Η επιστροφή της συντριπτικής πλειοψηφίας των οργανωμένων συνόλων οπαδών στα γήπεδα ποδοσφαίρου της Ά´ Κατηγορίας δυστυχώς συνοδεύτηκε από τα σοβαρά επεισόδια έξω από το γήπεδο «Αντώνης Παπαδόπουλος» το βράδυ του Σαββάτου (30/4) μεταξύ μερίδας φίλων των δύο ομάδων. Επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα και τον σοβαρό τραυματισμό του 20χρονου Ευριπίδη που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση φέροντας εγκαύματα στο 45% του σώματος του.
Μετά από το «ευχάριστο διάλειμμα» από την θέσπιση της κάρτας φιλάθλου και ένθεν με την απουσία παρόμοιων περιστατικών δυστυχώς γίναμε μάρτυρες σοβαρών επεισοδίων στον περιβάλλοντα χώρο της προσωρινής έδρας της Ανόρθωσης στη Λάρνακα, με τα ερωτήματα που προκύπτουν από την όλη διαδικασία να αυξάνονται και να πληθύνονται.
Ποιο ήταν το σχέδιο δράσης της Αστυνομίας; Εντοπίζονται κενά στο πλάνο που καταρτίστηκε; Ήταν άμεση η επέμβαση; Πόσες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν επί τόπου;
Ποιο ήταν το σχέδιο δράσης της Αστυνομίας; Εντοπίζονται κενά στο πλάνο που καταρτίστηκε; Ήταν άμεση η επέμβαση; Πόσες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν επί τόπου; Είναι αποτρεπτικές οι ποινές που ισχύουν για τους χούλιγκαν; Έχει η Αστυνομία την απαιτούμενη στήριξη από την Πολιτεία;
Αρχικά και σε ότι αφορά την αστυνόμευση του αγώνα ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Χρήστος Ανδρέου δήλωσε μιλώντας στην «Καθημερινή» πως υπάρχουν γενικές οδηγίες για την Αστυνόμευση του αγώνα και πέραν του πλάνου που καταρτίζεται την ευθύνη για συγκεκριμένες οδηγίες σε περιστατικά επεισοδίων -ή οτιδήποτε εκτάκτου δύναται να παρουσιαστεί πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος του αγώνα- έχει ο υπεύθυνος αστυνόμευσης του αγώνα. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο υπεύθυνος αστυνόμευσης δεν έχει τη δικαιοδοσία να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.
Ελέγχεται... η αντίδραση της Αστυνομίας - Πώς τραυματίστηκε ο Ευριπίδης
Σε ότι αφορά τα όσα τραγικά εκτυλίχθηκαν έξω από το «Αντώνης Παπαδόπουλος» ανέφερε πως ο «καθαρός χρόνος» των επεισοδίων ήταν γύρω στα 6 με 7 λεπτά ενώ σε ερωτηθείς για το εάν παρουσιάστηκε κενό στην αστυνόμευση ή παράλειψη στον τρόπο αντίδρασης της δύναμης τόνισε πως εξετάζεται σε αυτό το στάδιο το εάν και κατα πόσον κάποιοι αστυνομικοί θα έπρεπε να δράσουν διαφορετικά. Πρόσθεσε πως υπήρξε επαρκής αριθμός αστυνομικών για την αναμέτρηση ενώ για προληπτικούς λόγους είχε μεταφερθεί και ο «Αίαντας» -που μετέπειτα χρησιμοποιήθηκε- ενώ σε ερώτημα για τις επί τόπου συλλήψεις την στιγμή των επεισοδίων επιβεβαίωσε πως η Αστυνομία δεν προχώρησε σε καμία σύλληψη.
Για την περίπτωση του 20χρονου Ευριπίδη ο Χρήστος Ανδρέου μας ενημέρωσε πως μετά από ανεξάρτητη μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία, ο 20χρονος φέρεται να προσπάθησε να σβήσει με το πόδι του μία εστία φωτιάς πάτησε σε αντικείμενο από το οποίο προήλθε και η εύφλεκτη ύλη που οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό του. Εικάζεται μάλιστα πως αυτό ενδεχομένως να ήταν αντικείμενο που είτε δεν εξερράγη κατά τη ρίψη του, είτε οπαδός το απόθεσε υπό το φόβο της σύλληψης.
Η «Καθημερινή» επικοινώνησε επίσης με τον επικεφαλής αστυνομικού σώματος της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, κύριο Νίκο Λοιζίδη με τον ίδιο να παραθέτει σε γενικότερο πλαίσιο τη δική του εκδοχή για την «ρίζα» του κακού κάνοντας λόγο για συγκεκριμένες δράσεις αλλά και την (μη) στήριξη των Αστυνομικών που βρίσκονται στο καθήκον από την αστυνομική αλλά και πολιτική ηγεσία.
Χρειάζεται στήριξη από την Πολιτεία ο αστυνομικός
Ο ίδιος δήλωσε αρχικά πως «Το ένα κεφάλαιο αφορά τη στήριξη -μεταφορική- που χρειαζόμαστε. Θέλουμε σαν αστυνομικοί να νιώσουμε ότι έχουμε δίπλα μας την πολιτική ηγεσία, την αστυνομική ηγεσία, τα κόμματα. Δε θυμάμαι πραγματικά ποια ήταν η τελευταία φορά που κάποιος αρμόδιος έκανε ανοιχτά δηλώσεις υπέρ της Αστυνομίας» για να προσθέσει πως αντ’αυτού σε κάθε υπόθεση τίθενται ενώπιον ποινικών ανακριτών, ανοίγουν υποθέσεις εναντίον μελών της δύναμης αναφέροντας τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα της Γαλλίας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας (που είναι η κεφαλή αφού δεν υπάρχει υπουργείο Δικαιοσύνης) να υπογραμμίζει πως η Κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό της Αστυνομίας και των μελών της αφού είναι το μοναδικό σώμα που εγγυάται την ασφάλεια της χώρας.
Μόνιμες αντιοχλαγωγικές επαρχιακές μονάδες - Να αφαιρεθεί ο αριθμός από τα κ΄ράνη
Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τη δημιουργία μόνιμων επαρχιακών αντιοχλαγωγικών ομάδων που θα ειδικεύονται σε παρόμοια περιστατικά κάτι που αποτελεί πάγια θέση της συντεχνίας. Προηγουμένως μιλώντας στην «Κ» ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας μας ανέφερε πως κάθε αστυνομική διεύθυνση διαθέτει μέλη της αντιοχλαγωγικής ομάδας -και την υποστήριξη της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης- με τον κύριο Λοιζίδη να τονίζει πως αυτές αποτελούνται από μέλη της Δύναμης που προέρχονται από διάφορα τμήματα (ΟΠΕ, Τροχαία, Εντάλματα) με αποτέλεσμα να «συγκροτούν» ομάδα για μία συγκεκριμένη περίσταση αλλά που δεν έχει την απαιτούμενη λειτουργικότητα ή καταμερισμό αρμοδιοτήτων αφού τα μέλη της σμίγονται μία φορά την βδομάδα.
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα αφορά την επιστολή που απέστειλε η συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ ζητώντας την αφαίρεση του αριθμού από το κράνος. Όπως μας ενημέρωσε ο Επικεφαλής του κλάδου το κάθε μέλος φέρει ένα μοναδικό αριθμό στο κράνος του, με τον Νίκο Λοϊζίδη να υποστηρίζει πως «στοχοποιούνται» με αυτό τον τρόπο από τους χούλιγκαν όταν προβούν σε μία σύλληψη ή συμμετέχουν στην καταστολή επεισοδίων αφού συνήθως καλούνται να αστυνομεύουν οπαδούς της ίδιας ομάδας.
Κάλεσαν τους οργανωμένους οπαδούς στην Επ. Νομικών, τους αστυνομικούς ποτέ
Καταληκτικά, παράπονα εξέφρασε ακόμη και προς την Επιτροπή Νομικών της Βουλής με τον ίδιο να υποστηρίζει πως κλήθηκαν οι οργανωμένοι οπαδοί και σύνολα για συζήτηση σε σχέση με την κάρτα φιλάθλου αλλά και το ενδεχόμενο διαφοροποίησης ή κατάργησης την ίδια ώρα που ουδέποτε κλήθηκαν οι ίδιοι να εκφράσουν τα προβλήματα των αστυνομικών.
«Τα χέρια μας είναι δεμένα»
Σε ότι αφορά την στάση της αστυνομίας -αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστήριξαν μετά την κυκλοφορία διαφόρων βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως τα μέλη της δύναμης έμοιαζαν να παρακολουθούν με «απάθεια» χωρίς να επέμβουν ουσιαστικά- ο ίδιος τόνισε πως «Τα χέρια μας είναι δεμένα. Δεν τίθεται κανένα θέμα απάθειας, δεν ξέρεις πως να συμπεριφερθείς» με τον ίδιο να εξηγεί πως μέλη της δύναμης έχουν κατηγορηθεί για υπέρμετρη βία σε δραστικές παρεμβάσεις και στοχοποιήθηκαν από την κοινή γνώμη ενώ από την άλλη όταν κρατούν μία πιο προσεχτική στάση τους παρουσιάζουν ως απαθείς.
Λόγος έγινε από τον Χρήστο Ανδρέου και για το αν και πόσο οι ποινές ή η διαδικασία που ακολουθείται λειτουργεί αποτρεπτικά. «Συλλαμβάνεται για παράδειγμα κάποιος σήμερα, καταχωρείται η υπόθεση αύριο και η εκδίκαση γίνεται μετά από δύο χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στον αντίποδα ο επικεφαλής κλάδου αστυνομικού σώματος πρόσθεσε πως ναι μεν καταρτίζεται πλάνο που αφορά τις οδηγίες για την προσέλευση και τη μεταφορά των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο αλλά και για την αποχ΄ώρηση τους. Αυτό όμως ισχύει ουσιαστικά για τον υγιώς σκεπτόμενο μέσο φίλαθλο που θέλει να πάει στο γήπεδο να παρακολουθήσει ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Εδώ -πρόσθεσε- έχουμε να κάνουμε με άτομα που βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών και ως εκ τούτου δεν ακολουθούν τις οδηγίες, χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση.