ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Δεν φοβόμαστε τον κορωνοϊό»

Τέσσερις επαγγελματίες υγείας μιλούν στην «Κ» και δηλώνουν πανέτοιμοι για την μάχη

Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρου, μέρα με την ημέρα, αυξάνονται με το σύστημα υγείας της χώρας μας να δοκιμάζεται ήδη. Οι βασικοί πυλώνες του, οι επαγγελματίες υγείας και δη της πρώτης γραμμής, είναι αυτοί που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας, η οποία αναμένεται να σημειωθεί το προσεχές διάστημα. Τέσσερις εξ’ αυτών, μιλούν στην «Κ» και δηλώνουν την ετοιμότητά τους, την δύναμη η οποία τους διακατέχει και την πίστη τους ότι θα νικήσουν τον κορωνοϊό. Δεν παραλείπουν, επίσης, να απευθύνουν έκκληση στο κοινό να παραμείνει σπίτι του και να τηρεί αυστηρά τα μέτρα ασφάλειας και ατομικής υγιεινής.

Συνεχώς σε εγρήγορση

Ο ειδικός παθολόγος, Χρίστος Κυπρής, μεταφέρθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού σε αυτό της Αμμοχώστου, το οποίο είναι και το νοσοκομείο αναφοράς, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες για οργάνωση και νοσηλεία των επιβεβαιωμένων περιστατικών που μεταφέρονται εκεί. Ο δρ Κυπρής ανέφερε ότι βρίσκεται για μια εβδομάδα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, με τη δουλειά να είναι ασταμάτητη και ο ίδιος να έχει συνεχείς εφημερίες στο ενεργητικό του από τις πρώτες κιόλας μέρες. «Πλέον, τα πράγματα άλλαξαν και προσπαθούμε να βρούμε τους τρόπους για να οργανωθούμε απέναντι σε κάτι το οποίο είναι άγνωστο», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ». Οι σκέψεις αυτές δεν προκαλούν φόβο στον ίδιο, τόνισε, αλλά πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, ώστε να δουλέψουν όλα όπως πρέπει.

H εκπαίδευση του προσωπικού στο πώς να χρησιμοποιεί τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό είναι συνεχόμενη. Σημαντικότερο ρόλο διαδραματίζει η έκδυση, καθώς δεν πρέπει να γίνει διασπορά του ιού κατά τη διαδικασία.

Όπως είπε ο γιατρός, ο ίδιος ανακοίνωσε για πρώτη φορά σε ασθενή στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Ο ασθενής ένιωσε να χάνει την γη κάτω από τα πόδια του, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Κυπρής. Μάλιστα, την πρώτη φορά που κλήθηκε να φορέσει τον Ατομικό Προστατευτικό Εξοπλισμό για να μπει σε θάλαμο ασθενών με κορωνοϊό, ένιωσε αγωνία και την καρδιά του να κτυπά γρήγορα, κυρίως όχι από φόβο, αλλά επειδή πρόκειται για μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ωστόσο, παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη στους ασθενείς, είτε τηλεφωνικώς, είτε με τη φυσική παρουσία ψυχολόγου, αφού η απομόνωση επιδρά αρνητικά, όπως και οι συνεχείς ειδήσεις για νέους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας. Μάλιστα, οι ίδιοι οι γιατροί καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να καθησυχάζουν τους ασθενείς, εξηγώντας τους ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό θνητότητας όσων μολύνονται από τον ιό.

Ο μεγαλύτερος φόβος των ιατρών και των νοσηλευτών δεν είναι μήπως μολυνθούν από τον ιό, αλλά μήπως αριθμός μελών του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού τεθεί σε καραντίνα, σε περίπτωση που αυτό συμβεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καταστεί δύσκολη η διεκπεραίωση των καθηκόντων και θα επηρεαστεί η σωστή λειτουργία του νοσοκομείου αναφοράς.

«Μείνετε σπίτι!»

Έκκληση για πολλοστή φορά απευθύνουν νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, όπως οι πολίτες παραμείνουν στο σπίτι τους για όσο χρειαστεί, προκειμένου η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο το συντομότερο δυνατόν. Μιλώντας στην «Κ» η Νοσηλεύτρια Ελέγχου Λοιμώξεων, Δήμητρα Κουρουζίδου, στέλνοντας πρωτίστως ένα ηχηρό μήνυμα στο κοινό, είπε ότι η παραμονή στο σπίτι θα σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης και οι επαγγελματίες υγείας θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τα περιστατικά με τη δέουσα προσοχή, καθώς δεν θα ασφυκτιούν τα νοσοκομεία.

Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, διέθετε τις κατάλληλες υποδομές και το προσωπικό διαχειριζόταν λοιμώδη νοσήματα και στο παρελθόν, αν και όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα, εξήγησε η κ. Κουρουζίδου. Έγινε, πρόσθεσε, η σωστή ενημέρωση του προσωπικού, ώστε να αποφευχθεί ο πανικός, ενώ η ίδια τόνισε ότι έχει σταματήσει να παρακολουθεί ειδήσεις για τον ίδιο ακριβώς λόγο. «Σταμάτησα να βλέπω ειδήσεις, διότι μου προκαλούν πανικό. Όταν μπαίνω στο νοσοκομείο και βλέπω τις διαδικασίες να κυλούν ομαλά, ηρεμώ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δενόμαστε εύκολα σε δύσκολες καταστάσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η ψυχολογία του νοσηλευτικού προσωπικού είναι καλή, όπως και των ασθενών. Υπάρχει χιούμορ και συνεχής επικοινωνία μεταξύ των νοσηλευτών και των ασθενών, με τους οποίους επικοινωνούν και με βιντεοκλήσεις. Μάλιστα, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών, να βγουν στη βεράντα του δωματίου τους και να δουν τη θάλασσα, καθώς και να ακούσουν μουσική. Τέλος, ανέφερε ότι η μόνη αγωνία του προσωπικού σχετίζεται με την σωστή εφαρμογή των διαδικασιών για την σωστή λειτουργία του νοσοκομείου.

Η μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Αμμοχώστου είναι απόλυτα έτοιμη για να καλύψει ανάγκες οι οποίες ενδεχομένως να προκύψουν. Σε όλα τα νοσηλευτήρια είναι διαθέσιμες 126 κλίνες σε ΜΕΘ.

Προέχει η πρόληψη

Ο Λάμπρος Μασιάς, επίσης νοσηλευτής στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, κάλεσε όλους να εφαρμόσουν τα μέτρα πρόληψης. Μάλιστα, η καθημερινότητά του έχει διαφοροποιηθεί πολύ τις τελευταίες μέρες, καθώς οι μοναδικές του μετακινήσεις είναι από το σπίτι στην δουλειά και αντίθετα. Δεν επιτρέπει σε μέλη της οικογένειάς του να τον επισκεφθούν, καθώς ούτε και στην σύντροφό του, ενώ κάκισε και την συμπεριφορά μερίδας των συμπολιτών μας, οι οποίοι εξακολουθούν να συνωστίζονται σε υπεραγορές και όχι μόνο, κυριευμένοι από τον πανικό.

«Εμείς είμαστε εκπαιδευμένοι και δεν φοβόμαστε τον κορωνοϊό, αλλά καλούμε τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους, για να μπορούμε εμείς να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και πιστεύω πως θα το καταπολεμήσουμε», είναι το μήνυμα αισιοδοξίας που θέλησε να στείλει μέσω της «Κ».

Τα μέλη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων καλούνται να απαντήσουν καθημερινά σε χιλιάδες κλήσεις στο 1420, ωστόσο το πράττουν ακούραστα.

Ψυχολογία

Η νοσηλεύτρια Μαρία Τριανταφύλλου, του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, το οποίο έχει δεχθεί και το μεγαλύτερο πλήγμα, μιλώντας στην «Κ», περιγράφει το νοσοκομείο ως «κρανίου τόπο». Μόλις παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα στο νοσοκομείο, όλοι είχαν ακμαίο ηθικό, ωστόσο, αυτό άρχισε να κάμπτεται, όταν συνάδελφοί τους τίθεντο σε καραντίνα ή μολύνονταν. «Εδώ λαβωθήκαμε πολύ, αλλά προσπαθούμε να εμψυχώσουμε ο ένας τον άλλο και υπάρχει προθυμία για να δουλέψουμε όλοι μαζί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση