ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα;

Η Δρ Μαρία Κολιού μιλά στην Καθημερινή

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα γινόμαστε μάρτυρες της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον εντοπισμό θετικών περιστατικών αφού την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση της Παρασκευής (17/6) -που επιβεβαίωσε μία αύξηση της τάξεως του 50% με την αντίστοιχη προηγούμενη- ακολούθησε ο εντοπισμός περίπου 3,500 κρουσμάτων (από το Σάββατο μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης) στέλνοντας μηνύματα για νέο αρνητικό ρεκόρ.

Η εικόνα αυτή δεν αφορά φυσικά μόνο την Κύπρο αφού πληθαίνουν οι αναφορές για κύμα θερινής έξαρσης και σε άλλες χώρες (Ελλάδα, Ισραήλ, Πορτογαλία, Γαλλία) σε μία χρονική συγκυρία που οι πολίτες προσπαθούν ν’αφήσουν πίσω τους τα δύο χρόνια της πανδημίας επανερχόμενοι αργά αλλά σταθερά στην καθημερινότητα και την κανονικότητα. Πού όμως οφείλεται αυτή η απότομη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην χώρα μας;

Πού οφείλεται

Η κύρια αιτία της επιβάρυνσης στην επιδημιολογική εικόνα φέρεται να εντοπίζεται σε δύο υπομεταλλάξεις. Συγκεκριμένα υπαίτιες θεωρούνται οι υπομεταλλάξεις ΒΑ5 και ΒΑ4 που σχετίζονται με την Όμικρον. Η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρ Μαρία Κολιού ανέφερε μιλώντας στην «Καθημερινή» πως ιδιαίτερα η ΒΑ5 είχε εντοπιστεί μετά την παρουσίαση των τελευταίων στοιχείων περίπου στο 19% των κρουσμάτων ενώ με βάση την σημερινή εικόνα ενδέχεται να ξεπερνά το 40%.

Διαφεύγουν των εμβολίων - Προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό

Αυτό που διαφαίνεται μέχρι στιγμής είναι πως οι συγκεκριμένες υποπαραλλαγές διαφεύγουν αποτελεσματικά των εγκεκριμένων εμβολίων ενώ την ίδια στιγμή τα άτομα που έχουν ήδη νοσήσει με την Όμικρον δε φαίνεται να δημιουργούν αποτελεσματικό αριθμό αντισωμάτων με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι σε επαναλοιμώξεις. Πέραν της υπερμεταδοτικότητας που τις χαρακτηρίζει η Δρ Μαρία Κολιού υπογράμμισε πως θεωρούνται πιο επικίνδυνες από την Όμικρον αφού φαίνεται να προσβάλουν συχνότερα το κατώτερο αναπνευστικό (πνεύμονες) με τα συμπτώματα αντί να παραμένουν στον ελαφρύ πονόλαιμο, καταρροή, να επιφέρουν εντονότερο βήχα, άσθμα προκαλώντας σε αρκετές περιπτώσεις πνευμονία.

Μπαίνουν στα νοσοκομεία - Άδειες οι ΜΕΘ

Παρά ταύτα δε φαίνεται τουλάχιστον στο παρόν στάδιο να παρατηρείται ανησυχητική επιβάρυνση στα νοσηλευτήρια αφού ναι μεν οι εισαγωγές αυξάνονται αλλά στις ΜΕΘ η κατάσταση είναι εξαιρετική. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X