ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας – Επιδημιολόγων την Δευτέρα για την έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα

Τα επόμενα βήματα Κύπρου και Ευρώπης σχετικά με την πανδημία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύσκεψη με τους επιδημιολόγους συγκάλεσε για την ερχομένη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας μετά και την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε ήδη έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη προκειμένου να συζητηθούν πιθανά μέτρα για να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση των κρατών μελών.

Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 95 και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΡΟΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ανέφερε ότι λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας που συμμετέχουν στη σύσκεψη θα ενημερώσουν στη συνέχεια τον κ. Χατζηπαντέλα. Τα όσα συζητηθούν θα απασχολήσουν και τη σύσκεψη της Δευτέρας με τους επιδημιολόγους ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα για ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα .

Τόνισε παράλληλα ότι θα αξιολογηθούν από το Υπουργείο τα μέτρα που πάρθηκαν και θα παρθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς στην Ευρώπη ακολουθείται κοινή πορεία ως προς την καταπολέμηση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού. 

Τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί στενά την κατάσταση, αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη νόσο covid-19 που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στην Κίνα.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, βρίσκονται σε στενή συνεργασία και παρακολουθούν με προσοχή τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας.
Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη της Συμβουλευτικής Εθνικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023, γα αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Επίσης, ο Υπουργός Υγείας, θα έχει τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη και ευρωπαίους ομολόγους του για περαιτέρω συντονισμό.

Τι ισχύει στις άλλες χώρες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν υποχρεωτική τη διενέργεια τεστ για κορωνοϊό από Κινέζους τουρίστες, μετά την επιβολή του εν λόγω μέτρου και από την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν και την Ινδία.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία, η οποία ήταν το 2020 το επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη – κατέστησε υποχρεωτικό το αρνητικό τεστ για επιβάτες από την Κίνα.

Ο υπουργός Υγείας Οράτσιο Σκιλάτσι δήλωσε ότι αυτή η απόφαση είναι σημαντική «για την ενίσχυση του ελέγχου και της ταυτοποίησης» τυχόν νέων παραλλαγών του ιού, καθώς και «για την προστασία του ιταλικού πληθυσμού».
Πριν την ανακοίνωση, οι επιβάτες πτήσεων που έφταναν στο Μιλάνο από την Κίνα, υποβάλλονταν ήδη σε τεστ για κορωνοϊό.
Σε μία πτήση μάλιστα, η οποία προσγειώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο της πόλης, το 52% των επιβατών εντοπίστηκαν θετικοί, σύμφωνα με τη La Repubblica.

Στο Βέλγιο, ο δήμαρχος της πόλης Μπριζ, η οποία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, απηύθυνε έκκληση για διενέργεια τεστ στους Κινέζους επισκέπτες ή για υποχρεωτικά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Παράλληλα, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γερμανία, δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αλλά δεν εξετάζουν την επιβολή νέων περιορισμών για τους Κινέζους επιβάτες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα».

Το Παρίσι λέει πως είναι «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σε συνεννόηση «με τους Ευρωπαίους εταίρους» του και «εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα».

Οι άλλες χώρες που έχουν επιβάλει παρόμοια μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, είναι οι εξής:

• Ιαπωνία: Από την Παρασκευή, όλοι οι ταξιδιώτες από την Κίνα καθώς και όσοι την επισκέφθηκαν εντός ενός διαστήματος επτά ημερών, θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο κατά την άφιξή τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα. Όσοι εντοπίζονται θετικοί, θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για επτά ημέρες εάν έχουν συμπτώματα, ή για πέντε ημέρες εάν είναι ασυμπτωματικοί. Επιπλέον, θα μειωθεί και ο αριθμός των πτήσεων από και προς την Κίνα.

• Ινδία: Όσοι ταξιδεύουν στη χώρα από την Κίνα και άλλες τέσσερις ασιατικές χώρες, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ Covid πριν την άφιξή τους. Οι επιβάτες θα μπαίνουν σε καραντίνα εάν παρουσιάζουν συμπτώματα ή εάν εντοπιστούν θετικοί.

• Ταϊβάν: Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα με πλοίο ή αεροπλάνο, θα πρέπει να κάνουν τεστ Covid κατά την άφιξή τους από την 1η έως την 31η Ιανουαρίου. Όσοι βρίσκονται θετικοί θα πρέπει να τεθούν σε αυτοαπομόνωση στο σπίτι.

• Μαλαισία: Η χώρα προχώρησε σε πρόσθετα μέτρα ιχνηλάτησης και επίβλεψης.

Πάντως παρά την έξαρση των κρουσμάτων, η Κίνα συνεχίζει το πρόγραμμα χαλάρωσης των αυστηρών περιορισμών της για την Covid. Στο μεταξύ, το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι καταργεί σχεδόν όλα τα μέτρα κατά του ιού, εκτός από τη χρήση μάσκας, η οποία παραμένει υποχρεωτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  |  ΗΠΑ  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση