρου στην Πλατεία Ελευθερίας, που εγκαταστάθηκε ο απινιδωτής, δίπλα από την Αυτόματη Ταμειακή Μηχανή, με κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Υπεύθυνος των Υπηρεσιών Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας, Πόλυς Πολυκάρπου παρουσίασε στατιστικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Κύπρο, τονίζοντας ότι στην Κύπρο «συμβαίνουν γύρω στις 700 καρδιακές ανακοπές το χρόνο», ενώ «το ποσοστό επιβίωσης είναι κάτω του 2%».

Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέσα από τις δράσεις του αρμόδιου Υπουργείου και τις συνεργασίες με τους εμπλεκόμενους φορείς θα γίνει κατορθωτή η αύξηση του ποσοστού από 2% σε 10%, όπως συμβαίνει σε όλες τις εξελιγμένες χώρες του εξωτερικού.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι στην Κύπρο υπάρχουν εγκατεστημένοι 1.762 απινιδωτές, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει μέχρι σήμερα 110 χρήσεις των απινιδωτών και 46 άτομα έχουν επιβιώσει.

Αναφερόμενος σε στοιχεία που αφορούν στις ΗΠΑ, ο κ. Πολυκάρπου είπε ότι 356 χιλιάδες το χρόνο παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, με το 90% των ατόμων αυτών να πεθαίνει και το μόνο το 10% να επιβιώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυκάρπου σε ένα ποσοστό 37,1% υπάρχει άτομο δίπλα στο άτομο που έπαθε καρδιακή ανακοπή, το οποίο σημείωσε εάν γνωρίζει Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση θα την εφαρμόσει και θα κάνει μια προσπάθεια επανεκκίνησης της καρδιάς.

Ανέφερε, επίσης, ότι το 74% των ανακοπών συμβαίνουν σε σπίτια, το 15% σε δημόσιους χώρους, το 11% σε στέγες φροντίδας υγείας, ενώ ένα ποσοστό 12,8% είχαν ανταποκριθεί έγκαιρα και έγινε η ανάνηψη από τις Υπηρεσίες Ασθενοφόρων.

Σε ό,τι αφορά στα παιδιά, είπε ότι το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό, με τα στατιστικά στοιχεία να καταδεικνύουν ότι 7 χιλιάδες παιδιά το χρόνο παθαίνουν ανακοπή, ωστόσο, το ποσοστό επιβίωσης είναι πολύ ψηλό.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης πραγματοποιήθηκε επίδειξη καρδιακής ανακοπής σε πρόπλασμα, όπου παρουσιάστηκαν τα βασικά βήματα που χρησιμοποιεί κάποιος κατά τη διαδικασία της αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ).

Εξάλλου, στο πλαίσιο της διάσκεψης το Υπουργείο Υγείας δώρισε πέντε προπλάσματα στην Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ).

Παραλαμβάνοντας τα προπλάσματα, ο Πρόεδρος της Αρχής, Δρ. Χρίστος Μηνά, χαιρέτισε τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της ΑΑΕΚ και της Υπηρεσίας Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την πρόληψη των θανάτων από υπερδοσολογία, για να σημειώσει ότι η Αρχή η Υπηρεσία Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας έχει πραγματοποιήσει τρεις επιτυχημένες εκπαιδεύσεις στους εργαζόμενους στις δομές της ΑΑΕΚ και του ΟΚΥπΥ, για μείωση της βλάβης.

Σύμφωνα με τον Δρ. Μηνά από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 185 άμεσοι θάνατοι με κύριο εκπρόσωπο τα οπιοειδή, για να προσθέσει ότι ο μέσος αριθμός είναι 8 με 9 θάνατοι ανά έτος.

Σημείωσε ότι το 2022 καταγράφηκαν πέντε θάνατοι, με τη διαφοροποίηση ότι για πρώτη φορά οι θάνατοι αυτοί οφείλονταν σε διεγερτικά.

Στο μεταξύ, στην διάσκεψη παρευρέθηκαν και τιμήθηκαν τρεις άνθρωποι, που έχουν υποστεί ανακοπή καρδίας, ωστόσο, έχουν επιβιώσει μετά από Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.

Ο Μιχάλης Χριστοδούλου, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Κώστα Χατζηκωστής έστειλαν το θετικό τους μήνυμα προς τον κόσμο, παροτρύνοντάς τον να τολμήσει να εκπαιδευτεί, για να μπορεί να πραγματοποιεί Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση