ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγνοούνται 11 ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά - Γιατί χάθηκε ο έλεγχος

Ο απόηχος της συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεν άφησαν κανένα ανεπηρέαστο τα όσα ακούστηκαν χθες (Πέμπτη 14/4) στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, στην οποία έγινε αναφορά για 11 ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά που αγνοούνται. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Κυριάκου Χατζηγιάννη που δήλωσε πως «Είναι αδιανόητο να χαθεί το δικό μου παιδί και η αστυνομία να εφαρμόζει διαφορετική πολιτική από την περίπτωση που θα χαθεί ένα παιδί μετανάστη».

Δράττοντας την ευκαιρία από αυτή την αναφορά η Οριάνα Παπαντωνίου φιλοξένησε ραδιοφωνικά τον βουλευτή του ΔΗΣΥ στην καθημερινή εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» θέτοντας το ερώτημα τι συμβαίνει με το θέμα των ανήλικων παιδιών που αγνοούνται αλλά και πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο.

«Χάσαμε 11 παιδιά, είναι 11 ζωές που δεν δικαιολογούνται να περάσουν καν στα αγνοούμενα»

Ο κύριος Χατζηγιάννης ξεκίνησε ξεκαθαρίζοντας πως ανεξαιρέτως του ποιο άτομο χάνεται ή αγνοείται και λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία που είχαμε στο παρελθόν «με εκείνη την περιπέτεια που είχαμε όταν εξαφανίστηκε ένας αριθμός ατόμων και σκοτώθηκαν από το ίδιο άτομο, θα πρέπει να’χουμε ευαισθησία» αναφερόμενος -προφανώς- στην υπόθεση Μεταξά. Συνέχισε λέγοντας πως «Το κάθε άτομο που εξαφανίζεται στην Κύπρο η έρευνα της Αστυνομίας θα πρέπει να καταλήγει σε κάποιο αποτέλεσμα μέχρι να τον βρει ή να διαπιστώσει την τύχη του αγνοούμενου αυτού προσώπου, ασχέτως αν είναι μετανάστης, Κύπριος, Έλληνας ή οτιδήποτε άλλο. Πάνω σε αυτή τη βάση νομίζω είναι και η πολιτική των μη διακρίσεων».

«Τώρα το τι έχει συμβεί ή τι συμβαίνει στους μετανάστες ως ιδιαιτερότητα και το λέω ως ιδιαιτερότητα, όχι για να κάνω έκπτωση στην υποχρέωση της Αστυνομίας να καταλήξει σε συμπεράσματα μέσα από την έρευνα της αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας του μεταναστευτικού προβλήματος και του τρόπου που λειτουργεί, παρουσιάζονται τέτοιου είδους φαινόμενα όπου άνθρωποι διακινούνται, πολλές φορές κρύβονται, αλλάζουν τοποθεσία και ούτω καθ’εξής σειρά γεγονότων ή συμπεριφορών που στο τέλος της ημέρας λόγω του τεράστιου φόρτου έχει χαθεί ο έλεγχος από πλευράς του κράτους.»

«Χάσαμε 11 παιδιά, είναι 11 ζωές που δεν δικαιολογούνται να περάσουν καν στα αγνοούμενα» πρόσθεσε για να ερωτηθεί από την κυρία Παπαντωνίου εάν θα ξαναθέσει το θέμα επί τάπητος, ή είναι απλά μια μαρτυρία που την ακούσαμε χθες και δε θα έχουμε ποτέ αποτέλεσμα. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ απάντησε πως ήδη η Αστυνομία προέβηκε σε ανακοίνωση με ενδιάμεση πληροφόρηση σχετικά με ένα από αυτά τα παιδιά και νομίζω και κάποιες άλλες αναφορές για άλλες περιπτώσεις. Ωστόσο ας δούμε τη μεγάλη εικόνα που είναι η έρευνα καθώς δεν πρέπει να γίνεται παθητική αλλά ενεργητική διερεύνηση».

Πρόσθεσε πως σέβεται απόλυτα τις όποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζονται από πλευράς αστυνομίας ή επίσημα του κράτους να εντοπίσει αυτά τα άτομα αλλά «για να τα λέμε και όλα πολλοί έρχονται, δηλώνονται και εξαφανίζονται για να μη διωχθούν και είναι κάπου χαμένοι στην αγορά. Η δημοσιογράφος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην φροντίδα και τον έλεγχο που θα έπρεπε να έχουν αυτά τα παιδιά με τον κύριο Χατζηγιάννη να λέει πως «Υπάρχουν διακινητές που από την στιγμή που έρχεται το παιδί και καταγράφεται ενδεχομένως στη συνέχεια αφού δηλωθεί ως αγνοούμενο αυτό το παιδί να βρίσκεται σε κάποιους γνωστούς του εδώ προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει μια άλλη διαδικασία για επανένωση με τους γονείς και να ξαναβρεθεί. Επαναλαμβάνω ότι αυτό δε μπορεί να αποτελεί δικαιολογία ή επιχείρημα για να μην διεξάγονται ή ολοκληρώνονται οι έρευνες.»

Καταληκτικά ανέφερε πως θα επαναφέρει το θέμα στην Επιτροπή Εσωτερικών ενώ διαβεβαίωσε πως ενώ η αστυνομία τρέχει αυτά τα θέματα δεν υπάρχει εκείνο το αποτέλεσμα που θα ήθελαν. Και ποιο είναι αυτό που θα ήθελαν; Να διερευνηθεί η τύχη αυτών των παιδιών, να ξέρουμε που βρίσκονται και να μην καταλήξουν σε κατευθύνσεις εμπορίας προσώπων, εκμετάλλευσης οργάνων, σεξουαλικής κακοποίησης. Έκλεισε λέγοντας πως η Πολιτεία εφαρμόζει την πολιτική μη διακρίσεων και στην υγεία και στην παιδεία και την πρόνοια όμως δυστυχώς ο τεράστιος αριθμός δε δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να ανταποκριθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση