Kathimerini.com.cy
Για το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε στην Τουρκία την Κυριακή (14/05), κατά τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, μίλησε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο λέκτορας Τούρκικων και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νίκος Μούδουρος, τονίζοντας ότι εκείνο που καθορίσει την τελική τάση είναι ο εδώ και χρόνια αναδυόμενος κοινωνικός συντηρητισμός που υπάρχει στη χώρα».
Το πρώτο στοιχείο που χαρακτηρίζει τη ψηφοφορία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Μούδουρο, είναι το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό συμμετοχής το οποίο αγγίζει επίπεδα ρεκόρ. «Αυτή τη στιγμή και σε συνδυασμό με την πόλωση που υπάρχει φαίνεται ότι η πιθανή αύξηση της προσέλευσης στην κάλπη στον δεύτερο γύρο είναι ικανή να δημιουργήσει και πάλι συνθήκες μιας νύχτας γεμάτης με εκπλήξεις», εξήγησε. Χθες, πρόσθεσε, ενώ το επικρατέστερο σενάριο ήταν η χώρα να πάει σε δεύτερο γύρο εκλογών, εκείνο που ανατράπηκε ήταν η θέση των δύο επικρατέστερων υποψηφίων. Συγκεκριμένα, ο Ταγιπ Ερντογάν κέρδισε 26,5 εκατομμύρια ψήφους, περίπου 2,4 εκατομμύρια περισσότερους από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Ο κ. Μούδουρος ξεκαθάρισε πως Ερντογάν δεν εκπροσωπεί πλέον μόνο τους πολίτες που είναι πιο θρησκευόμενοι ή ισλαμιστές. «Στο πρόσωπό του καταφέρνει να συνθέσει ολόκληρη πλέον την τουρκική δεξιά. Δυσκολεύεται, αλλά φαίνεται ότι μπορεί να συσπειρώσει όλα τα ρεύματα της τουρκικής δεξιάς. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι στα δικά του ποσοστά έπαιξε πολύ καθοριστικό ρόλο η άνοδος των ψήφων της άκρας δεξιάς. Από εκεί και πέρα χάνει την πρωτιά σε 12 μεγάλους νομούς που κατάφερε να κερδίσει το 2018, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Μερσίνα. Στις μεγάλες πόλεις υπάρχει μια ιδιαίτερα ισχυρή φλέβα αντι- Ερντογανισμού. Όμως, τις επόμενες 15 μέρες τα φώτα της προσοχής θα στραφούν στο τι θα κάνουν τα 2,8 εκατομμύρια που στήριξαν τον Σινάν Ογάν», σημείωσε.
Υποστήριξε ότι εκείνο που θα καθορίσει την τελική τάση είναι ο εδώ και χρόνια αναδυόμενος κοινωνικός συντηρητισμός που υπάρχει στην Τουρκία. «Το δίλημμα στο οποίο καλείται να απαντήσει μια πλειοψηφία ψηφοφόρων δεν είναι κατ’ ακρίβεια το “δημοκρατία εναντίον αυταρχισμού” αλλά το “σταθερότητα ενάντια στο άγχος που προκαλεί η προοπτική ακυβερνησίας και ο φόβος για μια πιθανή άγνωστη αλλαγή”. Εκεί θα στραφεί περισσότερο η προεκλογική εκστρατεία του Κιλιτσνάρογλου. Θα πρέπει να πείσει πολλούς ψηφοφόρους για το τι σημαίνει η αλλαγή και αν μέσα από αυτή θα υπάρξει εγγύηση και διασφάλιση της σταθερότητας στο πολιτικό σύστημα και την οικονομία. Δεν υπάρχει σπάσιμο των πόλων στην Τουρκία για να ανατραπεί πλήρως η ισορροπία, όμως ο Ερντογάν είναι τραυματισμένος αν λάβουμε υπόψη ότι τις προηγούμενες δύο εκλογές τις είχε κερδίσει από τον πρώτο γύρο».
Ο κ. Μούδουρος είπε ότι υπάρχει μια γενική δυσαρέσκεια ενάντια στο πολιτικό σύστημα , ωστόσο εκείνο που φαίνεται να κινητοποιεί τον κόσμο, είτε ανήκει στον χώρο της κυβέρνησης είτε ψηφίζει την αντιπολίτευση, είναι η εχθρότητα και η ανησυχία απέναντι στο άλλο και όχι στο ότι εκφράζονται πλήρως οι διεκδικήσεις τους μέσα από την κομματική τους προτίμηση. «Έχουν μια αρνητική προδιάθεση έναντι του πολιτικού τους αντιπάλου και όχι μια θετική προδιάθεση στη δική τους ιδεολογικοπολιτική επιλογή».
Σε σχέση με την ψηφοφορία στα κατεχόμενα, διευκρίνισε πως οι κάλπες θα είναι πιο συγκεκριμένες απόψε και ανέφερε πως υπάρχει μια παρόμοια τάση με το εσωτερικό, δηλαδή αύξηση της συμμετοχής. «Έγινε ιδιαίτερη κινητοποίηση στα κατεχόμενα και από τους δύο ισχυρούς υποψηφίους η οποία αφορά περισσότερο τους κατόχους τουρκικών διαβατηρίων, δηλαδή πληθυσμό εποίκων, στρατιωτών και φοιτητών». Σε ερώτηση αν αυτές οι ομάδες είναι πιο κοντά στον Ερντογάν ο κ. Μούδουρος απάντησε «όχι απαραίτητα», υπενθυμίζοντας ότι το 2015 και το 2018 είχε παρατηρηθεί ισχυρή άνοδος του φιλοκουρδικού κόμματος.