Του Έκτορα Γεωργίου
Στις 497 φτάνουν οι συλλήψεις διακινητών παράτυπων μεταναστών από το 2018 μέχρι τον 06/2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε στη Βουλή το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά και από ερώτηση της βουλεύτριας του ΔΗΚΟ, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου.
Σύμφωνα και με τα στοιχεία, οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν το 2023, ένεκα της αυξημένης ροής μεταναστών από τα παράλια της Συρίας και Λιβάνου προς την ακτογραμμή των ελευθέρων περιοχών, κυρίως στην επαρχία Αμμοχώστου, ενώ οι υποθέσεις διακινητών παράτυπων μεταναστών που οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου κατά την ίδια περίοδο, είναι 301.
Όσο αφορά υποθέσεις που ολοκληρώθηκε δικαστική διαδικασία είναι 230, ενώ οι υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του δικαστηρίου ή τελούν υπό διερεύνηση είναι 326, ενώ στις 186 υποθέσεις επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης.
Η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε μέχρι στιγμής
Η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε, ήταν από το ΕΔ Αμμοχώστου στην Υπόθεση 126/2024, για αδίκημα παροχής συνδρομής σε απαγορευμένο μετανάστη να παραμείνει στη Δημοκρατία με σκοπό την αποκόμιση κέρδους, όπου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 ετών. Πρόκειται για βάρκα που έφθασε στην Κύπρο την 01/01/2024 και μετέφερε 132 μετανάστες και η ποινή επιβλήθηκε στον καπετάνιο.
Γιατί δεν επιβάλλονται βαριές ποινές
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην απαντητική του επιστολή, ο λόγος που συνήθως δεν επιβάλλονται βαριές ποινές από τα δικαστήρια είναι ένεκα του βαθμού εμπλοκής/ρόλου των κατηγορουμένων στο οργανωμένο αυτό έγκλημα. Οι βασικοί διοργανωτές και μέλη των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών οι οποίοι αποκομίζουν και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων, ενεργούν από την επικράτεια άλλων χωρών. Η προσαγωγή τους ενώπιον Δικαστηρίου εξ υπακούει τη συνεργασία των αρχών των εν λόγω κρατών η οποία για την ώρα δεν υπάρχει.