Kathimerini.com.cy
Το κέντρο αριστείας CERIDES στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου πρωτοπορεί εκπαιδεύοντας αυτές τις μέρες στη Λευκωσία δεκαέξι νέους εθελοντές από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία αλλά και την Κύπρο στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος. Για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.
Όταν προκύπτει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια που αναφύονται είναι η δυνατότητα επικοινωνίας ανάμεσα στις διάφορες ομάδες ανθρώπων που ζουν σε μια περιοχή. Σε περίπτωση λοιπόν που εκδηλώνεται η όποια τέτοια ανάγκη η συμπερίληψη όλων αυτών των ομάδων σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης αυτού που προκύπτει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Νέοι, ηλικιωμένοι, οικογένειες, πολιτισμικά αλλά και γλωσσικά διαφορετικές κοινότητες και ομάδες, όπως και μακροχρόνιοι κάτοικοι είναι μόνο μερικές από αυτές τις υποδιαιρέσεις του συνόλου των κατοίκων μιας περιοχής.
Το project ΕΜ-CITY σχεδιάστηκε ακριβώς με αυτόν το στόχο: την προώθηση της κοινωνικής συνοχής μεταξύ των διαφόρων ομάδων στις τοπικές κοινότητες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Και ξεκινά ακριβώς από την αναγνώριση και την αξιοποίηση μιας κρίσιμης παραμέτρου: του γεγονότος ότι ειδικά οι νέοι, αν ευαισθητοποιηθούν και εμπλακούν με την κατάλληλη καθοδήγηση, μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη ενίσχυση αυτών των σχέσεων σε κάθε περιοχή και τοπική κοινωνία.
Αυτή τη βδομάδα δεκαέξι νέοι, έφηβοι μαθητές λυκείου μέχρι και απόφοιτοι πανεπιστημίου αλλά και άλλοι, όλοι με ενεργή ανάμιξη στον εθελοντισμό αλλά και με έντονο ενδιαφέρον για όσα το EM-CITY φιλοδοξεί να ενισχύσει, συναντώνται στην Κύπρο, αφού το CERIDES / European University Cyprus είναι ένα από τα τέσσερα μέλη της κοινοπραξίας αυτού του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου.
Αυτό που έχει πρόσθετο ενδιαφέρον είναι πως σε αυτό το τετραήμερο εκπαιδευτικό εγχείρημα στη Λευκωσία, o ένας από τους υπόλοιπους τρεις εταίρους είναι το Εργαστήριο Γλώσσας, Επιστήμης και Ιδεών Innogo από την Τουρκία για αυτό και πέντε νέοι εθελοντές από τη γείτονα, ταξίδεψαν ειδικά για το σκοπό αυτό στην Κύπρο. Ιδιαίτερα μετά τα τραγικά γεγονότα με τους πρόσφατους σεισμούς η παρουσία αυτών των νέων εθελοντών είναι από μόνη της, πέρα από τις πολιτικές δυσκολίες οι οποίες καθιστούν δύσκολες τέτοιες παρουσίες στην Κύπρο, μια αφετηρία όχι μόνο για την παροχή γνώσης σε αυτήν ειδικά την ομάδα αλλά και της απόκτησης γνώσης από τις δικές της εμπειρίες.
Οι δύο άλλοι εταίροι, το European Project Consulting SLR από την Ιταλία και η ΜΚΟ Community Crisis Intervention από την Ελλάδα, επίσης μεταφέρουν μέσω των συμμετεχόντων τις εμπειρίες αλλά και τις διαφορετικές εφαρμογές τους, αναλόγως των ιδιομορφιών των τοπικών κοινωνιών αλλά και του είδους των εκτάκτων αναγκών που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Συχνά κοινές, όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές και πολλά άλλα, αλλά διαφορετικές ως προς το πόσο επηρεάζουν την κάθε περιοχή.
Ο συνιδρυτής και συνδιευθυντής του CERIDES Δρ. Χρήστος Δημόπουλος ανέλαβε το έργο της εκπαίδευσης των νέων που μετέχουν αλλά και της δημιουργίας συνεργιών μεταξύ των ομάδων έτσι που πέρα από την ανάπτυξη δεξιοτήτων στον καθένα από τους συμμετέχοντες/ τις συμμετέχουσες να υπάρξει και η απαραίτητη αλληλοτροφοδότηση σε πληροφορίες και γνώσεις και βέβαια η ανταλλαγή των ιδεών που θα προκύψουν από τα μέλη των αποστολών.