ΚΥΠΕ
Στις 30.000 έχουν ανέλθει τα παιδιά μεικτών γάμων στα κατεχόμενα που διεκδικούν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον «βουλευτή» του αντιπολιτευόμενου ΡΤΚ που έθεσε το θέμα στη «βουλή». Τους έχουν ανακηρύξει "παράνομα παιδιά", δήλωσε ο Ουρούν Σολγιαλί, λέγοντας πως παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των παιδιών κι επηρεάζεται η ζωή τους τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και της εργασίας. Απαντώντας στον κ. Σόλγιαλι, ο «υπουργός εργασίας», Χασάν Τατσόι επέκρινε γι’ αυτό την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Σόλγιαλι είπε ότι το να ανακηρύσσονται τέτοια παιδιά «παράνομα», τους κάνει να νιώθουν άβολα. Το ζήτημα, πρόσθεσε, έχει γίνει πλέον ένα κοινωνικό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι ο αριθμός 30.000 αφορά παιδιά μεικτών γάμων είτε από πατέρα ή από μητέρα Τ/κ και κάποια από αυτά έχουν υποβάλλει αίτηση για την υπηκοότητα της ΚΔ εδώ και χρόνια. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε, έχει μια οπισθοδρομική στάση.
Υπενθύμισε ότι τ/κ συντεχνίες έχουν προβεί σε πρωτοβουλίες κι ενέργειες για να υπερασπιστούν – όπως ανέφερε – τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των παιδιών λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν έχει μόνο νομική πτυχή. Επειδή το «προεδρικό», είπε ο κ. Σολγιαλί, δεν έκανε τίποτε γι’ αυτό το ζήτημα, έχει μείνει πίσω, προσθέτοντας ότι έπρεπε να έχει γίνει μια μελέτη για το τι μπορεί να κάνει η «διοίκηση» για το ζήτημα, αλλά για κάτι τέτοιο χρειάζεται πολιτική βούληση, όπως σημείωσε.
Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ είπε ότι υπάρχουν παιδιά τέτοιων γάμων που θέλουν να δουλέψουν στο «νότο» και πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες προς την «νότια Κύπρο» - όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της ΚΔ – «που έχει επικυρώσει τις συνθήκες του ΟΗΕ». Πρέπει επίσης να γίνουν εποικοδομητικές προτάσεις προς την ΕΕ, πρόσθεσε. Θεωρεί δε ότι το «προεδρικό», όπως είπε, «είναι υποχρεωμένο να βρει λύση σε αυτό το θέμα».
Ακόμα και σε δικοινοτικές εκδηλώσεις υπάρχει διαχωρισμός γι’ αυτά τα παιδιά, δήλωσε από την πλευρά του ο «υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων», Χασάν Τατσόι λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον «βουλευτή» του ΡΤΚ. Κατηγόρησε ωστόσο την Κυπριακή Δημοκρατία για το τι συμβαίνει σε αυτά τα παιδιά λέγοντας πως το όλο ζήτημα είναι «ντροπή για την ΕΕ».
Για το θέμα αυτό, συνέχισε, ασκήθηκε πίεση όταν πήγε στην ΚΣΣΕ, λέγοντας ότι το μόνο μέρος για να «διορθωθεί» είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Είναι καθήκον μας να ενημερώσουμε γι’ αυτή την αδικία». Και σε αυτό έχει ρόλο να διαδραματίσει και η «βουλή» για να τονίσει ότι υπ΄΄αρχει διαχωρισμός από μικρή ηλικία στην Κύπρο (που προκαλούν οι Ε/κ), πρόσθεσε.
Ο κ. Τατσόι είπε επίσης ότι περίπου 2.000 Τ/κ εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, αλλά όσοι δεν είναι απλοί εργάτες, είναι υποχρεωτικό να ξέρουν ελληνικά. «Στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει επίσημες γλώσσες την τουρκική, την ελληνική και την αγγλική», σημείωσε διερωτώμενος γιατί τα τουρκικά δεν γίνονται αποδεκτά, την στιγμή που οι άλλες δύο γλώσσες είναι αποδεκτές.