Του Απόστολου Κουρουπάκη
Ένα σημαντικό έργο για την επιστήμη και τον άνθρωπο εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 22 Μαΐου στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου, το κτήριο «Nicola David – Pinedo Building», του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου (The Cyprus Cancer Research Institute – CCRI), που έγινε πραγματικότητα χάρη στη δωρεά των Γιώργου και Καίτης Δαυίδ εις μνήμη της κόρης τους Νίκολα, που έφυγε από τη ζωή το 2016, χτυπημένη από τον καρκίνο. Στα εγκαίνια του κτηρίου παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος στο τέλος της τελετής έκανε τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας των εγκαινίων του κτηρίου.
Την τελετή άνοιξαν μέλη του μουσικού συνόλου του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων Πανεπιστημίου Κύπρου, με έργα των Johannes Brahms, Antonin Dvorak και Dmitri Sostakovich.
«Η δωρεά αυτή συνιστά μία ανιδιοτελή πράξη, μία γενναιόδωρη χειρονομία» τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε αυτή είναι η αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας που ίσως έπρεπε να είχε αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια και ότι σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα. Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε επίσης ότι το CCRI αποτελεί μία εξαιρετική επένδυση για τους ανθρώπους της Κύπρου και ευχαρίστησε την οικογένεια Δαυίδ για την εμπιστοσύνη, για την αγάπη τους για την Κύπρο και για τη σιγουριά τους ότι το Ινστιτούτο μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναβάθμιση της ακαδημαϊκής ιατρικής έρευνας στη χώρα. Αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό του κέντρου, είπε ο κ. Χριστοφίδης, είναι το μοναδικής αρχιτεκτονικής κτήριο του Ινστιτούτου. «Η δωρεά αυτή συνιστά μία ανιδιοτελή πράξη, μία γενναιόδωρη χειρονομία» τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη σημασία του Κέντρου, θα προωθήσει τη θεσμική στήριξή του με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή του.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως το Ινστιτούτο θα αποτελέσει ορόσημο για Κύπρο, αλλά και ένα σημαντικό πυρήνα για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου Ερευνητικής Αριστείας, αναδεικνύοντας τη χώρα ως κέντρο έρευνας για τον καρκίνο και θεραπείας των ασθενών, καθώς επίσης σε εκκολαπτήριο νέων επιστημόνων, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσεων με άλλα κέντρα στο εξωτερικό. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη σημασία του Κέντρου, θα προωθήσει τη θεσμική στήριξή του με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή του και ότι, σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ο καλύτερος και πιο ουσιαστικός τρόπος στήριξης του Κέντρου σε συνεργασία και με άλλες εθνικής πρωτοβουλίες.
Ο κ. Σχοινάς σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εδώ εγκαινιάζουμε ένα πανευρωπαϊκό κέντρο αριστείας, που έχει την Κύπρο στην καρδιά αυτής της μεγάλης πανευρωπαϊκής προσπάθειας».
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς χαιρετίζοντας την εκδήλωση είπε πως το μεγαλόπνοο έργο που εγκαινιάζεται είναι άμεσα συνδεδεμένο με την προσωπική εμπειρία των δωρητών και τόνισε πως η μάχη κατά του καρκίνου είναι μια μάχη που η Ευρώπη πρέπει να δώσει συλλογικά, λέγοντας πως σήμερα επενδύουμε μόνο το 3% των δαπανών υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις της παρούσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της υγείας, και στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο, το οποίο στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ε.Ε. και είπε ότι με τη στήριξη του προγράμματός Horizon Εurope, επενδύθηκαν σχεδόν €400 εκατομμύρια σε δράσεις σχετικές με τον καρκίνο για την περίοδο 2021-2023. Σημείωσε ότι εγκαινιάζεται ένα πανευρωπαϊκό κέντρο αριστείας, που βάζει την Κύπρο στην καρδιά αυτής της μεγάλης, ευρωπαϊκής προσπάθειας. «Το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου αποτελεί μια ψηφίδα κρίσιμη σε όλο αυτό το οικοδόμημα και γι’ αυτό θα ήθελα να συγχαρώ την Κυπριακή Δημοκρατία, τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την προτεραιότητα που δείχνει στον τομέα των επενδύσεων». Ο κ. Σχοινάς σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εδώ εγκαινιάζουμε ένα πανευρωπαϊκό κέντρο αριστείας, που έχει την Κύπρο στην καρδιά αυτής της μεγάλης πανευρωπαϊκής προσπάθειας».
Το Κέντρο θα ενισχύσει την έρευνα για τον καρκίνο, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και παραπέρα, σε ολόκληρη τη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια, είπε η κα Στέλλα Κυριακίδου.
Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας κα Στέλλα Κυριακίδου είπε πως η υπόθεση του καρκίνου είναι υπόθεση όλων μας και ότι βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας των προτεραιοτήτων της Ευρώπης. Η κα Κυριακίδου αναφέρθηκε επίσης στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου και στο ερευνητικό πρόγραμμα Ορίζοντας και την ειδική ερευνητική του επιτροπή, το σχέδιο όπως είπε η κα Κυριακίδου έχει την πρωτοφανή χρηματοδότηση των 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πέρα των 2 δισ. αφορούν την έρευνα για τον καρκίνο. Στόχος είπε η κα Κυριακίδου το Ινστιτούτο να γίνει μια μεγάλη γέφυρα της Ευρώπης με την Κύπρο και σημείωσε πως πιστεύει ακράδαντα πως το Κέντρο θα ενισχύσει την έρευνα για τον καρκίνο, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και παραπέρα, σε ολόκληρη τη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Δαυίδ, βαθιά συγκινημένος, ανέφερε πως έλαβαν με τη σύζυγό του Καίτη Δαυίδ, την απόφαση να χρηματοδοτήσουν το έργο στο όνομα της κόρης του, για να δώσουν την ελπίδα σε όσους δίνουν καθημερινά τη μάχη με τον καρκίνο: «Να δημιουργήσουμε ένα ινστιτούτο που θα προάγει την έρευνα, που θα εστιάζει στην καινοτομία». Είπε επίσης ότι το CCRI, δημιουργήθηκε με γνώμονα την πρωτοπορία, με την προοπτική να πρωτοστατήσει στην εύρεση καινοτόμων απαντήσεων στα αναπάντητα ακόμη ερωτήματα του επιστημονικού κόσμου για την νόσο αυτή και να δώσει λύσεις σε επίπεδο πρακτικό και ανθρώπινο.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης είπε για τη δωρεά του ζεύγους Δαυίδ: «Πρόκειται για μια προσφορά αγάπης προς το Πανεπιστήμιο και αγάπης για τον ίδιο τον άνθρωπο».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Τάσος Χριστοφίδης ανέφερε στον χαιρετισμό του πως στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι τυχεροί που έχουν συμπαραστάτες όπως τον Γιώργο και την Καίτη Δαυίδ: «Πρόκειται για μια προσφορά αγάπης προς το Πανεπιστήμιο και αγάπης για τον ίδιο τον άνθρωπο». Ο κ. Χριστοφίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι, πολλές από τις ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου ήδη δραστηριοποιούνται στην έρευνα που αφορά στον καρκίνο και ότι το Κέντρο αυτό αποτελεί πλέον τον μεταξύ τους συνδετικό κρίκο. Ανέφερε επίσης, ότι το Ινστιτούτο αποτελεί απόδειξη της δύναμης και της αξίας της διεπιστημονικότητας, της διεξαγωγής βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας για να έγκαιρη διάγνωση, θεραπείας, και απάμβλυνσης του πόνου και έδωσε την υπόσχεση στους ευεργέτες, δωρητές, φίλους και φίλες του Πανεπιστημίου ότι θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους και θα συνεχίσουν να παράγουν έργο και να προσφέρουν στον συνάνθρωπο.
Στα εγκαίνια του έργου παρευρέθηκαν, μεταξύ πολλών καλεσμένων, οι δωρητές Γιώργος και Καίτη Δαυίδ, με την οικογένειά τους, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων και μέλη του διπλωματικού σώματος.
Τρεις επιστημονικοί εταίροι
Το Ινστιτούτο αποτελεί κοινοπραξία του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου και οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου είναι συνολικού εμβαδού 3111 τετραγωνικών μέτρων. Το κτήριο «Nicola David – Pinedo Building» ανεγέρθηκε με δαπάνες του ιδρύματος «Γιώργου και Καίτης Δαυίδ», εις μνήμη της Νίκολα Δαυίδ Πινέδο, κόρης των Γιώργου και Καίτης Δαυίδ, που έφυγε από τη ζωή, χτυπημένη από τον καρκίνο το 2016.
Αρχιτεκτονικό κόσμημα
Το έργο αποτελεί την Α’ Φάση της κτηριακής υποδομής του Ινστιτούτου, και ο σχεδιασμός του έχει ανατεθεί, από τους δωρητές, στο διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Κοκκίνου και Κούρκουλας, το οποίο εδρεύει στην Αθήνα, η διεύθυνση του έργου έχει ανατεθεί στην εταιρεία Diolkos, ενώ τη γενική εποπτεία του όλου έργου έχουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστήμιου Κύπρου. Το κτήριο περιβάλλει κήπος, δημιούργημα του κ. Γιώργου Δαυίδ, ενώ διατηρήθηκε και το πλησιόχωρο παλαιό υδραγωγείο, ηλικίας 120 περίπου ετών, το οποίο σύντομα θα αναδειχθεί.