Kathimerini.com.cy
Την αύξηση στο ποσοστό των εμβολιασμένων που χρειάζονται νοσηλεία σχολίασε ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πολίτη μέσω της σελίδας «Ας το συζητήσουμε είναι ΑΠΛΟ», στο Facebook.
Σύμφωνα με τον Δρ Τσιούτη η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού όσο περισσότεροι είναι οι εμβολιασμένοι μέσα στον πληθυσμό, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα κάποιος θετικός, να είναι εμβολιασμένος. Παράλληλα, όπως είπε, κάποια από τα περιστατικά COVID-19 ανάμεσα σε εμβολιασμένους, αναπόφευκτα θα αναπτύξουν πιο σοβαρή νόσο και θα χρειαστούν νοσηλεία, ενώ κάποιοι μπορεί και να χάσουν τη ζωή τους.
«Τα εμβόλια δεν προσφέρουν "αποστειρωτική" ανοσία, δηλαδή δεν μπλοκάρουν εντελώς τη μετάδοση, απλά μειώνουν την πιθανότητα να προσβληθεί ο εμβολιασμένος από τον ιό», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «ακόμα κι αν προσβληθεί, έχει πάλι κάποια πιθανότητα το ανοσοποιητικό του να μην ανταποκριθεί γρήγορα ή επαρκώς, κι έτσι να κάνει σοβαρή νόσο».
Διευκρίνισε ότι είναι γι’ αυτό το λόγο που λέμε ότι τα εμβόλια παρέχουν 90% προστασία από τη σοβαρή νόσο, αλλά αυτή και πάλι δεν είναι 100%. «Από την άλλη, αφού συνεχίζει και μεταδίδεται ο ιός και κυκλοφορούμε κανονικά και έχουμε στενές επαφές, αναπόφευκτα ανάμεσα σ’ αυτούς που θα εκτεθούν στον ιό και θα κολλήσουν είναι εμβολιασμένοι», σημείωσε.
Τέλος ο Δρ Τσιούτης ανέφερε ότι « είναι γνωστό ότι όσο αυξάνεται το % της εμβολιαστικής κάλυψης θα αυξάνεται και το % των εμβολιασμένων ανάμεσα στους νοσηλευόμενους, όμως αναμένεται ότι εφόσον η προστασία από σοβαρή νόσο παραμένει, ο αριθμός των νοσηλευόμενων θα μειώνεται. Σκεφτείτε το ακραίο σενάριο όπου 100% είμαστε εμβολιασμένοι. Αφού το εμβόλιο δεν εμποδίζει πλήρως τη μετάδοση, 100% των κρουσμάτων και 100% των νοσηλευομένων, θα είναι εμβολιασμένοι. Όμως, περιμένουμε ότι αν όλα αυτά που έχουμε δει στη βιβλιογραφία ισχύουν, ως απόλυτος αριθμός οι νοσηλευόμενοι θα είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με το αν ήταν όλοι ανεμβολίαστοι».