ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

7-8 στους 10 μαθητές έχουν πρόσβαση σε ναρκωτικές ουσίες σε 24 ώρες

Κενά στη συνεργασία ΥΚΑΝ, εκπαιδευτικών και Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων για τα ναρκωτικά στα σχολεία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

7-8 στους 10 Κύπριους μαθητές και φοιτητές αναφέρουν ότι είναι πολύ εύκολο να έχουν πρόσβαση σε ναρκωτικές ουσίες, όπως η κάνναβη, εντός 24 ωρών, δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ο πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Δρ. Χρίστος Μηνά. Αναφερόμενος στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχουν συνάψει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η Αστυνομία Κύπρου (ΥΚΑΝ), το Υπουργείο Παιδείας και η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, τόνισε ότι χρειάζονται βελτιώσεις. Η Αρχή βρίσκεται σήμερα σε διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας για να γίνουν πιο αποδοτικές οι παρεμβάσεις στα σχολεία, είπε.

Δυσάρεστη εξέλιξη χρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χάρτη για χρήση μεθαμφεταμίνης, ο πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας που διεξήχθη την άνοιξη του 2023 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ – European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, EMCDDA), σχετικά με την κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, ο κ. Μηνά ανάφερε ότι σε γενικές γραμμές η Κύπρος βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, χαρακτήρισε ως δυσάρεστη εξέλιξη την ένταξη της στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη χρήση μεθαμφεταμίνης. «Παραδοσιακά στην Ευρώπη η χρήση μεθαμφεταμίνης περιοριζόταν κυρίως στην Τσεχία και τη Σλοβακία, πλέον όμως σημαντική χρήση της διαφαίνεται ότι υπάρχει και στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, σε κάποιες χώρες του βορρά, αλλά και στην Κύπρο», τόνισε. «Παρόλα αυτά, η έρευνα καταδεικνύει ότι η αυξητική τάση που είχε παρατηρηθεί στη χρήση της μεθαμφεταμίνης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δε συνεχίζεται φέτος και τα ποσοστά σταθεροποιήθηκαν», πρόσθεσε.

Για την πρόληψη της κατανάλωσης ναρκωτικών στα κυπριακά σχολεία, τόνισε την ανάγκη για πρώιμη παρέμβαση. Στόχος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων είναι να αρχίζει η πρόληψη από τα Δημοτικά σχολεία, εξήγησε.

Κενά στη συνεργασία ΥΚΑΝ – εκπαιδευτικών για τα ναρκωτικά στα σχολεία

Τα κενά στην αντιμετώπιση της διακίνησης και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από ανηλίκους, και ειδικότερα στη συνεργασία μεταξύ ΥΚΑΝ και εκπαιδευτικών, φωτίστηκαν στις αρχές του μήνα σε συζήτηση της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, όπου ειπώθηκε ότι γίνεται χρήση ουσιών από παιδιά ηλικιών 14 – 18 ετών σε ποσοστό 9%, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που παρουσιάστηκε. Σχολικές μονάδες βλέπουν αδυναμίες κατά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχουν συνάψει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η Αστυνομία Κύπρου (ΥΚΑΝ), το Υπουργείο Παιδείας και η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, με αποτέλεσμα σήμερα να προκύπτουν ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του.

Αναφερόμενος στις δράσεις της Αστυνομίας για ασφαλές σχολικό περιβάλλον, ο διοικητής της ΥΚΑΝ, Στέλιος Αριστείδου, σημείωσε ότι το πρωτόκολλο περιλαμβάνει τους ρόλους και τις ενέργειες των διευθύνσεων και των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων και των μελών της ΥΚΑΝ. Σύμφωνα με τον κ. Αριστείδου, σε κάθε σχολική μονάδα έχει οριστεί ως «Σημείο Επαφής - Σύνδεσμος», ένας αστυνομικός της ΥΚΑΝ για διευκόλυνση του συντονισμού και της αποτελεσματικότητας της παραβατικότητας σε προληπτικό – αποτρεπτικό επίπεδο. Οι αστυνομικοί αυτοί είναι δέκτες πληροφοριών από τις διευθύνσεις των σχολείων, που αφορούν τα αδικήματα κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών σε σχολικές μονάδες. «Για κάθε σχολείο έχει καθοριστεί ένας αστυνομικός της ΥΚΑΝ, ο οποίος είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρό στον διευθυντή. Μπορεί να του τηλεφωνήσει οποιαδήποτε ώρα, για να τον ενημερώσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αριστείδου.

Αίτημα για αλληλοπληροφόρηση

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, ζήτησε βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ ΥΚΑΝ και εκπαιδευτικών. Επιβεβαίωσε ότι οι διευθυντές των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης είναι ενήμεροι για τον αστυνομικό της ΥΚΑΝ που είναι υπεύθυνος για κάθε σχολείο, όμως την ίδια ώρα διερωτήθηκε για το πόσο εξυπηρετικό είναι αυτό το μέτρο, από τη στιγμή που η ΥΚΑΝ περιορίζεται μόνο στη συλλογή της πληροφόρησης από τους εκπαιδευτικούς για ενδείξεις ή υποψίες που αφορούν ορισμένους μαθητές, χωρίς η ίδια να παρέχει από την πλευρά της ενημέρωση και στις διευθύνσεις για τα περιστατικά, ώστε να τις αξιοποιούν οι εκπαιδετικοί και να ενεργούν καλύτερα εντός των σχολικών μονάδων. «Έδωσα δυο – τρία ονόματα., αλλά δεν πήρα ποτέ απάντηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταλιαδώρος. Όπως τονισε, «όταν έχουμε βάσιμες πληροφορίες, μπορούμε πιο άμεσα να κάνουμε και εμείς τη δουλειά μας εντός των σχολικών μονάδων».

Από πλευράς ΟΛΤΕΚ, αναφέρθηκε ότι δεν μπορεί να είναι μέτρο καταστολής η εκπαίδευση ή η επιμόρφωση ενός εκπαιδευτικού και ότι πρέπει να παρθούν άλλα μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής ειπώθηκε ότι στην Κύπρο γίνεται χρήση ουσιών από παιδιά ηλικιών 14 – 18 ετών σε ποσοστό 9%, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που παρουσιάστηκε.

Ζητούν αστυνομικούς υπό κάλυψη, συμβούλους και ψυχολόγους

Αδυναμίες στη συνεργασία των σχολείων και της ΥΚΑΝ τόνισαν και βουλευτές, κάνοντας λόγο για διακίνηση ναρκωτικών και σε σχολεία. Μεταφέρθηκαν τα παράπονα σχολικών μονάδων που επισκέφτηκε, τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα αυξημένης χρήσης ναρκωτικών από μαθητές. Σύμφωνα με τα παράπονα των συγκεκριμένων σχολείων, το σύστημα συνεργασίας με την ΥΚΑΝ σε πρακτικό επίπεδο δεν λειτουργεί, διότι δεν ικανοποιείται το αίτημά τους προς την ΥΚΑΝ για παρουσία αστυνομικών της Υπηρεσίας υπό κάλυψη στις σχολικές μονάδες, για να μπορέσουν να ξετυλίξουν το νήμα των διακινητών μέσα στα σχολεία. Τόσο οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί όσο και οι οργανωμένοι γονείς ζητούν αύξηση των συμβούλων της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής και ψυχολόγων της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στα σχολεία, για αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Στοιχεία για ποινικές υποθέσεις

Στοιχεία για την εμπλοκή μαθητών στη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, για τους οποίους η ΥΚΑΝ άνοιξε ποινική υπόθεση, έδωσε η Αστυνομία.

Το 2021 από το σύνολο 861 ποινικών υποθέσεων, ως ενεχόμενα πρόσωπα ήταν 42 ανήλικοι 14 – 17 ετών (21 Ελληνοκύπριοι και 9 αλλοδαποί). Το 2022 από το σύνολο 1017 ποινικών υποθέσεων, ως ενεχόμενα πρόσωπα ήταν 51 ανήλικοι 14 – 17 ετών (43 Ελληνοκύπριοι και 8 αλλοδαποί). Το 2023 από το σύνολο 1095 ποινικών υποθέσεων, οι 45 αφορούσαν μαθητές 14 – 17 ετών (23 Ελληνοκύπριοι και 22 αλλοδαποί). Η διαπίστωση από παρευρισκομένους ήταν ότι οι αριθμοί αυτοί είναι εκείνοι που φτάνουν στο δικαστήριο και σαφώς η χρήση ναρκωτικών είναι σαφώς πιο εκτεταμένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X