Kathimerini.com.cy
Απάντηση στις ανησυχίες των αγροτών σε σχέση με την πρόταση κανονισμού για την φυτοπροστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαβεβαιώνοντας ότι οι αλλαγές που θα επιφέρουν οι νέοι κανόνες θα είναι σταδιακές, ελαχιστοποιώντας έτσι τις όποιες επιπτώσεις στην παραγωγή αλλά και στις τιμές των τροφίμων.
Σημειώνεται ότι για το θέμα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ευρώπη, με τις αγροτικές οργανώσεις της Κύπρου να βγαίνουν στους δρόμους της Λευκωσίας σήμερα Δευτέρα (19/06) και να επιδίδουν υπόμνημα στο Προεδρικό. Σύμφωνα με τις αγροτικές οργανώσεις, εάν περάσει ο νέος κανονισμός για την φυτοπροστασία τότε «με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί στην εγκατάλειψη το μεγαλύτερο μέρος της γεωργικής γης, με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον καθώς βάσει του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού στις περιοχές NATURA 2000, όπου υπάρχουν φράγματα, ποταμοί, χλωρίδα, πανίδα, ευαίσθητες και κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται το ψέκασμα». Με αυτή την πρόνοια, υποστηρίζουν, χάνεται ένα τεράστιο ποσοστό της γεωργικής γης, περίπου το 79%, από αυτό που έμεινε για τους αγρότες.
Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες των αγροτών και ότι η πρόταση της Επιτροπής αποτελεί σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις με το Κοινοβουλίου και το Συμβούλιο, δηλαδή τους συν-νομοθέτες. Διαβεβαιώνουν ότι πριν υιοθετηθεί η πρόταση, προηγήθηκε εκτεταμένη μελέτη των επιπτώσεων και μια ευρεία δημόσια διαβούλευση. Παράλληλα, τονίζουν ότι το μήνυμα των πολιτών ήταν σαφέστατο στη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, ότι δηλαδή θέλουν λιγότερα φυτοφάρμακα στο φαγητό τους. Τα φυτοφάρμακα, όπως σημειώνουν, μπορούν να προκαλέσουν τόσο άμεσες όσο και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλίσουμε, ότι ούτε οι καταναλωτές, αλλά ούτε οι παραγωγοί μας θα μείνουν πίσω με οποιονδήποτε τρόπο.
«Οι αγρότες θα στηριχθούν»
Οι πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθαρίζουν ότι οι αγρότες θα στηριχθούν, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες καθώς διασφαλίστηκε ήδη ότι το κόστος στους αγρότες από τις αλλαγές που θα επέλθουν θα καλυφθεί πλήρως από την ΚΑΠ για μια περίοδο πέντε ετών. «Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά τόσο με το Συμβούλιο όσο και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και με εθνικούς και τοπικούς φορείς για να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές συμβιβαστικές λύσεις, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών και των αγροτών μας. Η προώθηση της βιωσιμότητας σήμερα δεν θα αποφέρει μόνο κέρδη για όλους μας ως καταναλωτές, αγρότες και παραγωγούς τροφίμων- είναι μια επένδυση στο μέλλον μας».
Τέλος, επισημαίνουν ότι οι νέοι στόχοι μείωσης φυτοφαρμάκων θα λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές συνθήκες των κρατών μελών όταν πρόκειται για τον καθορισμό των στόχων. «Έχουμε λάβει υπόψη μας τις ανησυχίες που εξέφρασαν τα κράτη μέλη. Θα πρέπει όμως παράλληλα να έχουμε επίσης υπόψη ότι τα κράτη μέλη που έχουν επιτύχει σημαντική μείωση της χρήσης και του κινδύνου των χημικών φυτοφαρμάκων και της χρήσης πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων θα λάβουν αναγνώριση για τις προσπάθειές τους, έχοντας ευελιξία για τον καθορισμό λιγότερο απαιτητικών στόχων. Από την άλλη πλευρά, τα κράτη μέλη που δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο, ανάμεσα τους και η Κύπρος, θα πρέπει να καθορίσουν πιο φιλόδοξους στόχους. Όλοι πρέπει να συμβάλουν με τρόπο δίκαιο αλλά και αποτελεσματικό».
«Χάνεται ο πρωτογενής τομέας»
Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, οι αγρότες έκαναν λόγο για «ταφόπλακα» στο επάγγελμα του αγρότη και του πρωτογενή τομέα. Στο υπόμνημα που επίδωσαν στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ζητούν όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός, το Συμβούλιο των διαπραγματεύσεων στηρίξουν την προσπάθεια «για αναθεώρηση αυτής της καταστροφικής για τη γεωργία πολιτικής, ώστε να διασφαλίσουμε την επιβίωση των αγροτών μας και να πετύοχουμε την ανάπτυξη του κυπριακού αγροτικού τομέα προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας του τόπου και ώστε η Κύπρος να μην καταστραφεί οικονομικά και επισιτιστικά».
Ο Μιχάλης Λύτρας, εκ μέρους της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου, δήλωσε: «Η σημερινή μαζική αντιπροσωπευτική εκδήλωση των αγροτών της Κύπρου δείχνει ακριβώς την αγωνία που έχουμε όλοι οι αγρότες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, για τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει τη χρήση χημικών παρασκευασμάτων για την καταπολέμηση ασθενειών. Επομένως, εμείς ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους Ευρωπαίους αγρότες και καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιληφθεί τους κινδύνους που υπάρχουν στην διατροφική αλυσίδα αν δεν αποσύρει τον κανονισμό. Και θα επιμένουμε ότι ο κανονισμός αυτός πρέπει να μην εγκριθεεί για να επιβιώσει η κυπριακή γεωργία η οποία κινδυνεύει και λόγω των καιρικών συνθηκών που έχουν αλλάξει λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ενωμένοι θα συνεχίσουμε τους αγώνες».
Ο Ανδρέας Κάρυος, εκ μέρους της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών, δήλωσε: «Υπάρχουν κάποιες απαγορευτικές δικλίδες που θα δυσκολέψουν το επάγγελμα πέραν όλων των άλλων προβλημάτων που είχαμε. Αλλά δεν μπορώ να το αποκαλέσω κερασάκι στην τούρτα, είναι η ταφόπλακα του σημερινού αγρότη. Ο πρωτογενής τομέας κλείνει, εάν εφαρμοστεί αυτός ο κανονισμός. Ούτε καν τα βιολογικά σκεπάσματα τα οποία χρησιμοποιούμε σήμερα, δεν θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε. Ο κανονισμός είναι πολύ αυστηρός, χρήζει περαιτέρω βελτίωσης, υπάρχουν τρόποι αν το θελήσουν όλοι». Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα, ο κ. Κάρυος είπε: Μέχρι και στις Βρυξέλλες θα κατέβουμε, δεν μας πτοεί τίποτα. Εδώ χάνεται ο πρωτογενής τομέας. Είναι η ώρα των δυναμικών αποφάσεων».
Ο Πανίκος Χάμπας, Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ, σημείωσε: «Οι αγρότες καθημερινώς οργώνουν την γη, προστατεύουν τη βιοποικιλότητα, παράγουν προϊόντα για να έχουν υγιεινά προϊόντα στο πιάτο τους όλοι οι καταναλωτές. Με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι διασφαλισμένο ότι όλα τα προϊόντα που έχουμε στην Κύπρο είναι μέσα στα πλαίσιο της νομιμότητας και της υγείας των καταναλωτών. Ναι στην πράσινη ανάπτυξη, γιατί εμείς είμαστε πράσινοι, όμως μια πράσινη ανάπτυξη που να σέβεται τον παραγωγό, τον καταναλωτή και το περιβάλλον της Κύπρου. Με αυτή την ανάπτυξη, όπως την αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα χάσουμε το Τρόοδος. Δεν θα υπάρχουν τρόφιμα για όλους τους καταναλωτές και τα λίγα τρόφιμα που θα υπάρχουν θα είναι πανάκριβα».