ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απορρίφθηκαν νόμοι για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα

Υπερ ψήφισαν 23 Βουλευτές και εναντίον 26

ΚΥΠΕ

Η Βουλή απέρριψε εκ νέου νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση τουριστικών κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «glamping», παρά τις αλλαγές που επέφερε στο νόμο η Κυβέρνηση και παρά τις τροπολογίες που τέθηκαν από Βουλευτές με στόχο κυρίως την προστασία του περιβάλλοντος. Υπερ ψήφισαν 21 Βουλευτές και εναντίον 27.

Παράλληλα απορρίφθηκε πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με σκοπό τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων, παρά τη σωρεία τροπολογιών που τέθηκαν από Βουλευτές και οι οποίες ανήλθαν στις 50. Υπερ ψήφισαν 23 Βουλευτές και εναντίον 26.

Ψηφίστηκε ωστόσο σχετική πρόταση νόμου που κατατέθηκε από Βουλευτές του ΑΚΕΛ για τροποποίηση του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου, ώστε να περιληφθούν οι κατασκηνώσεις πολυτελείας τύπου «glamping» στα έργα του Πρώτου Παραρτήματος της βασικής νομοθεσίας, για τα οποία απαιτείται Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. Υπέρ ψήφισαν 27 Βουλευτές και εναντίον 17.

Με το συγκεκριμένο νόμο καταργείται επίσης η εξουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να τροποποιεί με διάταγμα, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, τα παραρτήματα του βασικού νόμου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, αφού τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμους του ΑΚΕΛ που αμβλύνει οποιουσδήποτε φόβους, όπως είπε, για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ανέφερε ότι η πρόθεση του κόμματος είναι να διασφαλιστεί πλήρως η αειφόρος ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι κάποιοι δεν θέλουν να θεσμοθετήσουν κάτι που ήδη υπάρχει και λειτουργεί παράνομα και μη οικολογικά, με βάση τα σωστά περιβαλλοντικά πρότυπα.

Όσον αφορά τα επισκέψιμα αγροκτήματα είπε ότι κανένας μη γεωργός δεν θα μπορεί να διατηρεί τέτοια αγροκτήματα λόγω της ύπαρξης του μητρώου αγροτών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι αν υπάρχει περιβάλλον αυτό οφείλεται στους αγρότες και ότι η πρότασή νόμου που υπέβαλε τους βοηθά να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

«Δουλεύουν μέρα νύχτα για να τρώει όλος ο κόσμος και η οικογένειά τους μένει νηστική», ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε να μην τους στερηθεί αυτό το επιπλέον εισόδημα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι παρά την καταψήφιση της νομοθεσίας για το glamping η ψήφιση αυτής της πρόταση νόμου ήταν απαραίτητη για να αποφευχθούν φαινόμενα που υπήρξαν στο παρελθόν όταν ο πρώην Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής λίγο πριν φύγει από το αξίωμα μετέφερε το θέμα σε άλλο παράρτημα της νομοθεσίας στο οποίο δεν προνοείτο περιβαλλοντική μελέτη.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού διερωτήθηκε πώς γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους, αλλά θα κάνουν αγροκτήματα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι είναι πολύ λογικό να υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες κατά αυτής της ανάπτυξης και τάχθηκε εναντίον των νόμων που επιτρέπουν τις συγκεκριμένες αναπτύξεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε να επιτραπούν περισσότεροι όροφοι στις οικιστικές περιοχές για να γλυτώσει η καλλιεργήσιμη γη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι είναι λανθασμένη προσέγγιση ότι η Βουλή δεν πρέπε να νομοθετεί επειδή ακολουθούν παραβιάσεις στη νομοθεσία, ωσάν και δεν παρακολουθούμε τι γίνεται. Κάτι τέτοιο ανέφερε, στέλνει λάθος μήνυμα στον κυπριακό λαό για το νομοθετικό σώμα. Τάχθηκε υπέρ των νομοθεσιών, αναφέροντας ότι υπάρχει νομοθετικό κενό που ίσως να εκμεταλλεύονται κάποιοι, ενώ δεν επιτρέπεται σε άλλους να έχουν ανάπτυξη. Σημείωσε επίσης ότι οι αγροτικές οργανώσεις έχουν εισακουστεί για το θέμα, ενώ υπήρξαν βελτιώσεις.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης επέκρινε την καταστροφή της καλλιεργήσιμης γης με την οικοδόμηση φωτοβολταϊκών πάρκων και την έλλειψη οποιασδήποτε μελέτης μετά τις πυρκαγιές, που θα στήριζαν του αγρότες και είπε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη ότι οι συγκεκριμένες νομοθεσίες που προωθούνται θα έχουν θετική εξέλιξη, ενώ θα επωφεληθούν κάποιοι μεμονωμένοι.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπου ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο θα θαφτεί η κυπριακή φύση, τα δάση και η άγρια ζωή. Όσον αφορά τις μελέτες εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον είπε ότι πάντα σε αυτές επιτυχαίνει αυτό που θέλει ο επιχειρηματίες που πληρώνει για να γίνουν.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης τάχθηκε κατά των προτεινόμενων νόμων αφού όπως είπε, ως λαός «θα βρούμε το παραθυράκια να εκμεταλλευτούμε τα πάντα» και είπε ότι στην Κύπρο δεν είναι ικανοί να χειριστούν πράγματα που στο εξωτερικό αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν.

Στην τοποθέτησή του ο μεμονωμένος Σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου εξέφρασε τη διαφωνία του με τους προτεινόμενους νόμους, αναφέροντας ότι σε αυτό τον τόπο πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα μέτρο και να αφήσουμε για λίγο το κυνήγι του πλούτου και της «γκλαμουριάς».

Η Βουλευτής Λευκωσίας Αλεξάδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι το glamping στην πραγματικότητα αποσυνδέει τους ανθρώπους από φύση και την αληθινή εμπειρία του κάμπινγκ, προωθεί την υπερκατανάλωση, τον πλούτο και την πολυτέλεια, ενώ τίθενται σε κίνδυνο χώροι της φύσης. Όσον αφορά τα επισκέψιμα αγροκτήματα είπε ότι το κράτος θα έπρεπε να στηρίζει τους αγρότες να παραμείνουν στην ύπαιθρο και όχι να γίνεται προσπάθεια υπέρ κάποιων πλούσιων επιχειρηματιών.

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους εξέφρασε διαφωνία με την μετατροπή εύφορης καλλιεργήσιμης γης σε αναπτύξεις όπως mall και καζίνο που υπήρξε στο παρελθόν. Αυτό που πάει να γίνει, είπε, δεν έχει σχέση με το καλώς νοούμενο συμφέρον του πραγματικού ανθρώπου της υπαίθρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση