Kathimerini.com.cy
Επανέρχεται σταδιακά από χθες το βράδυ η λειτουργία των συστημάτων του κρατικού κόμβου μετά τη διαρροή το απόγευμα της Δευτέρας σε υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών, που έθεσε εκτός σύνδεσης του κυβερνητικούς servers.
'Ηδη πολλές ιστοσελίδες της κυβέρνησης άρχισαν να λειτουργούν και για όσα προβλήματα παρουσιάζονται στην εξυπηρέτηση του κοινού διαδικτυακά, έγιναν από χθες ανακοινώσεις για εναλλακτικές λύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι από χθες διατάχθηκε έρευνα για το περιστατικό για να διαπιστωθεί γιατί δεν υλοποιήθηκε η απόφαση του Υπουργικού του περασμένου Νοεμβρίου για μεταφορά των servers στην Cyta.
Ξεκαθαρίζει το ΥΠΟΙΚ για την viral φωτογραφία με τους «servers»
Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης φωτογραφία η οποία συνοδεύεται με σχόλια που κάνουν αναφορά ότι πρόκειται για το υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών και το δωμάτιο των servers το οποίο πλημμύρισε. Με ανάρτηση του στο twitter το Υπουργείο ξεκαθαρίζει το σκηνικό αναφέροντας ότι πρόκειται για Fake News.
To ΥΠΟΙΚ στο tweet του αναφέρει:
Η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με το Υπ.Οικονομικών και αποτελεί αντικείμενο παραπληροφόρησης. Σημειώνεται ότι τα συστήματα του Κυβερνητικού Κόμβου χάριν των εξαίρετων προσπαθειών των λειτουργών του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής έχουν επαναλειτουργήσει στο 80%!! pic.twitter.com/azFv5iOxIJ
— Ministry of Finance (@MoF_Cyprus) April 11, 2023
Τρεις κυβερνοεπιθέσεις σε έναν μήνα
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτη η Κύπρος βρέθηκε στο στόχαστρο των χάκερς αφού εντός ολίγων ημερών δέχθηκαν κυβερνοεπιθέσεις τόσο η Πύλη Κτηματολογίου όσο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Οι ιστοσελίδες των δύο Πανεπιστημίων τέθηκαν εκτός λειτουργίας μέχρι τα περιστατικά να τύχουν χειρισμού, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα υπέστη η Πύλη Κτηματολογίου, οι διαδραστικές λειτουργίες της οποίας επανήλθαν μόλις χθες. Μάλιστα, ο Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης, κάτω από την εποπτεία του οποίου βρίσκεται και η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, δήλωσε περί τα τέλη Μαρτίου ότι διερευνάται το κατά πόσο συνδέονται οι τρεις κυβερνοεπιθέσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «το δικανικό κομμάτι παίρνει πολύ χρόνο, μερικές φορές παίρνει μήνες και μερικές φορές μπορεί να μην καταλήξεις και πουθενά». Ο Επίτροπος εξήγησε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις οφείλονται στο γεγονός ότι πλέον ο καθένας μας είναι συνδεδεμένος, είτε προσωπικά, είτε ως επιχείρηση, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερο εύρος για τους hackers να χτυπήσουν.