ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Προτεραιότητα η σκληρή δουλειά για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών

Η «Ώρα της Γης», σημείωσε, αν μεταφραστεί σωστά σημαίνει «η Ώρα του ανθρώπου»

ΚΥΠΕ

Στη σημασία της αλλαγής συνηθειών και νοοτροπίας για ένα καθαρό περιβάλλον, αναφέρθηκε το Σάββατο η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σε χαιρετισμό της στην καλλιτεχνική εκδήλωση για την «Ώρα της Γης» στα Προπύλαια του Παγκυπρίου Γυμνασίου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το 49% των ρύπων που εκπέμπει η Κύπρος προέρχεται από τις μεταφορές.

Προτεραιότητα και οδοδείκτης, η σκληρή δουλειά και οι συνέργειες που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με όρους αειφορίας, υπογράμμισε η κ. Παναγιώτου

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, αναφερόμενη στο γνωμικό του ιστορικού Δημήτριου Καμπούρογλου «Καθαρόν πράγμα δεν είναι ό,τι επλύθη, αλλ’ ό,τι δεν ελερώθη», σημείωσε ότι, η Ώρα της Γης, δεν είναι αυτά τα 60 λεπτά που κλείνουν τα φώτα, αλλά 365 ημέρες τον χρόνο και ότ, καθαρή θάλασσα δεν είναι η θάλασσα την οποία δύο ώρες προηγουμένως εθελοντές μάζευαν γόπες και πλαστικά μπουκάλια, καθαρή γη δεν είναι αυτή που καθαρίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από απορρίμματα και τόνους μπάζων, ούτε καθαρός ωκεανός είναι αυτός που καθαρίστηκε μετά από μια πετρελαιοκηλίδα.

Καθαρός αέρας δεν είναι αυτός που χρειάστηκε μηχάνημα για να τον καθαρίσει, ούτε καθαρό ποτάμι είναι αυτό που καθαρίστηκε από απόβλητα, ανέφερε. «Καθαρή γη, αέρας, νερό δεν είναι αυτά που χρειάστηκε να καθαριστούν, αλλά αυτά που δεν λερώθηκαν ποτέ», είπε η κ. Παναγιώτου. Και αυτός είναι ο στόχος, πρόσθεσε. «Να μην ξαναγγίξουν πλαστικά τις ακτές. Να μη χυθεί ξανά ούτε ένα χημικό σε ποτάμια και θάλασσες. Να μην ξαναδούμε μπάζα πεταγμένα στη γη. Αυτό είναι το όραμα μας και όχι οι εκστρατείες καθαρισμού», είπε.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι «θέλουμε την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών», και όχι την ανακύκλωση εκστρατειών καθαρισμού. «Ναι. Αρχικά θα καθαρίσουμε και θα αντιστρέψουμε όλα αυτά που προκαλέσαμε. Θα αλλάξουμε συνήθειες και νοοτροπία. Και μετά, δεν θα ρυπαίνουμε ξανά. Δεν πρέπει να ρυπαίνουμε ξανά», τόνισε.

Σημείωσε ότι η καινοτομία της φετινής "Ώρας της Γης" για την Κύπρο έγκειται στο ότι δεν ενώνουμε μόνο τις φωνές μας με εκατομμύρια πολίτες που σε λίγο θα σβήσουν τα φώτα, αλλά και ότι διάφοροι φορείς και τμήματα ένωσαν δυνάμεις και συναποφάσισαν πως, «για να αλλάξουμε συνήθειες, πρέπει να διαφωτίσουμε τους πολίτες και ταυτόχρονα να τους προτρέψουμε να αλλάξουν, έστω και για λίγο, τη ρουτίνα τους με την ελπίδα ότι το προσωρινό αυτή τη φορά θα αντικατασταθεί με το μόνιμο».

Έτσι, είπε, μαζί με το Υπουργείο Μεταφορών και τις εταιρείες Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών, κατάφεραν για ένα ολόκληρο 24ωρο να είναι δωρεάν η χρήση των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, μαζί με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ξεκίνησαν από την Πέμπτη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την Ώρα της Γης και για τις δράσεις της σημερινής μέρας, μαζί με τους δήμους Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Παραλιμνίου και Πάφου κράτησαν τα Πράσινα Σημεία των πόλεων ανοικτά για σήμερα που είναι αργία.

Είπε ακόμη, ότι, μαζί με τους δήμους «σβήνουμε τα φώτα των δημοτικών μεγάρων και των κτηρίων του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως και του Προεδρικού Μεγάρου, κατά τη διάρκεια των 60 λεπτών της γης».

Επεσήμανε πως η κίνηση των εταιρειών Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών να προσφέρουν δωρεάν για ένα ολόκληρο 24ωρο τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες «είναι ιδιαίτερα σημαντική», γιατί το 49% των ρύπων που εκπέμπει η Κύπρος προέρχεται από τις μεταφορές.

«Αν αλλάξουμε συνήθειες, αν ο κάθε ένας από εμάς αφήσει έστω και για λίγο το αυτοκίνητο και πάρει το λεωφορείο, αν εντάξει την βιώσιμη κινητικότητα στην ρουτίνα του, θα δώσει κυριολεκτικά ανάσα σε ολόκληρο το νησί, σε όλους εμάς που έχουμε δικαίωμα να αναπνέουμε καθαρό αέρα», είπε.

Με δεδομένο πως μπροστά μας έχουμε τους περιβαλλοντικούς στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, µέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του νομοθετικού πακέτου Fit-For-55, είπε, «οφείλουμε μέσα από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων και κονδυλίων να προχωρήσουμε στην υλοποίηση μιας συνολικής και οριζόντιας στρατηγικής για την προστασία του περιβάλλοντος που θα οδηγεί σε μείωση των ρύπων, σε ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, σε εφαρμογή πράσινων πολιτικών που να διασφαλίζουν το δικαίωμα των πολιτών σε καθαρό νερό και αέρα, σε πολιτικές που προστατεύουν και διατηρούν την βιοποικιλότητα της Κύπρου, που επιτρέπουν τη σωστή διαχείριση των φυσικών µας πόρων και την ευημερία των ζώων».

Η Επίτροπος ανέφερε πως σκοπός είναι να αφήσουμε στα παιδιά ένα υγιές, καλύτερο μέλλον και ότι, δεν είναι θέμα πολιτικής, αλλά θέσης, και «ζήτημα υγιούς επιβίωσης για τα παιδιά μας». Η "Ώρα της Γης", σημείωσε, αν μεταφραστεί σωστά σημαίνει «η Ώρα του ανθρώπου», αφού από τον τρόπο που θα βαδίσουμε και θα συμπεριφερθούμε σε αυτή τη γη θα εξαρτηθεί η ποιότητα ζωής και η υγεία μας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση