ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μεσολαβεί μεταξύ Ασφαλιστικών και ΟΑΥ για νοσήλια

ΚΥΠΕ

Σε επαφές προχωρά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να μπορέσει να θεσμοθετηθεί διαδικαστικά το πως θα τύχει διαχείρισης ο συμβαλλόμενος με το ΓεΣΥ ασθενής, ο οποίος εισάγεται σε σε οποιοδήποτε νοσηλευτήριο συμβαλλόμενο με το ΓεΣΥ, μετά από κάποιο τροχαίο ατύχημα, ενώ όπως δήλωσε η η Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου θα εξεταστεί πώς θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε μια διαμεσολάβηση για αυτό το ζήτημα.

Το θέμα εξετάστηκε για τρίτη φορά σήμερα στην Επιτροπή, αφού, όπως εξήγησε και η κ. Χαραλαμπίδου, είχε διαπιστωθεί ότι σε περιπτώσεις τραυματισμών σε τροχαία, γίνεται πλήρης κάλυψη των νοσηλίων από το ΓεΣΥ, ενώ ο Κύπριος φορολογούμενος πληρώνει και ασφάλειες έναντι τρίτου αλλά και πλήρους κάλυψης, παράλληλα με τη συνεισφορά του για το ΓεΣΥ.

Παρά το γεγονός ότι είχε παραχωρηθεί χρόνος ώστε ΟΑΥ και Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών να βρουν φόρμουλα για να εκλείψει το φαινόμενο αυτό, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής διαφάνηκε ότι δεν ήταν κάτι τέτοιο εφικτό. Ο ΟΑΥ πρότεινε την καταβολή ενός ποσού από πλευράς Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, το οποίο, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΟΑΥ στη συνεδρίαση, υπολογίστηκε «με εμπεριστατωμένο τρόπο», λαμβάνοντας υπ’ όψη τον αριθμό των περιστατικών που προκύπτουν ετήσια ανά κατηγορία και το μέσο κόστος για τη διαχείριση του περιστατικού ανά κατηγορία.

Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών ανέφερε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει στην καταβολή του ετήσιου ποσού των €6,2 εκ. που ζήτησε ο ΟΑΥ. Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου, Ανδρέας Αθανασιάδης, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να καταβάλουν ποσά για τα οποία έχει γίνει διαδικασία για απαίτηση αποζημίωσης.

Στη βάση αυτή, τα μέλη της Επιτροπής ρώτησαν κατά πόσο θα μπορούσε ο ΟΑΥ να υποβάλει τέτοιες απαιτήσεις προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, κατόπιν συνεννόησης με τον ασφαλισμένο, εφόσον αυτός έχει νοσηλευθεί σε νοσοκομείο συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ μετά από τροχαίο. Ο ΟΑΥ ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε μία τέτοια διαδικασία για κάθε περιστατικό, επισημαίνοντας ότι η γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος θα ήταν σοβαρό αντικίνητρο.

Ενώπιον του αδιεξόδου που προέκυψε, τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν «σε νομοθετικές ρυθμίσεις και σε θεσμοθέτηση διαδικασιών από τη στιγμή που εισάγεται θύμα τροχαίου σε νοσηλευτήριο συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ, προκειμένου να υπάρξουν ουσιώδεις λύσεις», όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση.

Η ίδια ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΟΑΥ και με τους νομικούς συμβούλους, για να εξετάσουν πώς θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε μια διαμεσολάβηση για αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας ότι και οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πρόθυμες να συμμετέχουν σε μία σχετική διαμεσολάβηση. Διαβεβαίωσε, δε, ότι κατάληξη θα υπάρξει και λύσεις θα βρεθούν.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι θα πρέπει να εξεταστεί και η περίοδος των τεσσάρων ετών, κατά την οποία το ΓεΣΥ λειτουργούσε, καλύπτοντας τα νοσήλια τραυματιών από τροχαία ατυχήματα.

«Ως ΔΗΚΟ αναδείξαμε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών από την έναρξη της λειτουργίας του ΓεΣΥ μέχρι σήμερα, θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα της πιθανότητας αδικαιολόγητου πλουτισμού, εφόσον καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους ασφάλιστρο, το οποίο προβλέπει κάλυψη νοσηλείας σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος και η οποία κάλυψη δεν καταβάλλεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες στα νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ», ανέφερε ο κ. Σενέκης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση