ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξητική τάση στις καταγγελίες για βία στην οικογένεια - Η απάντηση Χαρτσιώτη

Οι αριθμοί των τελευταίων πέντε ετών - Τα μέτρα που λαμβάνει το κράτος

Του Έκτορα Γεωργίου

Του Έκτορα Γεωργίου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρείται αυξητική τάση στις καταγγελίες.

Τα Κλιμάκια Βίας στην Οικογένεια δημιουργήθηκαν το 2021 και από τη λειτουργία τους, τηρούνται ανά δίμηνο στατιστικά στοιχεία για αδικήματα που αφορούν τη συγκεκριμένη μορφή βίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία κατά το 2019 υπήρξαν 1199 αναφορές, κατά το 2020, 1881 αναφορές και το 2021, 3347 αναφορές, το 2022 καταγράφηκαν 3129 υποθέσεις, το 2023 υπήρξαν 2988 αναφορές, ενώ μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024 έγιναν 1601 καταγγελίες.




Πόσες υποθέσεις οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίων

Σύμφωνα τα στοιχεία που κατέθεσε στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Γεωργίου προκύπτει οτι για το 2021 σχηματίστηκαν 1298 ποινικές υποθέσεις, όπου 819 οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο. Σε σχέση με το 2022, έγινε φάκελος για 1304 υποθέσεις και 755 οδηγηθήκαν στο Δικαστήριο. Για το 2023 υπήρξαν 1250 αριθμός υποθέσεων όπου οι 670 οδηγήθηκαν ενώπιο Δικαστήριου, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, 632 υποθέσεις όπου στο Δικαστήριο οδηγηθήκαν 313 υποθέσεις.



Αξίζει να σημειωθεί πως οι πιο πάνω αριθμοί είναι μεταβλητοί, αυξάνονται κατά διαστήματα καθότι υποθέσεις, για τις οποίες σχηματίστηκε ποινικός φάκελος αλλά βρίσκονται υπό διερεύνηση, ολοκληρώνονται εφόσον στοιχειοθετούνται τα αδικήματα στη συνέχεια καταχωρούνται στο Δικαστήριο. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία σε αρκετές περιπτώσεις, όταν το θύμα δεν επιθυμεί η υπόθεση να προχωρήσει για ποινική δίωξη του δράστη, συνεχίζει τη διερεύνηση αυτεπάγγελτα και με την ολοκλήρωση του Ποινικού Φακέλου η υπόθεση προωθείται στη Νομική Υπηρεσία, για τελικές οδηγίες.

Τα μέτρα που λαμβάνονται από την Πολιτεία για την ενδοοικογενειακή

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με τη δημιουργία της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Ευάλωτων Προσώπων, δημιουργήθηκε παράλληλα ο Κλάδος Εκπαίδευσης, Διαφώτισης και Επικοινωνίας, ο οποίος υπάγεται στην ΥΔΥΕΠ. Ο Κλάδος σε συνεργασία με την Αστυνομική Ακαδημία, διοργανώνει εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις για τα μέλη, ούτως ώστε να χειρίζονται με επαγγελματισμό και ευαισθησία τα ευάλωτα πρόσωπα και τα θύματα της βίας στην οικογένεια. Γίνονται σε τακτικά διαστήματα εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις με εκπαιδευτές τόσο έμπειρους Αστυνομικούς όσο και Ακαδημαϊκούς.

Στον τομέα της ευαισθητοποίησης, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς και οργανωμένων συνόλων, ούτως ώστε να επιτευχθεί η πληροφόρηση και ενημέρωση για μορφές βίας και την πρόληψη και καταπολέμησή της. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνονται εκδηλώσεις και εκστρατείες που έχουν ως θέμα τους μεταξύ άλλων, τη βία κατά γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία. Έχει καθιερωθεί για παράδειγμα, κάθε Νοέμβριο όπου είναι και o μήνας ευαισθητοποίησης κατά της βίας κατά γυναικών και πραγματοποιούνται εκστρατείες διαφώτισης στα εμπορικά κέντρα της Κύπρου. Κατά τις εκστρατείες παραχωρούνται διαφωτιστικά δώρα και έντυπα για την πρόληψη της βίας. Επίσης, διοργανώνονται και άλλες δράσεις όπως διαδικτυακές εκστρατείες στα ΜΚΔ της Αστυνομίας, οι οποίες καλύπτουν διάφορα θέματα ευαισθητοποίησης, όπως η βία κατά γυναικών, ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση παιδιών και ηλικιωμένων.

Καταλυτικά, ο κ. Χαρτσιώτης, αναφέρει ότι η αύξηση των καταγγελιών δεν σημαίνει στην περίπτωση της Βίας στην Οικογένεια και κατ’ ανάγκη αύξηση του εγκλήματος, αλλά ακριβώς αύξηση των ατόμων τα οποία πλέον βγάζουν στο φως αυτό το σκοτεινό έγκλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Έκτορα Γεωργίου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση