ΚΥΠΕ
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να κρίνει την προσφυγή του Δημοτικού Συμβουλίου Αγλαντζιάς ως εκπρόσθεσμη, μη εφαρμόζοντας προηγούμενη νομολογία σύμφωνα με την οποία η προθεσμία αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου "θέτει υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία των θεσμών" λέει ο Δήμος Αγλαντζιάς σε ανακοίνωσή του.
Όπως αναφέρει, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγλαντζιάς μελέτησε σε πρόσφατη συνεδρίασή του την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της προσφυγής του Δήμου κατά της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη μετατροπή του σε δημοτικό διαμέρισμα και την ένταξη του στον νέο Δήμο Λευκωσίας, στη βάση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενημερώθηκε από τους νομικούς συμβούλους για το σκεπτικό και τις προεκτάσεις αυτής της απόφασης.
Παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι σεβαστή, αναφέρει ο Δήμος, "δεν μπορεί παρά να προκαλεί έκπληξη και έντονη απογοήτευση", καθώς δεν εφαρμόστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στην προκειμένη περίπτωση η προηγούμενη νομολογία σύμφωνα με την οποία η προθεσμία αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου, νομολογία η οποία καθιερώθηκε από το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο, "θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία των θεσμών".
Ο Δήμος συνεχίζει σημειώνοντας ότι "είναι πραγματικά αδιανόητο να κρίνεται εκπρόθεσμη η προσφυγή του Δήμου, όταν η ίδια Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθόρισε σε προηγούμενες αποφάσεις της ως έναρξη της προθεσμίας των 30 ημερών για σκοπούς του άρθρου 139 του Συντάγματος τη δημοσίευση του νόμου στην επίσημη εφημερίδα".
Επιπλέον, συμπληρώνει ότι το άρθρο 82 του Συντάγματος καθορίζει πως οι νόμοι τίθενται σε ισχύ από τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Σε αυτή την περίπτωση υπήρχε ακόμα σε εκκρεμότητα η εξέταση από τη Βουλή της αναπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία να μπορούσε να αλλάξει το κείμενο του νόμου και τη μεταρρύθμιση και το ζήτημα δεν είχε ακόμα αποκρυσταλλωθεί.
"Πρόκειται για μία πρωτοφανή απόφαση που δίνει την εντύπωση ότι έχει πολιτικό και όχι νομικό υπόβαθρο και η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει τον τόπο σε επικίνδυνες ατραπούς στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι η απόφαση ανοίγει μια τεράστια συζήτηση για τον τρόπο και τα κριτήρια στη βάση των οποίων αποδίδεται η δικαιοσύνη στη χώρα μας", σημειώνει ο Δήμος Αγλαντζιάς.
"Ως Δήμος θα λειτουργήσουμε εποικοδομητικά στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", προσθέτει, σημειώνοντας ότι έχουν έντονες απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση, "αλλά και τα συμφέροντα που επικράτησαν. Αρκεί να θυμίσουμε μόνο ότι η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων ήταν η δημιουργία 14 Δήμων, η πρόταση του τότε Υπουργού Εσωτερικών ήταν η δημιουργία 17 Δήμων, για να καταλήξουμε στους 20 Δήμους στη συζήτηση ενώπιον της Βουλής".
Ο Δήμος υπενθυμίζει ακόμα ότι επικέντρωσε τις προσπάθειές του στο να πείσει στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν ότι από γεωγραφικής και οικονομικής άποψης θα ήταν παράδοξο να ενταχθεί η Αγλαντζιά μαζί με τα δημοτικά διαμερίσματα Λευκωσίας, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου στον νέο Δήμο Λευκωσίας. "Υποστηρίξαμε την ένταξη της Αγλαντζιάς στο σχήμα Αγλαντζιάς - Γερίου – Λατσιών, κάτω από την ομπρέλα του Δήμου Αθαλάσσας. Εξασφαλίσαμε τη στήριξη των ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ και Οικολόγων, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό", σημειώνει.
"Είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση δεν προχώρησε με κριτήριο το καλώς νοούμενο συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά στη βάση άλλων συμφερόντων", προσθέτει. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της προσφυγής του Δήμου Αγλαντζιάς θα πρέπει να προβληματίσει κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας που πιστεύει στην ανεξαρτησία των θεσμών, καταλήγει ο Δήμος Αγλαντζιάς στην ανακοίνωσή του.