Η αύξηση των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 και κατ’ επέκταση των νοσηλευομένων, είναι οι λόγοι για τους οποίους τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα τυγχάνουν αμφισβήτησης από μέλη της επιστημονικής κοινότητας, την ώρα που διαφωνίες επίσης υπάρχουν εντός της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργού Υγείας. Μετά την δυσάρεστη έκπληξη που είχαμε το Σάββατο, με την ανακοίνωση 92 επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 σε σφαγείο στην επαρχία Λευκωσίας, που εκτόξευσαν τον αριθμό στα 314, η ανησυχία στο Προεδρικό είναι πλέον έκδηλη. Το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει έκτακτη σύσκεψη με την επιστημονική ομάδα στην παρουσία και του Υπουργού Υγείας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις που μπορεί να δοθούν. Στο προσκήνιο βρίσκεται τώρα το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η οικονομία την περίοδο των Χριστουγέννων, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κρίνεται για την ώρα ότι είναι η κατάλληλη λύση.
Ανησυχία για το σφαγείο
Τα 92 επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν το Σάββατο και προέρχονται από σφαγείο στην επαρχία Λευκωσίας, δεν αφορούν μόνο αλλοδαπούς εργάτες που διέμεναν σε χώρους εντός του, αλλά αφορά και άλλους εργαζόμενους, όπως οδηγούς που διένεμαν τα προϊόντα σε άλλες επιχειρήσεις, καθώς και τα ζώα στο ίδιο το σφαγείο. Αυτό εντείνει τις ανησυχίες, ανέφερε στην «Κ» το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, δρ Πέτρος Καραγιάννης, ότι η διασπορά δεν παρέμεινε στο στενό περιβάλλον του σφαγείου. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί πολύ εύκολα να ανατρέψει την επιδημιολογική εικόνα και στην Λευκωσία, η οποία βάσει πληθυσμού βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι τώρα, πρόσθεσε.
Ενδεχόμενο σκληρότερων μέτρων
Μέχρι την σύσκεψη στο Προεδρικό το απόγευμα της Δευτέρας, αναμένεται ότι θα συλλεγούν τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την εικόνα στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, οι οποίες βρίσκονταν σε δυσμενέστερη θέση, ενώ ενδεχομένως να υπάρχει και πιο καλή εικόνα για την Λευκωσία, όπου οι αριθμοί θα αυξηθούν. Δεν αποκλείεται να συζητηθεί η λήψη πιο αυστηρών μέτρων, αν και δεν έχει παρέλθει ο χρόνος ο οποίος πρέπει να δοθεί στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη να δείξουν την αποτελεσματικότητά τους. Μάλιστα, μέχρι την Παρασκευή οι ενδείξεις ήταν ενθαρρυντικές με τον δείκτη μεταδοτικότητας του νέου κορωνοϊού να είχε σημειώσει πτώση.
Σύμφωνα με τον δρ Καραγιάννη, η κατάσταση ανατράπηκε ως ένα βαθμό, εξαιτίας του ότι δείγματα που είχαν ληφθεί σε διαφορετικές ημέρες, «συναντήθηκαν» το Σάββατο. Ωστόσο, πιο ολοκληρωμένη εικόνα αναμένεται ότι θα υπάρξει μετά την ενημέρωση που θα γίνει την Δευτέρα. Την ίδια ώρα, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις μετά την σύσκεψη με την επιστημονική ομάδα, καθώς πρέπει να δοθεί χρόνος να αξιολογηθούν τα μέτρα που επιβλήθηκαν πριν από μόλις πέντε ημέρες.
Πιθανότητα ολικού lockdown
Δεδομένου του ότι η Ελλάδα έχει τεθεί σε καθεστώς ολικής απαγόρευσης μετακινήσεων από το Σάββατο, εντείνει την ανησυχία ότι ανάλογη απόφαση πιθανόν να ληφθεί και από πλευράς κυπριακής Κυβέρνησης. Επίσης, προς αυτή την κατεύθυνση έχουν εκφραστεί απόψεις τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για την οικονομία και θα επιβαρύνει τα οικονομικά του κράτους.
Την ίδια ώρα, ένας από τους δείκτες που θα κρίνουν την λήψη μιας τέτοιας απόφασης είναι η πληρότητα των νοσοκομείων. Ήδη φαίνεται πως το Νοσοκομείο Αναφοράς πλησιάζει στο όριό του, την ώρα που η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας έφτασε σε ποσοστό πληρότητας 100%. Παράλληλα, στο Νοσοκομείο Αναφοράς και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά 77 ασθενείς με κορωνοϊό.
Αμφιλεγόμενα μέτρα
Τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι και την προηγούμενη Τετάρτη έχουν δεχθεί έντονη κριτική από μέλη της επιστημονικής κοινότητας της Κύπρου και όχι μόνο. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται ότι υπάρχει και μια αντίφαση ως προς τις αποφάσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με συγκεκριμένες απαγορεύσεις. Κατ’ αρχάς, η απόφαση για την πραγματοποίηση συνεδρίων με μέγιστο αριθμό ατόμων τα 250, την ώρα που επιτρέπονται μόνο 150 άτομα σε γεύμα ή δείπνο γάμου και βάφτισης έχει προκαλέσει την αντίδραση μεγάλης μερίδας του κοινού.
Την ίδια ώρα, η απαγόρευση των εξωσχολικών δραστηριοτήτων των παιδιών κάτω των 18 ετών στις πόλεις και επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ενώ τα σχολεία παραμένουν σε λειτουργία, την στιγμή, μάλιστα, που τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής έχουν διαπιστώσει ότι προέκυψαν αλυσίδες μετάδοσης εντός τους, προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Η Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, απαντώντας την Παρασκευή σε σχετική ερώτηση της «Κ», εξήγησε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην μείωση των επαφών των παιδιών και στην διατήρηση πιο σταθερών ομάδων, ώστε και η ιχνηλάτηση να είναι ευκολότερη.
Ακόμα ένα μέτρο το οποίο δέχεται επικρίσεις, είναι αυτό που επιτρέπει τις συναθροίσεις σε σπίτια μέχρι 10 άτομα, αλλά απαγορεύει τις κρατήσεις πέραν των 6 ατόμων σε τραπέζια σε χώρους εστίασης και γάμους.
Όσον αφορά, τέλος, στο μέτρο για το κλείσιμο των χώρων εστίασης στις 22:30, εκφράζεται το ερώτημα αν προηγουμένως σε αυτούς τους χώρους δεν μπορεί να υπάρξει συνωστισμός και μη τήρηση των μέτρων. Η απάντηση που δίνεται από κυβερνητικής πλευράς είναι ότι αυτό το μέτρο σκοπό έχει να βάλει τέλος στην μετατροπή εστιατορίων σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης από τις 23:00 και εντεύθεν, φαινόμενα που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Στο πιο πάνω προστίθεται και η επέκταση του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 23:00 και στις υπόλοιπες επαρχίες. Σύμφωνα με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, παρατηρήθηκαν φαινόμενα που πολίτες από Λεμεσό διοργάνωναν πάρτι σε άλλες επαρχίες, για να αποφύγουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην επαρχία τους.